24 квітня 2021 р. 11:48

Мер Рені пообіцяв вивести депутатів на суботник

Мер Рені пообіцяв вивести депутатів на суботник

Під час обміну думками та оголошеннями в розділі «Різне» порядку денного восьмої чергової сесії Ренійської міської ради VIII скликання, 16 квітня 2021 року депутатом Олександром Гродецьким було підняте питання про «зони відпочинку» Ренійської громади. Вірніше про їх санітарний стан. Для прикладу він навів стан берега річки Дунай в межах міста, улюбленого місця прогулянок і пікніків городян. За словами депутата, територія загиджена: пляшки, сміття. Чи є якісь плани щодо наведення порядку в таких місцях взагалі і на набережній Дунаю, зокрема.

Олександр Гродецький

Міський голова Ігор Плєхов тут же запропонував конкретний захід - щоб депутати вийшли на суботник з прибирання сміття. Олександр Гродецкий засумнівався, чи вистачить сил у депутатів, аж надто сміття багато. «Нормально. Кожен депутат візьме ще свого друга і підемо. Треба показати приклад», - відреагував мер. І нагадав, що акції з прибирання сміття і не тільки на березі Дунаю, а й на старому пляжі і в інших місцях вже неодноразово проводилися волонтерами та небайдужими жителями міста. Олександр Гродецкий підтвердив, що він тому і задав питання, що вони з друзями проводили такий суботник і зібрали буквально мішки сміття. Тому було б добре надати підтримку подібним ініціативам громадян, наприклад, забезпечити трактор для вивезення сміття. Ігор Плєхов пояснив велику кількість сміття тим, що після підйому-спаду рівня води в Дунаї на його берегах залишається все, що принесено річкою зверху, з Європи. Олександр Гродецкий уточнив, що плином Дунаю сміття, звичайно, приносить, але і жителі Рені вносять свою вагому лепту. Ось попереду травневі свята, народ піде на шашлики і не тільки на берег Дунаю.

Ігор Плєхов та Оксана Єфименко

Згадка травневих свят спричинила обговорення наявності облаштованих місць для відпочинку жителів громади взагалі. Олександр Гродецкий поцікавився, що зі згаданим пляжем на березі озера Кагул. Ігор Плєхов нагадав, що міська рада займався питанням доступності пляжу для городян всі попередні роки, для цього силами комунальних служб міста проводився ремонт дороги, що веде до цього місця відпочинку. Такі ж роботи будуть проведені і в цьому році. Але головна проблема з так званим старим пляжем не в його санітарному стані і не в дорозі до нього, а в тому, що це місце відпочинку городян фактично є стихійним. Тому його потрібно узаконити саме як зону відпочинку. У приклад міський голова навів прекрасну зону відпочинку, створену в селі Котловина на березі озера Ялпуг. Але, на жаль, таких прикладів можна навести дуже мало.

Місце відпочинку ренійців на березі Дунаю

Парадокс, половину території громади займають озера з унікальною природою, а облаштованих місць для відпочинку на них раз, два та й усе. Як повну протилежність котловинської бази відпочинку мер навів ситуацію з колишнім піонерським табором на березі озера Картал недалеко від села Новосільське. На території цього колишнього піонерського табору перебувають тридцять будиночків, в кінці минулого століття побудованих для проживання болгарських будівельників працювали над спорудженням газокомпресорної станції «Орлівка». Потенційно це прекрасне місце для відпочинку. Якби не одне «але», територія колишнього піонерського табору, на якій знаходиться майно громади, ростуть дерева висотою під 30 метрів, розпайована як сільгоспугіддя. Ігор Плєхов задався питаннями: «Як? Як голови Новосельської сільської ради ці землі розпаювали, як виділили? Як депутати сільської ради голосували за це рішення?».

Але емоціями справі не допоможеш. Міський голова зазначив, що це раніше у Ренійського району було навіть більше, ніж сім няньок, за різні сфери життя районної громади відповідали і райрада, і райдержадміністрація, і міськрада, і сільські ради, і можна було сказати: «Це не наша відповідальність, це ось вони повинні робити». Тепер одна громада, одна рада і все в її руках.  

Також на сесії Ренійська міськарада обговорила проблеми освітніх закладівХристина Карагяур у своєму запиті пропонувала керівництву Ренійської об'єднаної територіальної громади розглянути питання про придбання з коштів громади м'ячів, матів та іншого спортивного інвентарю для Новосельської школи-ліцею.

Нагадаємо, в ході роботи восьмої чергової сесії Ренійської міської ради VIII скликання були прийняті сім програм для Ренійської громади.

Ухвалення шести з них на пленарному засіданні сесії пройшло за спрощеною процедурою.

Поділитися