20 жовтня 2021 р. 14:55

Майже 80 відсотків бюджетних витрат Ренійської громади у І півріччі припало на освіту

Майже 80 відсотків бюджетних витрат Ренійської громади у І півріччі припало на освіту

Одним з підсумків роботи чергової п'ятнадцятої сесії Ренійського міської ради Ізмаїльського району Одеської області VIII скликання стало прийняття цілого пакету рішень щодо бюджету громади. Серед них є два пов'язаних між собою: «Про затвердження виконання бюджету Ренійської громади за перше півріччя 2021 року» та «Про прогноз бюджету Ренійської громади на 2022-2024 роки». 

Якщо покласти поруч ці два документа і вивчити їх по пунктам, то впадає в око те, що вони просто цитують один одного. Основні поняття для бюджетного процесу - це структури дохідної та видаткової частини бюджету, тобто звідки гроші беруться і на що їх доводиться витрачати. Відносно дохідної частини і звіт, і прогноз вказують її основою три види податків: це податок на доходи фізичних осіб, потім плата за землю і, нарешті, єдиний податок. Це якщо розглядати власні доходи. Але, крім них, є ще й трансферти з бюджетів вищого рівня. І в цьому випадку звіт і прогноз солідарні - трансферти, на жаль, становлять, і становитимуть 45-47% дохідної частини бюджету Ренійської громади.

Структури витрат бюджету, наведені в звіті і прогнозі, дзеркально відображають один одного. Понад 90- 95% коштів йдуть на утримання інфраструктури громади: шкіл, дитячих садків, лікарень і багато чого іншого. Але і в даному випадку кошти розподіляються нерівномірно. В звіті про виконання бюджету за I півріччя 2021 року зазначено, що 111 мільйонів 827 тисяч гривень, або 77% всіх грошей, отримали об'єкти освіти. Той же самий документ пропонує поглянути на структуру витрат не з «галузевої» точки зору, а під іншим кутом - «витратним». Тобто на які потреби комунальних установ і підприємств витрачаються кошти. І виявляється, що із загального обсягу витрат в 146 мільйонів 205 тисяч гривень 122 мільйона 37 тисяч гривень, або 84% - це оплата праці працівників бюджетних установ. Але тут є один нюанс: в цю категорію входить і оплата праці працівників шкіл. А ці кошти Ренійська громада отримує у вигляді трансфертів від державного бюджету. У свою чергу на зарплату працівників освіти нараховується податок на доходи фізичних осіб, який, як ми пам'ятаємо, є одним з бюджетоутворюючих для бюджету Ренійської громади. Тобто кошти, отримані у вигляді трансферту, врешті-решт вдруге потрапляють в бюджет громади, вже у вигляді податку. Ще один висновок з наведеного прикладу: частка трансфертів у дохідній частині бюджету Ренійської громади, через такий своєрідний кругообіг  коштів, насправді значно перевищує задекларовані 45-47%.

Привертає увагу певна «рівномірність» показнику. Наприклад, показники виконання тих чи інших статей бюджету в звіті коливаються навколо 100%: від 92% до 106%. Без різких провалів або злетів. У той же час в прогнозі бюджету зростання його дохідної частини заплановане на 20 мільйонів в рік, плюс мінус 400-500 тисяч гривень. Тобто для розробників цих документів головне не успіх, а стабільність.  

Єдина відмінність звіту про виконання бюджету і його прогнозу на три роки - ставлення до бюджету розвитку. У звіті наведено перелік робіт на інфраструктурних об'єктах, виконаних в першому кварталі 2021 року. За рахунок коштів бюджету розвитку в тому числі. У прогнозі ж бюджет розвитку зазначений тільки на період у два роки з трьох: 8 мільйонів гривень на 2022 рік і 791 тисяча гривень на 2023 рік. Бюджет розвитку Ренійської громади на 2024 рік не прогнозується.

Нагадаємо, депутати Ренійського міської ради під час чергової п'ятнадцятої сесії, серед інших, ухвалили рішення про збільшення фінансування програми «Соціальний захист дітей і сімей Ренійського міської територіальної громади» на 11 тисяч 800 гривень за рахунок вільного залишку коштів загального фонду бюджету Ренійського громади на 2021 рік.

За десять місяців у Ренійській міській раді не зареєстровано жодного депутатського запиту

Рекомендований порядок денний чергової п'ятнадцятої сесії Ренійської міської ради VIII скликання, опублікований на офіційному сайті ради, містив шістдесят шість проєктів рішень.

Поділитися