20 лютого 2020 р. 16:24

Доброславські депутати виділили 31 тисячу гривень на виконання програми по поводженню з безпритульними тваринами

Доброславські депутати виділили 31 тисячу гривень на виконання програми по поводженню з безпритульними тваринами

Доброславські депутати 18 лютого, на засіданні чергової сесії, підтримали програму поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах Доброславської селищної ради на 2020 рік.

Заступник голови селищної ради Максим Калюжний наголосив, що тема безпритульних тварин важлива як для керівництва селищної ради, так і для захисників тварин та мешканців селища. Саме тому є тісна співпраця керівництва селищної ради з захисниками тварин.  Між ними відбуваються неодноразові зустрічі.  Так,  25 листопада відбулася зустріч захисників тварин Доброслава з депутатами двох комісій Доброславської селищної ради (житлово-комунальної та бюджетної). На зустрічі також були присутні заступники голови селищної ради Максим Калюжний та Людмила Ващенко.

Того дня присутні обговорили проблеми безпритульних тварин та з`ясували, що у селищі є 60 безпритульних собак і 40 безпритульних котів. З них 14 собак і 8 котів вже стерилізовано. На цій зустрічі Максим Калюжний розповів, що селищною радою постійно виділяються кошти на вилов та стерилізацію безпритульних тварин. Так, у 2017 році виділяли на ці потреби 17 тисяч гривень, у 2018 році – 40 тисяч гривень, а у 2019 – 20 тисяч гривень. Натомість, одна з захисників тварин, Світлана Дяченко, яка була присутня на зустрічі, наголосила, що у селищі є 13 новонароджених цуценят, які потребують влаштування. Інша захисниця тварин, Оксана Цуркан, запропонувала розмістити їх у будки, тому заступник голови селищної ради Максим Калюжний звернувся за допомогою до мешканців селища  - приносити будки для розміщення цуценят.

Мешканці відгукнулись і деякий час цуценята  проживали у будках, які утеплили, до того ж їх підгодовували небайдужі мешканці, та й керівництво селищної ради не залишило їх поза увагою. У соціальних мережах всі небайдужі поширювали інформацію про необхідність влаштування цуценят, тому на теперішній час майже всі вони влаштовані до мешканців селища.  Поки що одне цуценятко не влаштоване, бо потребує тривалого лікування. Багато безпритульних цуценят та дорослих собак, а також котів захисники тварин забирають до себе додому і влаштовують там міні-притулки. Так, у Світлани Дяченко вдома є 10 собак і 8 котів на постійному утриманні. Крім того, вона весь час підбирає тварин, яких викидають несвідомі мешканці, лікує, стерилізує та годує за свій власний кошт, часто знаходить для них відповідальних господарів. Віддає тільки перевіреним людям. Та й інші захисники тварин забирають до себе тварин чи виділяють кошти на їхню стерилізацію, лікування та утримання. Варто зазначити, що на момент складання програми безпритульних собак було 60, але за два з половиною місяці їхня кількість збільшилась на 13, про це повідомила одна з захисників тварин Світлана Дяченко. За її даними, з них 53 тварини потребують стерилізації. Але пораховані тільки ті тварини, які перебувають в людних місцях та приручені, а ще є тварини, яких мешканці Доброслава та інших сусідніх сіл викидають напризволяще і вони перебувають в більш віддалених місцях від селища, тому захисники тварин контакту з ними не мають, отже вони не приручені і не пораховані. Ця ситуація є небезпечною для життя і здоров`я людей. Крім того, кількість котів теж збільшилась за цей час на 15 осіб і 40 з них, за підрахунками Світлани Дяченко, потребують стерилізації. 

Захисники тварин та Максим Калюжний неодноразово зустрічались протягом грудня – січня і обговорювали всі проблеми, які пов`язані з безпритульними тваринами, а це: відсутня система відповідальності власників тварин на законодавчому рівні (немає відповідальності власників тварин за жорстоке поводження з ними. Не несуть вони відповідальності і за те, що викидають тварин на вулицю або погано доглядають за своїми підопічними та не контролюють їхнє розмноження), відсутній повний облік тварин, що перебувають у володінні мешканців та на підприємствах,  у селищі немає притулку для утримання безпритульних тварин, немає визначених місць для вигулу собак, недостатнє інформування населення про поводження з тваринами та  виховання, тому метою програми є: зменшення кількості безпритульних тварин виключно гуманними методами, покращення санітарно-екологічної ситуації, створення умов для профілактики явища безпритульних тварин, зміна громадської думки у бік цивілізованого, гуманного та етичного ставлення до тварин, що благотворно вплине на виховання підростаючого покоління та на моральний клімат у суспільстві (адже і дорослі, і підлітки нерідко жорстоко поводяться з безпритульними тваринами).

Програмою передбачено привести ситуацію, що склалась з поводженням з безпритульними тваринами, у відповідність до вимог чинного законодавства, тому запропонували: комунальному підприємству «Доброслав» розробити положення про порядок обов`язкової реєстрації домашніх тварин, про гуманний вилов безпритульних тварин, діяльність служби вилову, утримання виловлених тварин, в разі крайньої потреби - евтаназію, до того ж вирішили впровадити інформаційні та навчально-просвітницькі заходи, визначити місця для вигулу домашніх тварин, знайти виконавця у сфері поводження з тваринами, на якого будуть покладені функції по вирішенню питань поводження з безпритульними тваринами, в тому числі, ведення реєстрації домашніх тварин, сприяти створенню притулків різної форми власності та джерел фінансування для тимчасового утримання безпритульних та загублених тварин, сприяти обміну позитивним досвідом та налагодженню партнерських стосунків з іншими містами України та зарубіжними країнами щодо поводження з тваринами. Після порад з захисниками тварин та необхідних розрахунків на послуги з відлову безпритульних тварин та їхнє транспортування до місць проведення біостерилізації у цьому році запланували виділити 31 тисячу гривень.

Деякі захисники тварин наполягали, що необхідно ще виділити 9 тисяч гривень на харчування тварин, та шляхом компромісу все ж таки вдалося домовитися, що спеціально кошти на харчування виділять не будуть. За пропозицією заступника голови селищної ради Людмили Ващенко, вирішили, що можуть брати харчі в місцевих кафе, на базарі, де залишаються завжди недоїдені харчі, та небайдужі мешканці будуть підгодовувати безпритульних тварин зі своїх запасів.

Нагадаємо, депутати Доброславської селищної ради  виділили 27 тисяч 500 гривень 17 місцевим мешканцям у розмірі від 500  до двох тисяч гривень на лікування чи поховання рідних.

Поділитися