11 вересня 2021 р. 13:25

Ренійська громадськість вирішила, що вулиці Європейської в Рені не буде

Ренійська громадськість вирішила, що вулиці Європейської в Рені не буде

10 вересня 2021 року в залі засідань Ренійської міської ради Одеської області відбулися громадські слухання з питання перейменування вулиць та провулків Ренійської громади.

На суд громадськості були винесені пропозиції про перейменування шести вулиць в місті Рені, двох вулиць і одного провулка в селі Долинське і однієї вулиці в селі Котловина.

Слухання відкрив заступник Ренійського міського голови і, за сумісництвом, голова робочої групи з питання перейменування вулиць Олексій Самбурський. Він нагадав, що 15 липня 2021 року на офіційному сайті Ренійської міської ради було опубліковано інформаційне повідомлення про проведення громадських обговорень з перейменування вулиць.

Олексій Самбурський

Секретар виконавчого комітету Ренійської міськради і, за сумісництвом секретар робочої групи з питання перейменування вулиць Ольга Калайджі поінформувала учасників громадських обговорень, з чого все починалося і чому взагалі виникло це питання.

12 травня поточного року в Ренійську міську раду надійшла на гарячу лінію заява від громадської організації «Паперовий фронт» з Луганської області щодо рекомендацій з ініціативи перейменування вулиць згідно з вимогами Закону «про декомунізацію».

9 червня було видано розпорядження міського голови про створення робочої групи, затверджено положення про робочу групу і її склад. 16 червня відбулося перше засідання робочої групи. В результаті наступних засідань та обговорень і з'явилися пропозиції, опубліковані потім на сайті міськради. За минулі з тих пір два місяці було отримано в паперовій формі три колективних заяви жителів міста і один анонімний дзвінок. Від жителів сіл Долинське і Котловина заяв не надходило. Всі письмові заяв від жителів Рені стосувалися однієї вулиці - Пролетарської.

Городяни просили або взагалі її не перейменовувати, або, якщо це вже так необхідно, дати вулиці більш благозвучну назву, ніж Базарна. Пропонувалися такі варіанти: Миру, Сонячна, Солідарності, Незалежності, Банкова, Паркова, Морвокзальная, Японської сакури, Набережна, Дунайської флотилії, Дружби, Ренійська, Воїнів інтернаціоналістів та Річкова.

Автор анонімного дзвінка запропонував перейменувати вулицю Міжнародну не в Європейську, а в Солідарності.

Далі Ольга Калайджі повідомила, що ще до публікації оголошення про початок громадських слухань, 18 червня, до міськради надійшов лист ради ветеранів села Котловина, в якому пропонувалося вулицю Центральну їх села перейменувати на вулицю Василя Гурика. Але назва вулиці «Центральна» не підпадає під рекомендації Інституту національної пам'яті про перейменування вулиць у відповідності до вимог Закону «про декомунізацію». Тому і було вирішено перейменувати на вулицю Василя Гурика вулицю Жовтневу, яка під згадані рекомендації підпадає.

У залі засідань були присутні представники ради ветеранів села Котловина. Вони з такою постановкою питання не погодилися. Свою позицію вони обґрунтовували тим, що Василь Гурик, який керував радгоспом «Перемога», базовим сільгосппідприємством в селі Котловина, 21 рік жив саме на вулиці Центральній. За час його керівництва радгоспом в селі було побудовано 300 будинків для робітників, при лікарні було відкрито пологове відділення. На тій же вулиці Центральній була побудована аптека, в якій робочим радгоспу ліки видавали безкоштовно.

Ольга Калайджі

Щоб знайти компроміс в ситуації, що склалася, Ольга Калайджі запевнила ветеранів, що їх думка буде доведена до керівництва громади і цей варіант перейменування вулиці буде розглянуто окремо від нинішніх слухань в робочому порядку.

За кожен варіант перейменування вулиць, запропонований робочою групою або жителями міста, голосували окремо. До участі в конкурсі не були допущені такі можливі варіанти перейменування вулиці Пролетарської: Квіткова, Морська, Сонячна і Відрадна, як вже існуючі в місті Рені. За підсумками голосування були затверджені майже всі варіанти назв запропонованих робочою групою, крім двох. Вулицю Міжнародну було рекомендовано назвати вулицею Солідарності, а не Європейською. Вулицю Пролетарську - Морвокзальною, а не Базарною.

І Олексій Самбурський, і Ольга Калайджі кілька разів підкреслювали, що рішення прийняті на громадських слуханнях носять рекомендаційний характер. Остаточне рішення буде приймати міська рада.

Нагадаємо, що Ренійська міська рада прийняла рішення по передачі майна освітніх закладів.

Зазначимо, що рішення «Про створення опорного закладу загальної середньої освіти № 6 Ренійської міської ради та її філій» було прийнято на пленарному засіданні чергової дванадцятої сесії Ренійської міської ради VIII скликання 29 червня 2021.

Поділитися