26 липня 2021 р. 15:44

Нардеп пригрозив відкликати мандат однопартійця через "неправильне" голосування

Нардеп пригрозив відкликати мандат однопартійця через "неправильне" голосування

Народний депутат від партії "Слуга народу" Олексій Леонов оприлюднив відеозвернення щодо останнього засідання постійної комісії з питань землеустрою та земельних правовідносин Одеської міської ради. 

Депутат парламенту назвав рішення комісії злодійством і грабежем. За його даними, 42 гектари землі на території Одеського аеропорту, скоріше за все, будуть відведені на найближчому пленарному засіданні ради, що він вважає злочином. Обурила Олексія Леонова і перспектива передачі об'єктів громадського харчування одеських вишів у користування по системі аутсорсінгу - нардеп вважає, що згодом вони будуть виведені з комунальної власності і "вкрадені в одеситів". 

Найбільше депутата здивувало те, що з 6 членів комісії двоє або голосували проти, або утримувались. А четверо підтримували "злодійські схеми". Жахливим народний обранець назвав факт підтримки запропонованих рішень членом фракції партії "Слуга народу" в Одеській міській раді. Леонов пообіцяв, відповідно до вимог імперативного мандату, порушити питання щодо згаданого депутата на з'їзді партії і звернутися до керівників партії, щоб змусити його скласти мандат. Також народний депутат повідомив про намір написати відповідних листів щодо рішень депутатів міськради до правоохоронних органів.

Склад постійної комісії з питань землеустрою та земельних правовідносин Одеської міської ради є таким: 

Страшний Сергій Анатолійович - голова комісії (фракція партії "Довіряй ділам");
Бриндак Олег Борисович - член комісії (фракція партії "Довіряй ділам");
Данилюк Сергій Леонтійович - член комісії (фракція партії "Слуга народу");
Корнієнко Володимир Олександрович - член комісії (фракція партії "ОПЗЖ");
Мандриченко Жанна Василівна - член комісії (фракція партії "Європейська солідарність");
Терновський Андрій Юрійович - член комісії (фракція партії "Довіряй ділам").

Скоріше за все, Олексій Леонов у своєму відеозверненні мав на увазі члена комісії, свого однопартійця Сергія Данилюка. 

Днями колега Данилюка Жанна Мандриченко у дописі в мережі Facebook також розкритикувала роботу комісії. Зокрема, в її повідомленні йшлося і про аеропорт. 

"Але найболючіша тема – це землі аеропорту. Ще на першій сесії Одеської міської ради я звернула увагу на юридичні аспекти при підготовці проєктної документації. Мова йде про те, що по факту там був державний акт на постійне користування 556 га землі. Фактична облікова площа на сьогодні – 260 гектарів. Це та площа, яка вже нарізана шматками під злітну смугу, під майбутній Палац спорту і так далі. І від цих 260 гектарів знову відокремлюються 42 гектари. Така дія протирічить пункту 5 статті 116 Земельного кодексу України, перед тим, як формувати нову ділянку слід припинити право власності чи користування в порядку, визначеному законом на уже сформовану".

Також Жанна Мандриченко фактично підтвердила слова Олексія Леонова про те, що на згаданому засіданні профільної комісії членів фракції "Довіряй ділам" несподіванно підтримав Сергій Данилюк. Саме його голос став вирішальним. 

Для зручного перегляду відкрийте зображення у новому вікні

Пленарне засідання Одеської міської ради відбудеться у середу, 28 липня.

Імперативний мандат, про який згадав Олексій Леонов, є правило, згідно з яким депутат представницького органу влади зв'язаний наказами виборців і протягом усієї своєї діяльності відповідальний перед ними. При цьому законодавчо закріплена можливість дострокового відкликання депутатів, що не виправдали довіри виборців.

Стаття 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" містить підстави для відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою:

  • порушення депутатом місцевої ради положень Конституції України і законів України, що встановлено судовим рішенням, яке набрало законної сили;
  • пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі, передбачених статтею 10 цього Закону;
  • невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням передвиборної програми місцевої організації політичної партії, від якої його обрано депутатом, чи програмі політичної партії, від місцевої організації якої його обрано;
  • невиконання депутатом місцевої ради передбачених статтею 16 зазначеного Закону ("Звіти депутата місцевої ради перед виборцями та зустрічі з ними") зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними;
  • невходження депутата, обраного в багатомандатному виборчому окрузі, до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний, або припинення членства депутата місцевої ради у фракції

Нагадаємо, Верховна Рада України проголосувала за призначення народного депутата фракції «Слуга народу» Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ. За призначення Монастирського проголосував 271 депутат, в тому числі Олексій Леонов. 

Відставку міністра Авакова підтримали з нардепів-одеситів лише представники "Слуги народу".

Верховна Рада України в другому читанні ухвалила закон 4629-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти". 

Поділитися