16 грудня 2021 р. 18:04

Що завтра розгляне облрада: бюджет, художній музей та фінансування Одеської РДА

Що завтра розгляне облрада: бюджет, художній музей та фінансування Одеської РДА

Можливо, остання сесія Одеської обласної ради у цьому році має відбутися завтра, 17 грудня. Тож 14 грудня на погоджувальній раді погодили проєкт порядку денного сесії, до якого увійшли близько 80 питань.

Зокрема, мають розглянути проєкт рішення "Про обласний бюджет Одеської області на 2022 рік", внесення змін до обласних цільових програм, депутатські звернення тощо.

Станом на 17 годину 16 грудня орієнтований порядок денний сесії не був оприлюднений, проте проаналізувавши проєкти рішення, які були спрямовані на розгляд раді, ІзбірКом пропонує свій ТОП-5.   

1. Найголовнішою, певно, подією цієї сесії має стати ухвалення бюджету регіону на 2022 рік. Згідно проєкту рішення, який оприлюднили на сайті:

  • доходи обласного бюджету заплановані у сумі 5 мільярдів 479 мільйонів 841 тисяча 850 гривень;
  • видатки заплановані у сумі 5 мільярдів 355 мільйонів 521 тисячі 850 гривень.

Зазначимо, що доходи обласного бюджета більш ніж вдвічі менші за запланований дохід бюджету обласного центру. Нагадаємо, Одеса планує залучити до бюджету - 2022 12 мільярдів 796 мільйонів гривень.  

З обласного бюджету:

  • департамент освіти та науки отримає фінансування на сумму 1 млрд 384 млн 97 тис. 661 грн;
  • департамент охорони здоров'я - 433 млн 740  тис. 462 грн;
  • департамент соціальної та сімейної політики облдержадміністрації - 395 млн 233 тис. 78 грн;
  • департамент культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини облдержадміністрації - 465 млн 699 тис. 699 грн.

2. Важливим питанням є звіт голови Одеської обласної ради Григорія Діденка про свою діяльність за період роботи з 4 грудня 2020 року до 17 листопада 2021 року.

У звіті він планує розповісти, як проводив сесії, як подорожував регіоном та як під його керівництвом в області вирішували проблеми із будівництвом шкіл, допомогою аграріям, геральдикою тощо.

3. Одеський художній музей планують віддати під керівництво держави. 

Як вже писав раніше ІзбірКом, постійна комісія Одеської обласної ради з питань управління майном спільної власності територіальних громад області 29 листопада підтримала проєкт рішення облради про надання згоди на передачу з комунальної власності у державну цілісного майнового комплексу КУ "Одеський художній музей".

Як зазначила директорка департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації Олена Олійник, таке рішення сприятиме розвитку музею, а також підвищенню заробітної плати працівників.  

4. Будівлю, що розташована на вулиці Успенській, 4, та яка перебуває на балансі обласної ради, пропонується визначити фондом житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Будівлю пропонують передати в управління обласній державній адміністрації, щоб та вже забезпечила переселенців належними умовами проживання. 

"Особи, які були вимушені у зв’язку із проведенням антитерористичної операції залиишити власні оселі та змінити усталений образ життя, вже тривалий час перебувають у зазначеній будівлі. З метою зняття соціальної напруги та задля належного врегулювання
питання розміщення вказаних осіб, що були переміщені у зв’язку із проведенням антитерористичної операції, юридичним управлінням апарату обласної ради пропонується наступний проєкт рішення", - йдеться в пояснювальній записці.

Зазначимо, що:

  • кілька переселенців зі Сходу України розпочали безстрокову акцію протесту о 10 ранку 18 жовтня під Офісом президента, а 19 жовтня оголосили голодування. Переселенці протестували через те, що вже місяць в будівлі на Успенській, 4 немає електрики;
  • у вересні близько 30 переселенців з Донбасу разом з дітьми зібралися на мітинг під будівлею обласної адміністрації на проспекті Шевченка. Один з протестувальників навіть зайшов до будівлі обласної адміністрації та погрожував вкоротити собі віку, вистрибнувши з вікна. 

5. Депутати Одеської обласної ради погодили внесення змін до програми підтримки місцевих органів виконавчої влади Одеської області з питань реалізації реформ та делегованих місцевими радами повноважень на 2021-2022 роки. Як зазначив під час засідання погоджувальної ради депутат Олександр Ахмєров, суть змін у тому, аби задовольнити клопотання голови Одеської районної адміністрації Юрія Крука та надати районній адміністрації 625 тисяч для забезпечення роботи адміністрації.

Цікаво, що раніше під час засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності у серпні депутат облради Юрій Крук просив в рамках цієї програми використати кошти його депутатського фонду у розмірі 1 мільйон гривень на забезпечення діяльності Одеської райдержадміністрації, яку він очолює. Причина - нестача коштів для фінансування РДА через недосконалість законодавства. 

Поділитися