12 лютого 2020 р. 20:32

У Доброславі влада відзвітувала про роботу за 2019 рік

У Доброславі влада відзвітувала про роботу за 2019 рік

Звіт селищного голови Доброслава Людмили Прокопечко відбувся 11 лютого. 

Як повідомляє кореспондент ІзбірКому, минулого року  бюджет селищної ради склав 25 мільйонів 582 тисячі гривень, при цьому власні надходження зросли, порівняно з попереднім роком, більше ніж на 7 мільйонів гривень.

За словами голови, 2019 рік став найбільш успішним у плані капітального та поточного ремонту доріг: на ці потреби виділили понад 10 мільйонів гривень і провели капітальний ремонт дорожнього покриття по семи вулицях та поточний ремонт чотирьох вулиць, а також на кладовищі. Людмила Прокопечко наголосила, що пріоритетним для керівництва Доброслава є благоустрій та створення нових зон відпочинку на території селищної ради,  на що витратили 14 мільйонів 734 тисячі гривень. За ці кошти створені нові парки: «Українська пісня», парк болгарської культури «Тракія», візитівку Доброслава «Щасливі долоньки», встановлені дитячі майданчики у селі Ульянівка та Доброславі. 

Голова селищної ради підкреслила, що водозабезпечення тепер в Доброславі є гарним, можливо, не ідеальним, але проблеми вирішуються, бо поломки швидко ліквідовуються. На водозабезпечення торік виділили  понад 7 мільйонів гривень, ще півтора мільйона пішло на водовідведення. 

Торік підготували проєкт зони відпочинку «Доброславська рів`єра», який планують реалізувати у цьому році, на розчищеній зоні біля ставка та підготували ще 4 проєкти на здобуття грантів.

У 2019 році продовжилася реалізація програми соціально-економічного розвитку по електрифікації населених пунктів селищної ради, і на це пішло більше 1 мільйона 300 тисяч гривень. Зокрема, був зроблений ремонт зовнішнього освітлення по проспекту Незалежності Доброслава та села Вовківського, капітальні і поточні ремонти вуличного освітлення по 10 вулицях у Доброславі та по вулицях Ульянівки і Зоринове.

У рамках програми соціально-економічного розвитку і у сфері освіти торік встановили дитячі майданчики у Доброславському дитсадочку, провели поточні ремонти системи водопостачання, водовідведення, газопостачання та електропостачання, продовжили реконструкцію харчоблоку.

Також програма реалізовувалась і в сфері безпечного простору.  Продовжились роботи по удосконаленню системи відеоспостереження: додатково у Доброславі встановили 10 камер відеоспостереження і тепер в селищі є 58 камер, з них 5 підключено до системи «Безпечне місто». 

У Доброславі є безкоштовний wi-fi у п`яти зонах: «Японський сад», «Лісова пісня», біля скульптури «Доброславський оптиміст», у парку Слави та на території Меморіалу жертв Голодомору. 

Матеріальну допомогу торік отримали 118 жителів на суму 171 тисяча 766 гривень, селищна рада придбала будинок дитині-сироті за 300 тисяч гривень, вітають батьків з народженням дитини, надавали допомогу малозабезпеченим пенсіонерам.

У Доброславі провели 3 щорічні фестивалі: «Веселкове рандеву», «Купальські вогні Доброслава», «Доброславські Миколаї» та розширили резиденцію Святого Миколая.

Протягом року керівництво Доброславської селищної ради намагалось створювати позитивний імідж Доброслава: встановили два національних рекорди, брали участь у регіональних та Всеукраїнських конкурсах. Доброславська селищна рада втретє стала переможцем Всеукраїнського конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», була учасником Європейського конкурсу місцевого самоврядування у місті Краків (Польща). 

З метою ознайомлення з туристичним потенціалом селища у Доброславі побували представники Всеукраїнської асоціації гідів України, налагоджено міжнародні культурні зв`язки з представниками міст Болгарії, Грузії, Латвії, Єгипту, Саудівської Аравії. З дружнім візитом в Доброславі побувала офіційна делегація з міста Смілтене (Латвія).

Наприкінці звіту Прокопечко відповіла на запитання присутніх. Мешканець Доброслава Анатолій Ладиненко стурбований, яким чином буде діяти керівництво селищної ради після створення ОТГ і чи вистачить коштів на утримання чисельної інфраструктури Доброслава. Людмила Прокопечко повідомила, що проблем з утриманням медичних закладів не повинно бути, так її запевнило керівництво районної лікарні. Не збираються керівники селищної ради й зачиняти районну музичну школу  та знайдуть кошти на утримання та розбудову інфраструктури. Після створення ОТГ (до якої мають увійти ще Трояндове, Ониськове, Ставки, Шомполи, Великі Ламзаки, Касяни, Хутір Якова,  Кремидівка, Христо – Ботеве, Благодатне, Нове, Степове) з державного бюджету обіцяють виділити 100 мільйонів гривень.  Людмила Прокопечко також повідомила, що чекають на судове рішення по входженню Калинівки до складу ОТГ. Там думки розділились: керівництво хоче увійти до складу Визирської ОТГ, а мешканці села - до Доброславської ОТГ. Вона також стурбована тим, що селище відрізане від моря, його намагаються відрізати від лиману. Цінність входження Калинівки до складу Доброславської ОТГ на майбутню перспективу – переконана голова Добролсавської селищної ради, бо там є Тілігульський лиман, і тому з нею легше  проявити себе як туристичну зону. Вона також повідомила, що чекає серйозних інвесторів, які б захотіли вкладати кошти в розбудову Доброславської ОТГ.

Світлана Мартинюк задала питання про те, чи буде керівництво селищної ради піклуватись про екологію та захист населення від шкідливих ядохімікатів, пестицидів, які, на її думку, застосовують агрофірми, і чи буде допомагати активістам боротись за чистоту  Доброслава.  Людмила Прокопечко відповіла, що керівництво багато уваги приділяє екології, і запросила активістів і всіх небайдужих громадян взяти участь в акції по висадці дерев 10 березня. 

Не знайшла підтримки у залі ініціатива Людмили Прокопечко про перейменування вулиць 8 Березня та Першотравневої на честь 28-ї бригади імени Лицарів Зимового походу, яка воює понад 5 років на Донбасі, і втратила вже не одного свого бійця. Жителі скаржились на незручності такого кроку, що на це їм потрібно витрачати кошти і час, та й старі назви їм дуже подобаються. Доброславці порадили перейменувати інші вулиці, наприклад вулицю Центральну. Їх підтримали Микола Вторенко (у минулому депутат районної ради, а зараз керівник МП «Уют») та депутат Доброславської селищної ради Юрій Тріфонов.

Поділитися