05 грудня 2021 р. 11:48

Ренійська міська рада провела екстрену сесію через борги підприємств за електроенергію

Ренійська міська рада провела екстрену сесію через борги підприємств за електроенергію

На офіційному сайті Ренійської міської ради VIII скликання 2 грудня 2021 року було опубліковано розпорядження міського голови Ігоря Плєхова та рекомендований порядок денний позачергової сімнадцятої сесії міськради. Вже 3 грудня розпочалося спільне засідання всіх п'яти постійних депутатських комісій, а через пів години відбулося саме пленарне засідання сесії. Незважаючи на таку стрімкість, на сесію прибуло 17 депутатів, кворум був забезпечений. 

Секретарка міської ради Оксана Єфименко пояснила депутатам, що причиною такого стрімкого проведення позачергової сесії стали форс-мажорні обставини. У першій половині дня 2 грудня 2021 року виконком Ренійської міськради отримав лист від Ізмаїльської райдержадміністрації, що комунальні підприємства сіл Ренійської громади «Вікторія» (Ліманське) та «Джерело» (Орлівка) накопичили заборгованість з оплати за електроенергію, через що її постачання цим КП буде припинено. Усі села Ренійської громади забирають воду на свої потреби із артезіанських свердловин за допомогою насосів. Відключення електропостачання підприємствам, які експлуатують ці насоси, автоматично означало б, що мешканці двох сіл залишаться без води. Дотацію на погашення заборгованості для КП «Вікторія» (114 тисяч гривень) виділили під час роботи з 25 по 30 листопада шістнадцятої сесії міськради. А питання виділення дотації для КП «Джерело», як висловилася Оксана Єфименко, «обробити не встигли».

Депутат Віктор Готка нагадав, що 30 листопада він подавав депутатське звернення рівно на ту саму тему. До нього звернулася директор КП «Гарант» села Долинське з приводу накопичення керованим нею підприємством критичної заборгованості з оплати за спожиту електрику, що загрожує її вимкненням. Оксана Єфименко підтвердила слова свого колеги, і наголосила, що саме тому першим пунктом проєкту рішення про внесення змін до бюджету Ренійської громади на 2021 рік стоїть питання про виділення в рамках програми фінансової підтримки комунальних підприємств 60 тисяч гривень фінансової допомоги: 30 тисяч гривень КП «Гарант» та 30 тисяч гривень КП «Джерело». Депутат Олексій Андріанов зауважив – КП «Гарант» та КП «Вікторія» навесні цього року вже отримували фінансову допомогу. На що Оксана Єфименко відповіла, що всі комунальні підприємства глибоко збиткові, фактично повторивши тезу висловлену свого часу Ігорем Плєховим, про те, що для забезпечення існування комунальників у нинішніх умовах треба або піднімати тарифи, або давати їм дотації з бюджету громади.

Але виділенням фінансової допомоги комунальним підприємствам зміни до бюджету громади не обмежилися. Оксана Єфименко повідомила, що від депутата Миколи Лупашку так само надійшло депутатське звернення. У ньому він, за дорученням мешканців вулиці Болградської у місті Рені, вкотре порушив питання необхідності розчищення балки Баланешти. В силу своїх розмірів її початок знаходиться на території Молдови, ця балка збирає талі і зливові води з великої території. І все б нічого, але у своєму нижньому «протіканні» вона проходить якраз посередині міста Рені, щоб «впасти» потім в озеро Кагул. В результаті по ній, саме на території міста, в період інтенсивних дощів мчить потужний потік води. Цей потік змиває землю з усієї, так званої, селітебної площі, яка й осідає в руслі балки, зменшуючи її пропускну здатність. Проблему посилюють два фактори. Перший: через балку збудовано кілька пішохідних та автомобільних мостів. Декілька з них з підручних засобів та без урахування необхідності пропуску води. Другий: мешканці міста використовують русло балки як звалище для сміття. В результаті його гори, що накопичилися, змиваються бурхливими потоками води, але застряють під мостами, створюючи затор і сприяючи підтопленню навколишньої території. Пропускну здатність балки зменшують очерет і дерева, які інтенсивно ростуть у ній. Все це вже не раз призводило до затоплення вулиць, що прилягали до балки.

Балка Баланешти

Для ліквідації цієї загрози русло балки доводиться розчищати, що є дуже витратним у фінансовому плані. Тому у 2017 році було розроблено проєкт розчищення балки та реконструкції мостів через неї, фінансування якого передбачалося з обласного бюджету. Загальна вартість проєкту становила 39 мільйонів гривень. Гроші з першого траншу в 8 мільйонів почали надходити у 2018 році, що дозволило розпочати виїмку ґрунту з русла балки, починаючи від озера Кагул. Але потім вони зупинилися. Як виявилося з обіцяних 8 надійшли лише 1,5 мільйона. Міський бюджет додав ще 2 мільйони гривень. На ці гроші було проведено «днопоглиблювальні роботи» аж до мосту на вулиці Андрія Карташова. І більше роботи не велися.

Тому було запропоновано виділити 2 мільйони 200 тисяч гривень на розчищення русла балки Баланешти на ділянці від мосту по вулиці Андрія Карташова до мосту, що сполучає вулиці Болградську та 3-го Гвардійського полку. Відповідний пункт увійшов до проєкту рішення про внесення змін до бюджету Ренійської громади на 2021 рік, яке було винесено на позачергову сімнадцяту сесію.

Начальниця фінансового управління виконкому Ренійської міськради Даніела Бузіла

Фінансову складову проєкту рішення депутатам роз'яснила начальниця фінансового управління виконкому Ренійської міськради Даніела Бузіла. Насамперед, вона акцентувала увагу на тому, що: «всі кошти не виділяються додатково, а йдуть за рахунок перерозподілу». Надання фінансової допомоги комунальним підприємствам стало можливим за рахунок економії енергоносіїв. Раніше Ренійська міськрада також здійснила перерозподіл коштів на енергоносії з розрахунку ціни на газ у 32 гривні за кубометр. Але потім з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг»» було укладено договір на постачання газу за меншим тарифом. Із цих заощаджених грошей і отримали дотацію комунальні підприємства. З тих самих грошей виділено 1 мільйон на розчищення балки Баланешти. Крім того, на роботи з балки виділяються 1 мільйон 200 тисяч гривень із коштів отриманих за розпорядженням КМУ №1337-р «Деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету на здійснення заходів із соціально-економічного розвитку окремих територій». Для цього було вирішено відмовитися від купівлі саджанців для озеленення населених пунктів Ренійської громади.

Таким чином депутати внесли зміни до бюджету громади на 2021 рік та програму соціально-економічного розвитку громади на 2021 рік.

Фото: ІзбірКом

Поділитися