17 березня 2021 р. 17:26

Депутати Ренійської міськради затвердили фінансовий звіт попередників

Депутати Ренійської міськради затвердили фінансовий звіт попередників

Депутати під час позачергової сьомої сесії Ренійської міської ради затвердили звіт про виконання міського бюджету за 2020 рік.

Ані на засіданнях постійних депутатських комісій, ані на пленарному засіданні сесії за цим проектом рішення ні у кого зауважень і заперечень не було. В ході буденної роботи ради, ніхто не звернув уваги на те, що бюджет на 2020 рік приймали і виконували депутати попереднього, сьомого скликання Ренійського міської ради, які склали свої повноваження 8 грудня 2020 року. По суті, депутати восьмого скликання міськради підвели підсумки роботи своїх колег-попередників і прийняли від них естафету.

У зв'язку з «урочистістю» цього моменту було б цікаво простежити, з чого починали в 2015-му році депутати сьомого скликання, і з якими здобутками прийшли к 8 грудня 2020 року. На жаль, на офіційному сайті Ренійської міської ради не вдалося знайти звіт про виконання міського бюджету за 2015 рік, тільки звіт за 9 місяців 2015 року. Проте, є звіти про виконання бюджету за 2016 і 2020 роки.

Усі ці звіти поєднує структура дохідної частини бюджету міста Рені. А саме те, що впродовж всіх п'яти років основу дохідної частини бюджету становила плата за землю - 80%. А ось конкретні цифри різняться, і досить сильно. Так, за 9 місяців 2015 року, без урахування трансфертів, до бюджету міста надійшло 12 мільйонів 870 тисяч гривень. За підсумками 2016 року доходи бюджету, без урахування трансфертів, склали - 28 мільйонів 581 тисячу гривень. А в 2020 році цей показник, без урахування трансфертів, склав 82 мільйона 936 тисяч гривень. Вираз «без урахування трансфертів», означає, що мова йде про ті гроші, що Ренійський міська рада заробив самостійно, без сторонньої допомоги.

На що в різні роки Ренійська міськрада витрачала свої мільйони?

У 2015 році, за 9 місяців, крім витрат на утримання трьох дошкільних установ, соціальний захист населення та благоустрій міста була виділена дотація в розмірі 925 тисяч гривень для КП «Водоканал» ці гроші пішли на оплату електроенергії, матеріалів, податків і послуг. Крім того, «Водоканал» отримав капітальні трансферти: на придбання насоса - 578 тисяч гривень, засувки - 75 тисяч гривень і обладнання для сміттєвоза - 503 тисячi гривень. Звертає на себе увагу, що звучить в звіті рефреном, фраза «погашення кредиторської заборгованості за 2014 рік».

Погашення кредиторської заборгованості за 2014 рік:

  • реконструкція головного водоводу - 631 тисяча гривень,
  • закупівля обладнання - 130 тисяч гривень,
  • поточний ремонт-благоустрій вулиць - 177 тисяч гривень.
  • за статтею «охорона навколишнього середовища» - 23 тисячі гривень.

І вінчає всі ці виплати за боргами погашення кредиторської заборгованості за 2014 рік ДДУ «Чебурашка», придбання холодильника і пилососа за 6 тисяч гривень. Після дотацій і погашення кредитів на ремонт покрівель руберойдовий багатоквартирних будинків залишився 1 мільйон 154 тисячі гривень. На капітальний ремонт резервуарів №1 і №2 головного водопроводу міста - 2 мільйони 393 тисячi гривень. На реконструкцію ж/б огорожі насосної станції 2-го підйому - 403 тисячi гривень. Будівництво, ремонт, реконструкція автомобільних доріг - 306 тисяч гривень. Ось, власне, і все.

За підсумками 2016 року, на фінансову підтримку КП «Водоканал» було направлено 950 тисяч гривень. І це була не остання підтримка, Ренійська міськрада буде ще не раз здійснювати фінансові вливання в це комунальне підприємство. Втім, в звіті про виконання бюджету за 2016 рік жодного разу не зустрічається фраза «погашення кредиторської заборгованості». За кошти міста так само, як і в 2015 році ремонтувалися руберойдові дахи багатоквартирних будинків - 476 тисяч гривень і капітальний ремонт дорожнього покриття - 2 мільйони 351 тисяча гривень. Витрати на об'єкти водопостачання проходять за статтею «будівництво та капітальний ремонт водопроводу» - 774 тисячі гривень. Крім того, додаються капітальний ремонт тротуарів - 790 тисяч гривень, капітальний ремонт-благоустрій площі «Свободи» - 646 тисяч гривень і капітальний ремонт прибудинкових територій 109 тисяч гривень. Якщо за 9 місяців 2015 року загальний список об'єктів міської інфраструктури, на які були витрачені гроші, склав шість пунктів, то в 2016 році цей список збільшився до 15 пунктів. Це крім утримання дитячих садків, фінансування міських програм, придбання обладнання та витратних матеріалів.

У звіті про виконання міського бюджету за 2020 рік уже не згадуються ні погашення кредиторської заборгованості, ні дотації КП «Водоканал» в будь-якому вигляді. Як і раніше залишилися витрати на утримання дитячих дошкільних установ, фінансування міських програм та благоустрій міста. Список об'єктів міської інфраструктури, капітальний ремонт і будівництво яких профінансовано за рахунок міського бюджету містить вже п'ятдесят чотири пункти. У грошовому вираженні це виглядає так. На капітальний ремонт тротуарів - 7 мільйонів 877 тисяч гривень. Капітальний ремонт водопроводу - 14 мільйонів 35 тисяч гривень. Проведення капітальних ремонтів в дитячих дошкільних установах - 11 мільйонів 672 тисячi гривень. Будівництво водопроводів - 8 мільйонів 126 тисяч гривень. Капітальний ремонт (благоустрій) частини території парку «Перемога» - 2 мільйони 933 тисячi гривень.

Якщо коротко підсумувати, бюджет розвитку міста Рені в 2016 році - 8 мільйонів 156 тисяч гривень. Бюджет розвитку в 2020 році - 47 мільйонів 722 тисячi гривень.

Нагадаємо, мерія Рені готується висунути претензії Молдові.

У порядку денному позачергової сьомої сесії Ренійського міської ради VIII скликання, з урахуванням двох проєктів рішень внесених з голосу, блок «земельних питань» склав більшу частину - 17 з 32 питань.  

Нагадаємо також, що мер Рені заявив, що вони не бажають бути філією Ізмаїла. "В нас є тенденція, що все передають в Ізмаїл. Особисто мені здається, що це спричинить великі незручності для ренійців. Взагалі постійно їздити для вирішення всіх питань в Ізмаїл незручно - давайте усе передамо в Ізмаїл та станемо його філією", - пожартував він.    

Поділитися