10 березня 2021 р. 18:12

Одещина дев'ята в рейтингу прозорості регіонів України за 2020 рік

Одещина дев'ята в рейтингу прозорості регіонів України за 2020 рік

У середу, 10 березня, експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) оприлюднили результати рейтингу прозорості міст та областей України.

Експерт МЦПД Єгор Киян пояснив, що для визначення рівня прозорості були використані відповіді на опитувальник МЦПД, відповіді на запити на інформацію, направлені через третю особу («запит таємного клієнта»), проаналізована інформація у відкритому доступі на офіційних сайтах і з профілів муніципалітетів у соціальній мережі Facebook.

Перше місце в рейтингу прозорості областей посіла Рівненська область, друге місце у Вінницької області, а третє – у Хмельницької. До першої десятки найбільш прозорих областей увійшли також Волинська, Сумська, Запорізька, Тернопільська, Чернігівська, Львівська та Одеська області.

Найгірші показники прозорості у Житомирської, Закарпатської та Чернівецької областей.

Для кращого перегляду відкрийте зображення у "новому вікні" 

Також експерти оцінили прозорість 50 найбільших міст України, проаналізувавши 77 параметрів прозорості кожної міської ради. Переможцем у Рейтингу прозорості міст стала Вінниця із показником 99 балів зі 100 можливих. Друге місце посів Хмельницький, третє – Сєвєродонецьк. До першої десятки увійшли також Дніпро, Київ, Бахмут, Тернопіль, Кам’янське, Кропивницький та Мукачево.

Одеса в Рейтингу з результатом 75% займає лише 20 сходинку.

Для кращого перегляду відкрийте зображення у "новому вікні" 

Всі результати дослідження Міжнародного центру перспективних досліджень можна побачити у відеозаписі пресконференції.

Також Єгор Киян прокоментував ситуацію щодо Правил пропускного режиму Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради: "На жаль, ми не можемо рейтингом охопити все. У нас є питання чи забезпечений вільний доступ громадян до засідань міської та обласної ради, чи є доступ до публікацій у відкритому доступі. У нас опубліковано, як ведеться комунікаційна компанія. Також ми запитуємо наших регіональних експертів щодо об’єктивних обставин, чи правда це, чи ні. Якщо є якісь реальні випадки або виникають проблеми, ми будемо раді чути та підіймати ці питання, публікувати та виносити у публічний доступ, вносити в наш рейтинг, і якщо такі проблематичні речі підтверджуються, то вони будуть оцінені громадськістю. Але у нас немає окремого питання, чи забезпечений доступ журналістам".  

Нагадаємо, видання ІзбірКом та Громадський центр правосуддя спільно виступили на захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Так, головний редактор видання ІзбірКом Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада.

Раніше журналісти Одещини звернулися до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової з приводу обмеження для представників засобів масової інформації у доступі до приміщення Одеської обласної ради та Одеської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо також, що Одеса посіла друге місце в Україні за показником фізичної агресії проти журналістів. Тілесні ушкодження журналісти діставали за різних обставин: на робочому місці, під час перевірки закладу харчування, репортажу про безакцизну торгівлю цигарками, спроби зафіксувати порушення карантинних вимог.

Зазначимо, що ІзбірКом увійшов у трійку найпрозоріших видань Одещини.

Захід відбувся межах ініціативи «Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні», яка здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень у партнерстві з Інститутом економічних та соціальних реформ у Словаччині (INEKO).

Ініціатива фінансово підтримується посольством США в Україні та спрямована на підвищення ефективності органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та державного управління у сфері створення та нагляду за регіональною політикою, менеджменту державними підприємствами, моніторингу бюджетів та відкритості місцевої влади.

Поділитися