11 січня 2019 р. 11:10

Білгород-Дністровська міська рада вкотре перенесла пленарне засідання через відсутність кворуму

Білгород-Дністровська міська рада вкотре перенесла пленарне засідання через відсутність кворуму

На початку сесії 10 січня в залі були присутні 18 депутатів Білгород-Дністровської міської ради, але зареєструвалися лише 8. У зв’язку з цим міський голова Аллі Гінак поцікавилась, чому депутати не хочуть реєструватись і навіщо вони тоді зібралися. 

Як повідомляє кореспондент ІзбірКому, на це голова фракції «Опозиційний блок» Віталій Граждан відповів:

«Ви нас звали — ми прийшли. Сесія закінчилась, тож ми прийшли дізнатись чому нас покликали».

Міський голова і депутати почали з’ясовувати, чи було порушенням проводити сесію за відсутності світла без міського голови та керівників профільних підрозділів 21 грудня, та чи могла Алла Гінак усупереч прийнятому регламенту сесії одноосібно оголосити перерву.

Заступник міського голови Сергій Чорнокульський наполягав на тому, що рішення сесії є нелегітимними, адже їх не було ані завізовано, ані підписано. Крім того, він наполягав на тому, що проводити сесії за відсутності головуючого незаконно відповідно до ч.6 ст.46 закону України про місцеве самоврядування: «У разі немотивованої відмови сільського, селищного, міського голів, голови районної у місті, районної, обласної ради або неможливості його скликати сесію ради сесія скликається: сільської, селищної, міської ради - секретарем сільської, селищної, міської ради; районної у місті, районної, обласної ради - відповідно заступником голови районної у місті, районної ради чи першим заступником, заступником голови обласної ради».

На противагу цьому Олександр Мороз («Довіряй ділам») нагадав присутнім, що 21 грудня більшістю депутатського корпусу було проголосовано за регламент сесії, в якому чітко зазначалося, що вони зобов'язані працювати до вичерпання всіх питань порядку денного. На що Алла Гінак заявила про неможливість проведення сесії за відсутності світла у темну пору доби. Крім того, в таких умовах неможливо голосувати у «ручному режимі» як то пропонували депутати. Під кінець свого виступу депутат попросив Сергія Чорнокульського роз’яснити депутатам алгоритм дій у ситуації, яка склалася під час сесії 21 грудня.

У свою чергу, Сергій Чорнокульський продовжував відстоювати позицію законності оголошення перерви у сесії міським головою. Алла Гінак надала аргумент про відсутність положення у регламенті про заборону або неможливість одноосібно оголошувати перерви у пленарних засіданнях без рішення  міської ради.

Після тривалих суперечок стосовно порушень закону України до розмови підключився депутат міської ради Олександр Єрошенко («Відродження»), який вирішив поцікавитися, які рішення були прийнятті міською радою після того, як було відновлено світлопостачання у будівлі міської ради. Врешті-решт дискусія вийшла на новий рівень проблеми. Міський голова Алла Гінак звинуватила секретаря Білгород-Дністровської міської ради Ольгу Ціпуленко у небажанні брати відповідальність за прийняття рішень 43 сесії після того, як зникло світло.

«Якщо ви вважаєте, що рішення були прийняті законно то ви зобов'язанні їх підписати. В противному разі ми будемо вже збиратись на обговорення не в сесійній залі, а в іншому приміщенні, де будемо розбиратись у легітимності тієї сесії», - заявила мер. 

З часом розмова в залі знов повернулася у колишнє русло з’ясування процедури підпису рішення міської ради, зокрема хто це має робити: міський голова, чи головуючий на сесії.

«Я так розумію, ви відмовляєтеся, Ольга Володимирівно (секретар міськради О. Ціпуленко. - Ред.), підписати рішення минулої сесії. Тоді який сенс готувати ці рішення та візувати їх, якщо в кінцевому етапі ви відмовляєтеся їх підписати? Тоді оголошується перерва у пленарному засіданні 43 сесії до 14 січня 2019 року, 10:00 ранку. І так буде продовжуватися, допоки правоохоронні органи не дадуть правову оцінку подіям 21 грудня 2018 року», - завершила Алла Гінак.

Нагадаємо, бюджет Білгорода-Дністровського ухвалили без міського голови після того, як у приміщенні вимкнули світло. Під час засідання, яке залишила міський голова, впродовж 30 хвилин більшістю депутатського корпусу одноголосно було прийнято всі 22 питання порядку денного. Головувала на тому засіданні секретар ради О. Ціпуленко.

Поділитися