31 січня 2021 р. 13:12

Ренійці дорікнули депутатам міськради за неувагу до їхніх акцій протесту

Ренійці дорікнули депутатам міськради за неувагу до їхніх акцій протесту

Представники ініціативної групи мешканців Рені яку містяни обрали під час третьої акції протесту проти підвищення тарифів, завітали на засідання чергової сесії міської ради, що відбулася 29 січня.

Ренійці загалом провели три антитарифні акції під будівлею міськради: 10, 15 и 25січня. Якщо під час перших двох протестуючи просто помітингували, «спустили пару», та й розійшлися, то під час третьої створили ініціативну групу, члени якої розробили відповідне звернення до керівництва державою та зібрали підписи під цим зверненням. Документ та зібрані підписи вони вирішили передати міській раді на сесії. 

Із розгляду цього звернення депутати міської ради й розпочали засідання сесії. Доповідачем з цього питання забажав виступити голова фракції політичної партії «За майбутнє» у Ренійській міськраді Андрій Медведик. Втім коли він вже пішов на трибуну доповідати його колеги висловилися, що ознайомлені із питанням, тож доповідь не потрібна.  

На підтримку депутата став міський голова Ігор Плєхов.

 «Людина готувалася, налаштовувалася, а ви не бажаєте її вислухати», - пожартував мер. 

Андрій Медведик

Андрій Медведик нагадав про акції та розповів про вимоги адресовані депутатам міськради Чувствуя настроения зала, Андрей Медведик был в своей речи краток. Он напомнил о прошедших акциях протеста горожан и изложил требования адресованные депутатами горсовета інтересах жителів громади до президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністру Денісу Шмигалю та  голові Національної комісії з регулювання ринку комунальних послуг Валерію Тарасюку.

  1. Невідкладно проаналізувати ситуацію, що склалася у зв'язку з підняттям тарифів на електроенергію і вжити відповідних нормативно-правових актів, якими громадянам України буде гарантована наявність і доступність пільгових тарифів на електропостачання, а також вжити заходів щодо зменшення єдиної фіксованої ціни за постачання електроенергією для побутових споживачів.
  2. Зупинити зростання тарифів на природний газ та електричну енергію.
  3. Скасувати рішення НКРЕКП, яким встановлено тариф на послуги доставки природного газу.

На завершення Андрій Медведик повідомив, що дане звернення підготовлено, в свою чергу, на підставі звернення депутатської фракції політичної партії «За майбутнє», поданого на ім'я міського голови Ігоря Плехова. Ця інформація відразу викликала відповідну реакцію. Депутат Ілля Келіогло закликав свого колегу не намагатися політизувати питання і не акцентувати увагу на заслузі тільки однієї політичної сили у вирішенні виниклої проблеми. На що Андрій Медведик відповів, що в тексті звернення до керівництва країни немає згадки будь-якої конкретної партії, воно підготовлено від усіх депутатів міськради.

Ілля Келіогло

Згодом слово надали членам ініціативної групи. Їх представниця піднялася на сцену. Її виступ був так само коротким. Населення при існуючому рівні зарплат і пенсій фізично не здатне оплачувати комунальні послуги за існуючими тарифами і тому жителі Рені сформулювали вимоги до уряду та президента. Вимоги виборців виявилися більш радикальними, ніж у їхніх обранців:

  • Тарифи на комунальні послуги (природний газ, електроенергія та ін.) повинні бути знижені загалом вдвічі.
  • Зниження це повинно діяти не два місяці, а з січня по грудень 2021 року.

Перша представниця ініціативної групи

Текст відповідного звернення та підписні листи до нього були публічно вручені міському голові Ігорю Плехову. Ще одна членкіня ініціативної групи прямо з місця висловила свої враження від реакції депутатів і політичних партій на протести ренійців. Депутатам закинули також, що за весь час проведення акцій жоден з них не вийшов до протестуючих.

Друга членкіня ініціативної групи

А щодо політичних партій то була висловлена претензія, що вони піаряться на ситуації, що виникла. Так, наприклад, ініціативній групі довелося збирати підписи під зверненням в режимі цейтноту. За чотири дні, з 25 по 29 січня, потрібно було отримати їх якомога більше. І тут виникла перешкода, частина жителів міста відмовлялися підписувати звернення, мотивуючи це тим, що вже підписалися під таким самим, але підготовленим політичною партією, наприклад «Партією Шарія».

Ситуацію з депутатами, які не вийшли до виборців, взявся пояснити Ігор Плехов. Він зауважив, що з жителями Рені, які прийшли на акції, він спілкувався. А роль депутатів йому бачиться в іншому. Наприклад, одразу після проведення сесії зібрати групу депутатів міської ради, залучити до неї депутатів Ізмаїльської районної ради від Ренійської громади, що на своїй сесії вже звернулися з тією ж проблемою, якщо треба залучити депутатів обласної ради, і цією командою їхати в Одесу, до губернатора, до керівництва обласної ради.

Ігор Плєхов

І там знайомити їх зі зверненнями депутатів рад і їхніх виборців. До слова, про претензії містян до депутатів міськради, журналісти, що висвітлювали хід акцій, ще тоді їх почули і озвучили через ЗМІ. Але, при цьому попросили обурених людей назвати депутатів по іменах. І тут виявилося, що виборці не знають, хто їхні обранці. Тобто навіть якщо б депутати прийшли на мітинг, але не представилися, то цього ніхто б й не помітив.

Ігор Плехов звернув увагу присутніх на ще один аспект обговорюваної проблеми. Підвищення тарифів на електроенергію вдарило не тільки по населенню, але і по комунальним підприємствам.

Наприклад, за схемою каналізації в Рені міські стічні води на очисні споруди доводиться перекачувати мережею насосних станцій. Потужні насоси працюють цілодобово і споживають велику кількість електроенергії. Керівництво КП «Водоканал», що обслуговує ці насосні вже неодноразово піднімало питання про те, що існуючий тариф на оплату послуг за водовідведення не покриває його витрат.

Але міськрада цей тариф не підвищує. Більш докладно цю тему висвітлив директор КП «Водоканал» і, за сумісництвом, депутат Ренійської міськради Валерій Онищенко. Він пояснив, що крім підвищення ціни на електроенергію на витрати з водовідведення впливає і ряд інших чинників, наприклад підвищення мінімальної заробітної плати. У 2020 році і ціна на електроенергію, і мінімальна зарплата, а разом з нею і відповідні відрахування в бюджет, виросли. При цьому останній раз тарифи на водовідведення в Рені встановлювалися в 2019 році. Валерій Онищенко особливо загострив увагу на тому, що і дотація з міського бюджету його підприємству останнього разу виділялася так само в 2019 році. За весь 2020 рік КП «Водоканал» дотацій не просила і не отримувало, справлялося власними силами. Але так не може тривати вічно.

Валерій Оніщенко

Вислухавши всі думки, депутати одноголосно затвердили запропонований текст звернення.

ФОТО: М.Бойко/ІзбірКом.

Нагадаємо, перша в 2021 році сесія Одеської обласної ради відбудеться 2 лютого і буде позачерговою. Звернутися депутати планують до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо підтримки запровадження заходів для недопущення зростання цін на природний газ та інших житлово-комунальних тарифів для населення. 

У своєму зверненні депутати хвалять керівництво країни за рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр, яка діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. 

25 січня в Одесі продовжили протестувати проти зростання тарифів. Протести відбуваються на декількох локаціях: на Думській площі біля мерії та у стін обласної державної адміністрації. 

Чергова акція протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги відбулася 15 січня в Одесі, та супроводжувалася перекриттям вулиць.

Це була не перша антитарифна акція в Одесі. 13 січня мешканці Одеси вийшли на мітинг проти підвищення тарифів на газ та електроенергію. Люди збирали підписи з вимогою знизити ціни на комунальні послуги. 

Того ж дня Офіс президента України повідомив, що результатом наради президента із міністрами, представниками Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг, а також керівника НАК «Нафтогаз-України», стало рішення знизити ціну на газ нижче ринкової, тобто більш ніж на 30%. 

Наприкінці минулого року компанія «Одесагаз-постачання» повідомила про підвищення вартості  природного газу для жителів Одеси та області на 1,15 грн за кубометр з січня 2021 року. 

Також про підвищення тарифу повідомила компанія "Нафтогаз Україна", пояснивши, що йдеться лише про її абонентів.   

У жовтні оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ у рамках спеціальних обов’язків (ПСО), зросла порівняно з вереснем на 24%. 

Нагадаємо також, що Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні 28 грудня вирішив відтермінувати впровадження чергового етапу ринку електроенергії.

Раніше зазначалося, що електрика може подорожчати. 

Нагадаємо Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг з 1 січня 2021 року встановила тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для споживачів філії «Інфоксводоканал» ТОВ «Інфокс».

Національна комісія з регулювання ринку комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила нові тарифи на теплову енергію для комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси». 

Поділитися