14 березня 2020 р. 19:09

У Татарбунарах обговорили протидію коронавірусу на місцевому рівні

У Татарбунарах обговорили протидію коронавірусу на місцевому рівні

У четвер, 12 березня, в Координаційному офісі безпеки в місті Татарбунари обговорили у традиційному форматі «кава з лікарем» медичний та безпековий аспект протидії коронавірусу в регіоні. Медичні працівники, громадські активісти, представники міської влади та правоохоронних органів узгодили питання проведення профілактики та інформування мешканців громади щодо поширення епідемії коранавірусу та карантинних заходів. 

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України".

Розпочинаючи зустріч, керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко зазначив, що напередодні пройшов практично по кожній аптеці у пошуках захисних масок та антисептиків, але в жодній з них їх не було. Також на сайтах райдержадміністрації та районної ради інформація з питань протидії коронавірусу відсутня, невідомо які заходи проведені та плануються. «Складається враження що у всьому світі коронавірус вирує, а у нашому районі його не буде, отже і робити нічого не потрібно», - зазначив він.

Заступник міського голови Олександр Лєсніченко розповів, що у райдержадміністрації провели засідання відповідної комісії, на якій розглядалися питання діяльності органів влади та місцевого самоврядування з приводу виконання заходів щодо запобігання та протидії розповсюдженню коронавірусу на території району. У стадії вирішення питання придбання захисних  масок та антисептичних препаратів. Виділяються відповідні фінансові ресурси для того, аби забезпечити медперсонал лікарні та осіб, які їх потребують. 

Бібліотекарка та громадська радниця Любов Фадіна зазначила, що питання профілактики захворювання на коронавірус повинно бути поставлене як саме пріоритетне. Громадська радниця акцентувала увагу присутніх на тому, що від оперативності влади та медиків залежить здоров’я та життя усіх мешканців нашого регіону. Окремо було піднято питання, що на сьогодні діти не ходять до шкіл та дитячих садочків, і більшість з них знаходяться разом з батьками на роботі у останніх.  

Інга Дмитрієва, головний спеціаліст бюро правової допомоги, поділилась інформацією та відео, яким чином протидіють епідемії коронавірусу у Італії та зокрема в Мілані.  Комплексність діяльності італійської влади та стан медичного обслуговування в цій країні, навели не на самі радісні обговорення по ситуації в Україні та Татарбунарах. Леонід Семененко зауважив, що при наявності в місті інфекційного відділення, воно не працює, оскільки відсутні спеціалісти-інфекціоністи. А після 1 квітня проблем може стати взагалі більше, оскільки фінансування буде здійснювати НСЗ України. Медичні фахівці говорять, що таке відношення до інфекційних відділень взагалі не прийнятне. Заступник міського голови Олександр Лєсніченко заявив, що у разі потреби міська влада готова фінансувати витрати на квартиру для таких фахівців. 

Вікторія  Алєксєєнко, редакторка газети «РайЦентр», зазначила, що дуже важливим є надання достовірної та правдивої інформації для населення району. Редакція готова на своїх шпальтах розмістити відповідні рекомендації та іншу важливу для населення інформацію щодо стану захворювань та лікуванню коронавірусу. Також журналістка запропонувала представникам влади звернутися до лікарів-інфекціоністів, які звільнилися у різні роки та проживають у місті з пропозицією повернутися до лікарні та допомогти в протидії епідемії. Також була пропозиція створити та запустити місцеву «гарячу лінію» для посилення комунікації з населенням.  
Леонід Семененко, завершуючи зустріч, запропонував створити робочу групу для поширення важливої інформації серед населення, яка буде готуватися медичними працівниками та журналістами. Правник закликав всіх користуватися лише перевіреними джерелами інформації, зокрема ресурсом http://covid19.com.ua Також створено Telegram-канал @COVID19_Ukraine, який оперативно повідомляє про ситуацію навколо коронавірусу в Україні. Міністерство охорони здоров’я України додатково запустило Telegram-бот @COVID19_Ukraine_Bot  для оперативної відповіді на поширені запитання щодо коронавірусу в Україні.  

Діяльність Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а також Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

ІзбірКом писав, яка ситуація з коронавірусом на Одещині та в Україні станом на 14 березня. 

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці. 

Поділитися