19 лютого 2021 р. 12:59

Ренійська громада витрачає все більше коштів на фінансування соціальних питань

Ренійська громада витрачає все більше коштів на фінансування соціальних питань

Під час позачергової сесії Ренійської міської ради депутати створили Службу у справах дітей при раді, та взяли у власність громади сім сільських дитячих садків, шість сільських комунальних підприємств та внесли зміни в бюджет. 

Які саме передбачалося внести зміни в бюджет громади на 2021 рік, викладено в пояснювальній записці до додатків до відповідного проєкта рішення, оприлюднено на офіціальному сайті міської ради. 

В пояснювальній записці йдеться: "У зв'язку із створенням КУ «Центру професійного розвитку педагогів»", структурних підрозділів виконавчого комітету Ренійської міської ради (відділу «Центру надання адміністративних послуг» сектору соціального забезпечення), Служби зі справ дітей Ренійської міської ради та у відповідності із необхідністю збільшення видатків за відділом освіти та відділу культури, туризму, молоді та спорту Ренійської міської ради пропонується за рахунок зменшення видатків загального фонду на 2 млн 121,6 тис. грн та капітальних видатків - 1 млн 362,2 тис. грн, передбачених на благоустрій території територіальної громади, збільшити видатки:

  • Виконавчому комітету Ренійської міської ради на 1 млн 415,7 тис. грн,
  • КУ «Центра професійного розвитку педагогів» - 821,5 тис.
  • Службі у справах дітей Ренійської міської ради - 942,1 тис. грн (Загальний фонд - 902,1 тис. грн, Спеціальний фонд - 40 тис. грн.),
  • За відділом культури, туризму, молоді та спорту та відділу освіти - 304,5 тис. грн.  

В додатку №2 до рішення вказано, що, наприклад, з 942 тисяч гривень, що виділяються Службі у справах дітей, 879 тисяч підуть на заробітну плату. Така ж картина і з Центром професійного розвитку педагогів, з 821 тисячі гривень 799 тисяч призначені на заробітну плату. В разі збільшення фінансування Ренійської міської ради на 1 мільйон 416 тисяч гривень, йдеться про гроші на заробітну плату для співробітників Центру надання адміністративних послуг.      

На засіданні постійних депутатських комісій заступниця голови Людмила Чакир звернула увагу депутатів, що не усі перерозподілені гроші підуть на оплату праці. Частина, хай й невелика, зарезервована на закупівлю оргтехніки.    

Саме зарезервована на випадок виникнення необхідності в її закупівлі. Якщо ж такої необхідності не буде, то гроші скерують на інші потреби. Тому що це вже не перший перерозподіл коштів зі статті «роботи з благоустрою населених пунктів» на фінансування потреб комунальних установ та служб, Людмила Чакир запевнила депутатів, що благоустрій від цього не постраждає, бо усі операції здійснюються за  рахунок вільного залишку коштів бюджету. А вільний залишок, в свою чергу, утворився через те, що фінансування робіт з благоустрою неможливо без наявності проєктно-кошторисної документації та проходження нею експертизи. Лишень документація з визначених об'єктів буде розроблена та пройде експертизу, фінанси на проведення робіт будуть знайдені. 

Судячи з усього, оголосити перелік об'єктів, про які говорила заступниця міського голови, на сьогодні не зможе ніхто.

Причина - формування структури життєзабезпечення Ренійської територіальної громади. Практично на кожній сесії депутатам міської ради доводилося брати на баланс громади, школи, лікарні, дитячі садки, дома культури, комунальні заклади, створювати різноманітні служби.

І одночасно затверджувати структури, штатну чисельність усіх цих закладів та організацій. Не випадково в проєкті рішення «Про затвердження структури виконавчих органів ради та їх загальної чисельності»,  розглянутому на тієї ж п'ятій сесії міськради, цей процес розбито на три етапи, до середини квітня. Тобто не раніше травня керівництво громади зможе, хоча б в загальних рисах, оцінити, скільки та що є в громаді, а головне, скільки грошей необхідно на зміст вже існуючої інфраструктури. Лише тоді можна буде говорити про її інфраструктури. 

Поділитися