05 грудня 2020 р. 09:52

Блокування трибуни та бійки: як пройшла перша сесія Одеської облради

Блокування трибуни та бійки: як пройшла перша сесія Одеської облради

Засідання мало розпочатися вчора об 11 годині, але депутати від трьох політичних сил: партія "За майбутнє", "Опозиційна платформа - За життя" та партія Шарія, заблокували трибуну президіуму та вимагали реєстрації дев'яти кандидатів в депутати від партії "За майбутнє".

Сесію не могли розпочати 12 годин. За час блокування народні обранці вчиняли бійки, зламали двері та стіл у сесійній залі. Одній з депутаток стало погано та в залі з'явилися працівники швидкої. Розблокувати трибуну намагалася поліція, але безуспішно. Врешті-решт, о 23:25, було зареєстровано 84 депутати, відбувся кворум і розпочалося засідання.

Електронна система голосування теж не працювала, тому голосувати депутатам прийшлося по-старому - підняттям карток.

Лічильна комісія провела перше засідання. Головою обрано Марата Корольова, секретарем - Юлію Чухало.

Головою облради обрано Григорія Діденко, за нього віддали голоси 44 депутати. За Вадима Шкаровського - 40.

Після обрання голови було оголошено перерву, яка розтягнулася майже на годину, під час якої відбувся закритий розподіл комісій облради. ОПЗЖ, "За майбутнє" та Партія Шарія не погодилися з результатом поділу, тоді Сергій Гриневецький запропонував дати опозиції посаду заступника облради та 7 комісій. 

Голова облради запропонував на посаду першого заступника Олега Радковського, якого в наслідок і обрали - за нього проголосували 44 депутати. 

Григорій Діденко запропонував створити 15 постійних комісій та обрати їх голів. Всі голови - від 4 партій, які створили коаліцію. Рішення приймали без обговорення та без фізичного підняття рук, за фактом наявності депутатів та відсутності тих, хто проти чи утримався. Але в результаті рішення було прийнято з правкою, про те що частину комісій (7 з 15) доформують після консультацій з опозицією. Також їм буде запропоновано посаду заступника голови ради.

О 04:20 сесію було закрито. Це була одна з найдовших сесій облради в історії.

Як відбувалося засідання облради також можна побачити через об'єктив кореспондента ІзбірКому у фотогалереї та в традиційній онлайн-трансляції.

Нагадаємо, Одеська обласна територіальна виборча комісія ухвалила дві постанови про реєстрацію депутатів Одеської обласної ради, згідно з якими зареєстровано 71 депутата з 84.

Також ТВК своїми постановами визнала відмови від депутатських мандатів від 11 новообраних депутатів ради

За результатами голосування на виборах депутатів Одеської обласної ради 5% бар’єр подолали місцеві осередки семи політичних партій. Найбільшу кількість мандатів в оновленому складі отримала регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» – 24.

Поділитися