12 січня 2021 р. 12:52

П'ятеро депутатів Ренійської міської ради подали декларації «перед звільненням»

П'ятеро депутатів Ренійської міської ради подали декларації «перед звільненням»

В реєстрі Національного агентства з питань запобігання корупції оприлюднені декларації п'яти депутатів Ренійської міської ради минулого скликання із поясненням, що це декларації «перед звільненням».

Зокрема такі подали: Катерина Зуєва, Сергій Кобенко, Олександр Морозюк, Віталій Некульсян та В'ячеслав Фетеля.

Раніше, 1 грудня минулого року, на офіційному сайті міської ради оприлюднили «Попередження про обов'язок подання депутатами Ренійської міської ради VII скликання декларацій», тому ці депутати й подали ці декларації. В попередженні йшлося про юридичну колізію, що виникла у зв'язку із припиненням повноважень депутатів того скликання, а саме в тому, що відповідно до абзацу першого ч.2 ст. 45 Закону України «Про протидію корупції» особи, що припинили діяльність, пов'язану із виконанням функцій місцевого самоврядування, мають подати декларацію за період, що не охоплює попередні декларації.

Під раніше поданими деклараціями маються на увазі ті, що були розміщенні у відповідному реєстрі НАЗК. Деталі пояснені наказом агентства від 12 грудня 2019 року №168/19. Цим документом встановлено термін подачі такої декларації - не пізніш 20 робочих днів із дня припинення діяльності, пов'язаної із виконання функцій місцевого самоврядування.    

Зокрема це період, який починається із першого дня періоду, не охопленого попередніми деклараціями, тобто з 1 січня 2020 року до дня припинення повноважень депутата. 

Днем припинення повноважень стало 8 грудня 2020 року, коли відбулася перша сесія Ренійської міської ради VIII скликання. 

Тобто відповідні декларації мають бути подані не пізніш 28 грудня 2020 року.  

Нагадаємо, що моніторинг депутатів Ренійської міської ради VII скликання, що проводила Одеська обласна організація ВГО  «Комітет виборців України» в рамках «Атестації депутатів місцевих рад» всі п'ять років каденції ради, показав, що далеко не всі депутати та далеко не завжди виконували свої обов'язки, закріплені законами «Про місцеве самоврядування», «Про протидію корупції» та  «Про статус депутатів місцевих рад». 

Жодного разу не вдалося знайти декларації усіх 26 депутатів міської ради в Реєстрі НАПК.

Тож і цього разу знайшлися декларації лише п'яти з 26 обранців.  

В цій історії є ще один нюанс. Справа в тому, що у другому абзаці ч.2 ст.45 Закону України «Про протидію корупції» вказано, що особи, які припинили діяльність, пов'язану із виконанням функцій місцевого самоврядування, мають до 1 квітня наступного року, після того як цю діяльність припинили, подати річну декларацію.   

Період, який вона охоплює - із 1 січня по 31 грудня 2020 року. Тобто до 1 квітня 2021 року депутати мають подати декларацію за 2020 рік.

Наприклад, ексдепутат Сергій Кобенко надав декларацію «Перед звільненням» що датується 10 грудня 2020 року. Тобто до 1 квітня він має задекларувати статки за період про який вже відзвітував, а також за період з 10 грудня по 31 грудня 2020 року.

Його колега Олександр Морозюк між тим надав декларацію 5 січня 2021 року, тож його юридичні колізії вирішені. 

Поділитися