18 грудня 2020 р. 11:22

Депутатський склад Роздільнянської міської ради оновлено на 75 відсотків

Депутатський склад Роздільнянської міської ради оновлено на 75 відсотків

Протягом 10 днів новообрана міська рада провела 2 пленарні засідання і має намір до 25 грудня провести іще одне — затвердити бюджет на наступний рік і  утворити постійні комісії, чого не вдалося зробити на другому засіданні через розбрат.

Депутатський корпус VIII скликання  складається з представників семи політичних сил — саме стільки і брали участь в перегонах.
ОПЗЖ в раді   представляють 7 депутатів: 

  • троє тимчасово не працюючих — Володимир Нєстєров, Володимир Станішевський та Сергій Маслов, який був депутатом районної ради у минулому скликанні; 
  • пенсіонер Олег Подолінський;
  • директор школи Валентина Петровська;
  • підприємець Вікторія Маслова;
  • заступник директора у «Дослідне господарство ім. О. В. Суворова» Олег Пономаренко.

У раду увійшли 5 представників одеської партії «Довіряй ділам»:

  • Ганна Головко, яка у минулому скликанні  була депутатом від «Відродження» і очолювала комісію з регламенту;
  • Олександр Панкратов, який у минулому кликанні був депутатом від БПП «Солідарність» і очолював бюджетну комісію;
  • фермер Олександр Палій;
  • колишній сільський голова Євгенія Ільящук;
  • директорка ЦТДУМ Алла Берш.

4 політичні сили мають по 3 депутати:

  • від «Європейської солідарності» — очільниця районного видання «Вперед» Наталя Буковська, директор КП Микола Сухой, фермер Борис Приходько;
  • від «Слуга народу» — кандидат в міські голови, директор ТОВ «Авторинок Куяльнік» Вадим Домброван,  заступник директора РЦСС Тетяна Антонова, тимчасово не працюючий Євген Лужний;
  • від ВО «Батьківщина» — кандидат в міські голови, підприємець Оксана Дмитренко, яка у минулому скликанні очолювала комісію з соціальних питань, залізничник Юрій Кукса, який у минулому скликанні був депутатом від «Відродження», і лікар Лариса Торбинська, що у минулому скликанні була депутатом районної ради;
  • від ПП «Наш край» депутатами стали працівник міського виконкому Олександр Соловйов, що у минулому скликанні був представником БПП «Солідарність», підприємець Людмила Вадовська, яка була депутатом міськради VI скликання і Наталя Ісаєва, що склала депутатські повноваження у районній раді і зайняла місце свого чоловіка Олександра Ісаєва. Колишній секретар міськради склав депутатські повноваження і очолив апарат виконкому Роздільнянської міської ради.
  • Партію «За майбутнє» у міській раді представляють два депутати: підприємець Ігор Довганенко і пенсіонер Микола Греков.

Найбільшу кількість голосів виборці віддали за Євгенію Ільящук «Довіряй ділам» — 195,  а Ігоря Довганенка «За майбутнє» виборці підтримали лише двома голосами.

Депутатський склад VIII скликання в порівнянні з VII оновився на 75%, та ще четверо депутатів мають у минулому депутатський досвід іншого рівня.

У складі ради 11 жінок і 15 чоловіків, наймолодшому депутату Євгену Лужному 24 роки, а найстаршому Миколі Грекову — 70.  Тож середній депутатський вік — близько 48 років. 25 депутатів проживають на території Роздільнянського району, Лариса Торбинська — одеситка. Троє депутатів не мають вищої освіти, лише 4 є членами партій, від яких балотувалися у раду.

На першому пленарному засіданні, крім журналістів, представників громадськості, колишніх сільських голів і представників міської ТВК, були присутні депутати Одеської обласної ради Андрій Бабенко та Микита Кузькевич, голова райради Олександр Пресман і його заступниця Альона Александрова, голова РДА Сергій Приходько.

Напередодні між представниками різних політичних сил відбулася так звана «погоджувальна рада», про яку сказав знов обраний міським головою Валерій Шовкалюк. Результатом тієї зустрічі  стали узгоджені кандидатури на посади заступників і секретаря. Секретарем обрано представницю «Слуги народу» Тетяну Антонову, заступниками  — колишнього головного бухгалтера міськради Ольгу Босюк, основного суперника Валерія Шовкалюка на виборчих перегонах Миколу Петровського і Богдана Ставратія, у минулому якого служба в АТО. Зберіг свою посаду заступника Денис Петров, який балотувався від «За майбутнє» і склав депутатські повноваження.

Крім розподілу керівних посад, на першому засіданні депутати прийняли важливе рішення про вступ до асоціації органів місцевого самоврядування «Стратегія ЄС для Дунайського регіону».

Друге засідання відбулося 16 грудня, порядок денний складався із 27 питань, та депутатам вдалося розглянути лише частину. Не дійшли згоди  щодо складу постійних комісій, сварилися, не давали один одному говорити. Представники ОПЗЖ вимагали декілька місць у комітеті з питань земельних відносин та адміністративно-територіального устрою, на сумнівній підставі «найбільше місць у раді». Їх активно підтримував присутній на засіданні голова райради Олександр Пресман. Оголошували перерви, намагалися знов домовитись, та, попри чималі зусилля Валерія Шовкалюка, налагодити порозуміння так і не вдалося. Тому формування постійних комісій перенесли на наступне засідання, яке має відбутися згодом, щоб затвердити бюджет у визначений Законом термін — до 25 грудня.

Та все ж ряд важливих рішень депутати прийняли. Так до міської ради від районної були передані об’єкти комунальної власності: Трудовий архів, Роздільнянська ЦРЛ,  районний центр первинної медико-санітарної допомоги, районний центр забезпечення та обслуговування закладів та установ освіти, ДЮСШ, ЦТДУМ, всі школи і НВК, що знаходяться на території громади.

Очікуємо, що до третього засідання депутати все ж схаменуться чи хоча б домовляться, і будуть приймати важливі рішення в інтересах міської громади, а не політичних сил.

Нагадаємо, установча сесія новообраної Роздільнянської районної ради восьмого скликання відбулася 24 листопада. Інтереси громадян нового району, до якого увійшли, крім Роздільнянського, Великомихайлівський та Захарівський райони, захищатимуть 38 депутатів. 13 представників ОПЗЖ, 6 — від ВО «Батьківщина», по 5 від «Європейської Солідарності» і «Слуг Народу», по 3 від «Нашого краю», «Довіряй ділам» і «За майбутнє».

На першому пленарному засіданні  були присутні всі 38 депутатів. На посаду голови Роздільнянської районної ради обрали екс-нардепа Олександра Пресмана, за нього віддали голоси 26 депутатів. Конкурентів у нього не було — альтернативного кандидата не пропонували. Заступником голови районної ради обрали одеситку Альону Александрову (ВО Батьківщина»).

Поділитися