29 липня 2021 р. 17:31

Латівка може стати Міжлиманським

Латівка може стати Міжлиманським

У селі Латівка (Усатівська громада Одеського району) відбулися громадські слухання щодо перейменування села. 

Ця історія почалася ще у 2016 році, коли Верховна Рада прийняла постанову щодо перейменування Котовки на Латівку через те, що стара назва була дана на честь командира Червоної армії доби громадянської війни Григорія Котовського.  

Але місцеві мешканці не сприйняли нове найменування. Бо історично Латівкою називають цвинтар, що розташований біля Одеси, за Об'їзною дорогою. "Нас нібито поховали заживо!" - обурилась місцева жителька Наталія Порохно.  Однак численні звернення громади з ініціативою повернути стару назву ні до чого не призвели.  Хоча волю мешканців підтримала Одеська обласна рада - 20 жовтня 2016 року звернулась до Верховної Ради з проханням перейменувати Латівку на Котівку. 

Навесні цього року Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  опублікував висновок про перейменування населеного пункту. Документ містив аргументи членів громади про те, що історична назва начебто походить від прізвища місцевого господаря Котова. У висновку було і заперечення Українського інституту національної пам'яті. Фахівці установи нагадали, що у 1957 році обласна рада створила Котовську сільраду. Вона об'єднала так звані Міжлиманські хутори, серед яких був і хутір Латівка, що став адмінцетром новостореної ради. І отримав назву на честь Григорія Котовського. А цей історичний діяч підпадає під дію законодавства про декомунізацію.

На бік селян став Інститут української мови НАН України, який підтримав перейменування Латівки на Котівку: "Фахівці Інституту вважають, що з лінгвістичної точки зору, назва села Котовка не вказує на його зв'язок із прізвищем радянського діяча, інакше назва села мала б вимовлятися як Кото́вка, а не Ко́товка". Проте Комітет ВР прислухався до аргументів УІНП і не підтримав подання Одеської облради. 

Вже в липні цього року за сприяння Усатівського сільського голови Юрія Маковейчука були організовані громадські слухання.



Для зручного перегляду відкрийте зображення в окремому вікні

Місцева активістка Наталія Колосова розповіла про деякі варіанти найменувань, що пропонувалися членами громади. Так, пролунала думка про назву "Андріївське" - на честь засновника Куяльницького курорту доктора Ераста Андріївського (Андрієвського). "Жевахове" відкинули через те, що є таке селище в межах Одеси. Був ще варіант "Миколаєве", який міг уввічнити пам'ять льотчика Миколи Бондаренка - він загинув в небі над селом під час Другої світової і був похований тут. Крім того, покровителем села є Святий Миколай. 

Після опрацювання опитувальних листів з'ясувалося, що більшість учасників слухань підтримали перейменування села на Міжлиманське. Ідея зрозуміла: населений пункт розташований саме між Хаджибейським та Куяльницьким лиманами.

Тож наразі відповідне звернення до обласної ради мають ухвалити депутати Усатівської сільради. Якщо ініціативу підтримає облрада, вона проголосує за звернення до парламенту, де згаданий вище Комітет вкотре розглядатиме питання. 

Нагадаємо, Одеський окружний адміністративний суд мав розпочати розгляд позову Одеської територіальної організації політичної партії "Європейська Солідарність" до виконавчого комітету Одеської міської ради та міського голови Геннадія Труханова.

Одеська обласна державна адміністрація звернулася до Національної поліції щодо саботажу декомунізації у Арцизькій територіальній громаді, де місцевий голова відмовляється демонтувати 2 пам'ятники Марксу.

В лютому Одеський муніципалітет обіцяв врахувати пропозиції, надані містянами під час електронного голосування та онлайн слухань щодо повернення старих назв проспекту Небесної сотні та вулиці Інглезі.

Поділитися