14 серпня 2021 р. 19:21

Окремі категорії жителів Ренійської громади будуть їздити на приміських поїздах безкоштовно

Окремі категорії жителів Ренійської громади будуть їздити на приміських поїздах безкоштовно

Депутатами Ренійської міської ради Одеської області VIII скликання на пленарному засіданні чергової тринадцятої сесії міськради затверджено дві програми: «Компенсації пільгового проїзду залізничним транспортом окремим категоріям громадян Ренійської міської територіальної громади на період 2021-2023 років» і «Розвитку транскордонного співробітництва та підтримки імплементації проєктів міжнародної технічної допомоги в Ренійській міській територіальної громаді на 2021-2027 роки».

Програма компенсації пільгового проїзду залізничним транспортом спрямована на організацію пільгового проїзду окремих категорій громадян на залізничному транспорті приміського сполучення та забезпечення компенсаційних виплат виробничому підрозділу «Одеська об'єднана дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Одеська залізниця» акціонерного товариства «Українська залізниця» за перевезення окремих категорій громадян.

У список пільгових категорій громадян увійшли:

  • інваліди війни I групи та супроводжуючі їх особи, прирівняні до інваліда при спільній поїздці (не більше одного);
  • учасники бойових дій;
  • батьки військовослужбовців, які загинули або померли, або пропали безвісти під час проходження військової служби;
  • особи з інвалідністю I і II групи, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують людину з інвалідністю I групи або дитини з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого);
  • ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани Національної поліції, ветерани податкової міліції, ветерани державної пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;
  • громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1-ї категорії та учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС двох категорій;
  • діти з багатодітних сімей та пенсіонери за віком.

На реалізацію програми на три роки передбачено 120 тисяч гривень, в тому числі 30 тисяч гривень на 2021 рік, 40 тисяч гривень на 2022 рік і 50 тисяч гривень на 2023 рік. Є тільки один нюанс - фактична відсутність в Ренійській громаді приміського залізничного сполучення. Принаймні, в поточному 2021 році, але, можливо, до 2023 року воно з'явиться.

Метою програми розвитку транскордонного співробітництва є реалізація стратегічного пріоритету розвитку Ренійської громади в напрямку активізації соціально-економічного, науково-технічного, екологічного, культурного розвитку суб'єктів транскордонного співробітництва, що відповідає міжнародним стандартам. Програма спрямована на максимально ефективне використання історико-культурного, туристичного, інвестиційного потенціалу громади та рішення її соціально-економічних проблем.

З метою стимулювання та поліпшення соціального і економічного розвитку прикордонних територій для Ренійської громади дуже важливо брати участь в програмах міжрегіонального співробітництва Європейського Союзу, зокрема, в програмах Європейського інструменту сусідства, територіального співробітництва країн Східного партнерства, прикордонного співробітництва, інших міжнародних програмах і залучення донорських структур. Тому що допомога, яка надається донорами в рамках технічного та техніко-економічного співробітництва, сприяє проведенню курсу на європейську інтеграцію, дає можливість залучати додаткові ресурси для вирішення стратегічних завдань розвитку суспільства, зменшує навантаження на місцеві бюджети, сприяє створенню додаткових робочих місць.

На реалізацію програми протягом семи років передбачено 10 мільйонів 280 тисяч гривень, в тому числі в найближчі 2021 рік - 1 мільйон 200 тисяч гривень і 2022 рік - 4 мільйони 280 тисяч гривень.

Гроші підуть, з одного боку, на заходи щодо поглиблення співробітництва з іншими громадами країн світу, враховуючи обмін делегаціями, проведення робочих зустрічей, «круглих столів», форумів і т.д. А, з іншого боку, на співфінансування різних проєктів, наприклад спільної операційної програми басейну Чорного моря 2014-2020 "Розвиток і просування зеленого туризму в Дунайському басейні Чорного моря (Кагул, Республіка Молдова; територіальна громада Рені, Україна; округ Галац, Румунія)" , BSB 817.

З прийняттям цих двох документів, загальна кількість програм, що реалізуються Ренійською громадою, збільшилася до двадцяти двох.

Крім затвердження нових програм були внесені зміни в дві раніше прийняті. Зміни в програму розвитку культури і мистецтва стосувалися перерозподілу 150 тисяч гривень на додаток до раніше виділених на святкування Дня міста в Рені. Зміни внесені в програму соціально-економічного розвитку Ренійської громади на 2021 рік дозволили збільшити дохідну і видаткову частини бюджету громади більш ніж на 7 мільйонів гривень.

Нагадаємо, в ході роботи, з 9 по 11 серпня поточного року, чергової тринадцятої сесії Ренійської міської ради VIII скликання було прийнято рішення № 257-VIII «Про створення інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти (ясла-сади) Ренійської міської ради.

Поділитися