02 грудня 2021 р. 11:37

Перейменування сільської вулиці викликало суперечки на сесії Ренійської міської ради

Перейменування сільської вулиці викликало суперечки на сесії Ренійської міської ради

При розгляді проєкту рішення "Про перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Ренійської міської територіальної громади" на пленарному засіданні чергової шістнадцятої сесії Ренійської міської ради міський голова Ігор Плєхов повідомив, що по даному питанню на засіданнях постійних депутатських комісій були висловлені зауваження.

Тому спочатку цей проєкт рішення був проголосований "за основу", а потім охочі отримали змогу висловити свою думку.

Як виявилося, зауваження були лише щодо перейменування однієї вулиці в селі Котловина і лише у депутатів, обраних до Ренійської міськради від цього села. Їхні думки розділилися. Першим виступив депутат Сергій Узунов. Він нагадав, що п'ять років тому в Котловині вже перейменовували вулиці, і тоді на загальному сході села було ухвалено рішення міняти їхні назви на нейтральні, щоб нікого не образити. У селі проживає багато гідних людей, прізвищ та виділити одну з них могло б образити інших. Тоді ж було ухвалено рішення не перейменовувати вулицю Жовтневу, а наповнити цю назву новим, сучасним змістом. Адже на 14 жовтня припадає святкування Дня Українського козацтва, Дня захисника України та, нарешті, Покрови Пресвятої Богородиці. Але, оскільки знову постало питання про перейменування вулиці Жовтневої, то, на його думку і думку всіх мешканців цієї вулиці, назву треба міняти на нейтральну – вулицю Миру.

Сергій Узунов

У запропонованому на розгляд депутатів проєкті рішення вулицю Жовтневу у селі Котловина було запропоновано перейменувати на вулицю Василя Гурика. І на захист цього варіанта назви виступив депутат Іван Кобзаренко. Він зауважив, що його опонент через свою молодість не знав Василя Гурика. А він його знав і може пояснити, чому саме цим ім'ям треба назвати вулицю в них із Сергієм Узуновим рідному селі. Василь Ісаакович Гурик довгий час керував базовим господарством у селі Котловина – радгоспом "Перемога". При ньому були створені виробничі та соціальні об'єкти, завдяки яким згодом радгосп "Перемога" став одним із найкращих господарств, а село Котловина -  одним із найупорядкованіших у Ренійському районі. Завдяки своїй роботі та своїй справедливості він мав величезний авторитет серед народу.

 

Іван Кобзаренко

Івана Кобзаренка підтримав присутній на пленарному засіданні представник ради ветеранів села Котловина Георгій Долапчі. Він заявив Сергію Узунову, що якби не Василь Гурик, то він сьогодні не користувався б багатьма благами, що є в їхньому селі.

"Гурик - це історія Котловини. І цю історію ми маємо завжди пам'ятати", - зауважив ветеран і запропонував привласнити ім'я Василя Гурика вулиці Центральній у Котловині.

Георгій Долапчі

У залі виникла плутанина. Мало хто з присутніх знав, що цю вимогу представники Котловинського ради ветеранів висловлювали ще на громадських слуханнях щодо перейменування вулиць у населених пунктах Ренійської громади, що відбулися 10 вересня 2021 року. Тоді ветеранам пояснили, що назва вулиці Центральна не підпадає під дію так званого закону про декомунізацію, а ось назва Жовтнева – підпадає.

Загалом дискусія з перейменування цієї вулиці вийшла хоч і короткою, але дуже напруженою. По всьому відчувалося, що це - продовження суперечок, що велися задовго до пленарного засідання шістнадцятої сесії, і суперечок непримиренних. Вже в сесійній залі пристрасті розпалювалися з перших слів. У результаті опоненти починали говорити разом. Старші за віком односельці допускали щодо Сергія Узунова некоректні висловлювання. Секретарю міськради Оксані Єфименко та міському голові Ігорю Плехову тричі довелося рознімати та втихомирювати сперечальників.

Коли пристрасті вщухли і всі аргументи були наведені, Ігор Плєхов висловив свою думку щодо обговорюваного питання. Він зауважив, що чомусь саме присвоєння вулицям імен тих чи інших людей викликає найгостріші дебати. Мер нагадав, що коли було запропоновано перейменувати вулицю Радянську в місті Рені на вулицю Віорела Дулоглу (лікаря-хірурга, який багато років пропрацював у Ренійській ЦРЛ), то більшість жителів міста підтримали це рішення. Але мешканці вулиці Радянської зайняли позицію "а чому саме його".

Ігор Плєхов

"Я вважаю, що людина (Василь Гурик, - ред.) багато зробила. І якщо ми не назвемо вулиці іменами наших людей, то завтра нам спустять якусь указівку", - підбив підсумок міський голова.

Із присутніх у сесійній залі право голосу мали 23 депутати та міський голова. При голосуванні свою думку вони висловили наступним чином: за варіант перейменування вулиці Жовтневої у селі Котловина на вулицю Миру - 1 за, 3 проти, 20 утрималися; за варіант перейменування на вулицю Василя Гурика - 18 за, 1 проти, 5 утрималися.

ФОТО: ІзбірКом

Поділитися