27 березня 2021 р. 11:10

Де та як жителі Ренійської громади можуть познайомитися зі своїми депутатами

Де та як жителі Ренійської громади можуть познайомитися зі своїми депутатами

Прийнята на сьогоднішній день в нашій країні демократична система управління передбачає, вибори народом депутатів, які потім представляють його інтереси в радах різного рівня.

При цьому передбачається, що виборці активно «керують» своїми обранцями, даючи їм накази, звертаючись до них з проханнями та вимогами. Для цього громадяни, як мінімум повинні знати, кого вони обрали, і, відповідно, до кого можуть звернутися. На жаль, в реальності картина далека від викладеного ідеалу.

Наприклад, в Ренійської громаді проблема «незнайомства» депутатів і жителів громади регулярно проявляється в тому чи іншому контексті. Свіжий приклад, 10, 15 і 25 січня городяни провели перед будівлею міськради «тарифні» мітинги. На них були висунуті претензії не лише до уряду, але і до депутатів міськради. Люди обурювалися тим, що останні до них не вийшли і не вислухали їхні вимоги. При цьому питання журналістів місцевих ЗМІ, які працювали на мітингу, кого з депутатів вони знають, поставили розгніваних громадян в глухий кут. Вони не змогли назвати жодного прізвища. Не знаючи своїх обранців, виборці так само не знають, чим вони займаються. Коментуючи ситуацію з тими ж мітингами, міський голова Ігор Плехов навів приклади зі свого особистого досвіду спілкування з виборцями. За його словами, люди всерйоз упевнені, що депутати міської ради, за виконання своїх обов'язків отримують зарплату. А робота ця полягає лише в тому, щоб прийти на сесію і проголосувати за або проти прийняття якихось рішень.

Не можна сказати, щоб про роботу депутатів Ренійського міської ради ніхто нічого і ніде не розповідав. Цим активно займаються згадані вже журналісти. У місцевих, регіональних та обласних газетах регулярно публікуються матеріали на цю тему. Але, вочевидь, цього не достатньо. Постає питання, де виборець може ознайомитися зі своїм депутатом, або, для початку, хоча б дізнатися, хто він, його обранець?

У Ренійської міської ради існує і працює офіційний сайт. На ньому розміщений список депутатів нинішнього скликання міськради з короткими біографічними даними. Що стосується біографій депутатів, то вони дуже короткі. Хоча для такої громади, як Ренійська це не є проблемою. Значно важливіше те, що на тому ж сайті опубліковано графік прийому, в якому майже всі депутати, окрім одного, вказали номери своїх телефонів.

Соціальні мережі, з метою висвітлення своєї роботи, використовують тільки два депутата Ренійської міськради з двадцяти шести. Регулярно такі матеріали на своїй сторінці публікує секретар міської ради Оксана Єфименко. І два - три рази на місяць це робить депутат Валерій Бабер. Сторінки інших депутатів в соцмережах або доступні тільки для обмеженого кола осіб, або їх не вдалося виявити взагалі.

Ініціативу по ознайомленню виборців з їх обранцями, як мінімум в селах, проявив міський голова Ігор Плехов. Він практикує виїзні прийоми, і в ці поїздки бере з собою депутатів міськради. Депутати не тільки їздять разом з міським головою, але ведуть разом з ним прийом громадян.

Поділитися