14 березня 2020 р. 11:43

У Лиманському районі провели нараду щодо передачі позашкільних закладів на утримання сільських, селищних рад

У Лиманському районі провели нараду щодо передачі позашкільних закладів на утримання сільських, селищних рад


12 березня у залі засідань Лиманської райдержадміністрації  відбулась нарада керівництва району (першого заступника голови райдержадміністрації Леоніда Гребенюка та голови районної ради Геннадія Тефтула) з головами сільських, селищних рад та керівників ОТГ, на якій розглянули питання щодо залучення до Всеукраїнського проєкту «Озеленення України» на території Лиманського району.  

Попередньо була запланована масова висадка дерев на території всього району  20 березня, однак, на території України з 12 березня до 3 квітня   введено  карантин,  і тому загалом в державі акцію перенесено на квітень, але у зв`язку з тим, що Одеська область   розташована у південному регіоні нашої держави, то можливо буде запропонований інший графік висадки дерев. Адже у квітні висаджувати дерева буде запізно, тому вирішили висадити ті саджанці, які вже придбали, але без проведення масових заходів.

У цей день також розглянули можливості фінансування музичних шкіл, центрів дитячої та юнацької творчості, дитячої та юнацької спортивної школи, інклюзивно-ресурсного центру в 2020-2021 навчальному році в умовах децентралізації. Керівники району наголошували, що кожна об’єднана територіальна громада має створити у своєму складі заклади позашкільної освіти. З 1 червня поточного року  закінчиться навчальний рік у районній музичній школі і її філіях.  З цього часу фінансування з районного бюджету припиниться, тому на травневій сесії районної ради  вирішуватимуть питання про передачу майна позашкільних навчальних закладів сільським та селищним радам для того, щоб з першого вересня 2020 року навчальний процес не був припинений. Начальник фінансового управління Ольга Задорожна нагадала всім, що необхідні розрахунки вже її управлінням зроблені та розіслані всім селищним та сільським радам, але відповіді поки що від них не надходило, крім Доброславської селищної ради.

На нараді також обговорювали подальше використання земель сільськогосподарського призначення, які розташовані на територіях селищних, сільських рад району.  За результатами проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності були сформовані земельні ділянки, яким присвоєно кадастрові номери для передачі їх в оренду через аукціон. Головним управлінням Держгеокадастру було надано доручення довести цю інформацію до сільських та селищних рад з метою погодження або надання обґрунтованої відповіді у разі непогодження. За результатами розгляду питання, вирішено прискорити роботу сільських та селищних рад в частині підготовки документів для Держгеокадастру щодо неможливості та непогодження їх для передачі в оренду через аукціон, тому що ці ділянки використовуються людьми під пасовища чи городництво. Крім того, планується розглянути зазначене питання 27 березня на черговій сесії районної ради та підготувати депутатський запит до Держгеокадастру щодо врахування інтересів громад під час передачі земельних ділянок в оренду.

Перед присутніми того ж дня виступила головний лікар районної лікарні Тетяна Таран, яка проінформувала  про готовність районної лікарні до випадків коронавірусу COVID-19 на території району. За її словами, вже визначено план дій у разі виявлення хворих. Медична установа у достатній кількості забезпечена антибіотиками, лікарськими та дезінфікуючими засобами. У поодиноких випадках захворюваня на коронавірус, пацієнта будуть транспортувати в госпітальну базу боксованого інфекційного відділення в  Одесу. У разі масових випадків,  районна лікарня визначена як госпітальна база і має план перепрофілювання інфекційного відділення. Якщо його буде заповнено, розгортатимуть бази у всіх відділеннях районної лікарні, але висловила сподівання, що незабаром розповсюдження вірусу припинеться, адже настане тепло.

Завідувач сектору з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації Євгеній Хусейінов повідомив присутнім, що 11 березня на засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалили рішення щодо запровадження на території району карантину, і тому з 12 березня всі навчальні заклади, як шкільні так і дошкільні, не працюватимуть до 3 квітня. Він наголосив, що керівництво сільських та селищних рад на свій розсуд мають ухвалити рішення - чи будуть ходити на роботу працівники дошкільних закладів, адже вони їх фінансово забезпечують, тому можуть відправити у неоплачувану  відпустку. Він також наголосив, що не можна проводити масові заходи, спортивні змагання можуть відбуватися, але без глядачів.

На нараді також виступив керівник апарату районної ради Володимир Гапоненко і нагадав, що наприкінці травня треба буде вирішувати проблему з амброзією шляхом її обприскування, адже скошування не є ефективним засобом, і тому запропонував замислитись над придбанням такої речовини, як «Юнімак». Він наголосив, що це не є рекламою, а просто інформація до відома і розповів, що відповідна речовина не є токсичною і може використовуватись в житловій зоні. Вона знищує різні бур`яни і ефективність її використання  - 90 % знищення шкідників. Володимир Гапоненко повідомив, що може надати бажаючим  телефон фірми, яка випускає цю речовину, а також фірма може надати послуги з обприскування з використанням необхідної техніки.

Поділитися