21 жовтня 2021 р. 22:11

Майже всі прилеглі до Одеси громади уклали з міською радою угоди про надання освітніх послуг

Майже всі прилеглі до Одеси громади уклали з міською радою  угоди про надання освітніх послуг

На засіданні постійної комісії з питань освіти, спорту та взаємодії з громадськими організаціями було порушене питання щодо дітей, які не мешкають на  території Одеси, але навчаються в освітніх закладах міста. 

Нагадаємо, ця проблема є нагальною для обласного центру. Ще у квітні директорка департаменту освіти та науки ОМР Олена Буйневич оприлюднила таку інформацію: агенції нерухомості Одеси реєструють фіктивні договори оренди житла для мешканців житлових комплексів поза межами міста, що дає змогу віддати дітей до міських шкіл. Лише за один день - 1 квітня - по школах Суворовського та Київського районів зареєстрували декілька десятків договорів.

Згодом посадовиця повідомила, що в школах Одеси навчаються 24 тисячі 350 учнів, що зареєстровані не в місті, 16,5 тисяч з них мешкають в Одеській області, а 8 тисяч 796 мешкають в дотичних до міста громадах. 

Під час вище згаданого засідання комісії Олена Буйневич повідомила, що  станом натепер угоди про надання освітніх послуг дітям - мешканцям прилеглих до Одеси громад підписано з усіма ТГ, крім Красносільської. Це можна вважати прогресом, адже наприкінці серпня тих, хто не йшов на контакт, було більше. Отже, за навчання одного школяра сусідні громади платитимуть місту 500 грн за 1 місяць. Навчання однієї дитинки у дошкільному закладі обійдеться у 2 тисячі гривень щомісяця. Таку суттєву різницю директорка пояснила таким чином: заробітна плата вчителів перераховується з державного бюджету, тож прилеглі громади компенсуватимуть лише витрати на забезпечення навчального процесу. А фонд оплати праці ДНЗ формується за рахунок міського бюджету. 

Також Олена Буйневич повідомила, що останнім часом в Одесі додатково зареєстровано 3 тисячі дітей, які не народилися тут. Вона вважає, що, скоріше за все, їх родини мешкають поза межами обласного центру, а шляхом реєстрації вирішують проблему навчання в міських закладах освіти.

Нагадаємо, департамент освіти Одеської міської ради дозволить учням шкіл повернутись з 1 листопада до звичайного навчання в разі щеплення 100% педагогів шкіл. 

Поділитися