25 червня 2021 р. 11:22

Депутати з другої спроби затвердили герб та прапор Одеського району

Депутати з другої спроби затвердили герб та прапор Одеського району

Депутати Одеської районної ради спочатку відмовилися затверджувати символи новоствореного району - герб та прапор, розроблені членом Українського геральдичного товариства Юрієм Бузько, та потім все ж затвердили їх. 

Герб району пропонувався у вигляді так званого "іспанського щита", в центрі якого знаходиться герб обласного та районного центру - міста Одеси, розміщений на перехресті двох білих (срібних в геральдиці) смуг на синьому полі, оточеному червоною каймою 

Взагалі герб району пропонувався схожим на герб області зі зменшенням кількості якорів до двох (на гербі області їх шість), що символізують порти "Чорноморський" та "Південний". 

Прапор району пропонувалося зробити схожим на прапор області, де кольори синій та білий змінені місцями, а посередині зображений не герб області, а пропонований герб району. 

Така схожість викликала в депутатів питання щодо вартості розробки цієї символіки. З'ясувалося, що це коштувало 20 тисяч гривень, які виділила районна адміністрація. Ця інформація обурила депутатів. 

"20 тисяч гривень за те, що з герба Одеської області прибрали чотири якоря та додали сонечко?", - заявила одна з присутніх. 

Юрій Бузько відповів, що кілька місяців розглядав варіанти герба, тож витрачено було багато часу. Голова районної ради Віталій Барвіненко зазначив, що раді це не коштувало жодної копійки, а гроші сплачувала районна адміністрація. 

Юрій Крук - голова районної адміністрації - зазначив, що це багатомісячна робота і що варіантів герба було близько 20. 

Врешті-решт нову символіку підтримали 32 депутати, а 24 утримались. Тож прапор та герб не затвердили. 

Однак після розгляду декількох питань порядку денного депутати вирішили повернутись до розгляду символіки та повторно проголосувати за неї. В результаті 49 обранців проголосували за, а сім утрималися. 

Нагадаємо, Одеський скульптор Михайло Рева презентував нову концепцію меморіалу полеглим захисникам України, який планують встановити поруч з будівлею облдержадміністрації на проспекті Шевченка.

В листопаді 2019 року голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций нагородив переможця конкурсу на пам'ятник Героям Небесної Сотні - скульптора Михайла Реву. 

Нагадаємо також, що журі відкритого конкурсу на кращу проектну пропозицію спорудження пам'ятника Героям Небесної Сотні в Одеській області вибрали кращий проєкт ще в серпні 2018 року.

У лідери вийшли три проекти можливого майбутнього постаменту. Третє місце присуджено проекту члена Національної спілки художників України Володимира Кореня. Друге місце зайняв проект співавторів Василя МироненкоМиколи і Анастасії Худолей.

Переможцем обрали скульптурну композицію номер «212014» в співавторстві заслуженого художника України, скульптора Михайла Реви, архітекторів Федора Бойцова і Сергія Гуранчика.

В березні 2019 року виконком Одеської міськрадиповідомив про призначення управління капітального будівництва замовником з розробки проектної документації та капітального ремонту елементів благоустрою міського скверу.

Йшлося про зелену зону в межах території проспекту Гагаріна, вулиці Канатній і адміністративної будівлі за адресою: просп. Шевченко, 4. Фактично це частина скверу біля будівель Одеської обласної ради і обласної державної адміністрації.

У вересні 2016 року депутати Одеської міської ради вирішили назвати зелену зону з тильного боку облдержадміністрації на проспекті Шевченка імені Героїв Небесної сотні. Там же планується встановити меморіал воїнам АТО. Меморіал буде розташовуватися з тильного боку адміністративної будівлі Одеської обласної ради та ОДА за адресою з боку вул. Канатній (на території скверу).

Поділитися