20 листопада 2021 р. 14:01

Одеські тепловики не підписали жодних меморандумів з урядом і "Нафтогазом"

Одеські тепловики не підписали жодних меморандумів з урядом і "Нафтогазом"

Директор комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» Ганна Позднякова заявила про відсутність свого підпису під так званим тарифним меморандумом від 30 вересня. Про це посадовиця повідомила в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня"

Підписантами документу були уряд і представники органів місцевого самоврядування, що є цілком логічним, наголосила керівниця КП: "Нагадаю, саме з цього року на місцеві громади покладено обов'язок тарифоутворення на тепло й гарячу воду, які поставляються централізовано. А більшість підприємств теплокомунальної енергетики — комунальна власність громад".

Під час розмови посадовиця поскаржилась на нелогічні дії центральної влади у сфері теплопостачання. Так, вона й досі не розуміє, чому ТЕЦ підпорядковуються Міненерго, а підприємства теплокомуненерго перейшли в управління міських рад. В той же час Позднякова зазначила, що жоден відповідальний мер не допустить колапсу підприємств ТКЕ попри будь-які проблеми з тарифами. 

Одним з чинників низької фінансової спроможності тепловиків усієї країни посадовиця вважає невиконання урядом положень закону про повернення різниці в тарифах. Фахівці КП "Теплопостачання міста Одеси", як стверджувала його очільниця, згідно з новою методикою зробили перерахунок з 2009 року. І з'ясували, що за попереднім принципом розрахунків держава була винна одеським тепловикам 706 мільйонів гривень, а тепер — 548 мільйонів гривень.  Але й цих грошей вони досі не отримали.

Також Ганна Позднякова поскаржилася на нескінченні перевірки з боку контролюючих органів, зокрема Держаудитслужби, і назвала можливу передачу Одеської ТЕЦ у комунальну власність громади найбільш логічним кроком. 

Раніше стало відомо, що чисельні аварії в мережах теплопостачання в Одесі призвели до того, що станом на 8 листопада 102 навчальні заклади міста залишалися без тепла. Про це під час  дистанційного засідання оперативного штабу з питань ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Одеської міської ради повідомила директорка департаменту освіти та науки Олена Буйневич.

Нагаємо, що перевірка, через яку Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу оштрафувала комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси», відбулася ще у 2017 році і з того часу котельні мають усі необхідні дозволи на викиди. Про це повідомила директорка підприємства Ганна Позднякова на своїй сторінці у Facebook. 

Втім, можливо, оприлюднення відповідного повідомлення про штраф пояснюється тим, що лише 4 листопада 2021 року гроші було стягнуто за рішенням Господарського суду Одеської області.

Кабінет Міністрів України вирішив внести Одеську теплоелектроцентраль до переліку об'єктів великої приватизації. Як зазначається в постанові уряду, також до переліку повернуться ще чотири ТЕЦ: Херсонська, Дніпровська, Криворізька та Сєвєродонецька.

Поділитися