27 грудня 2018 р. 08:56

Роздільнянські депутати будуть активно інформувати громадськість про свою діяльність

Роздільнянські депутати будуть активно інформувати громадськість про свою діяльність

На останній у 2018 році сесії, яка відбулася минулого тижня, роздільнянські депутати прийняли «Програму висвітлення діяльності Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету на 2019-2020 роки», затвердили положення програми і зміни у загальному відділі апарату міської ради.

Програму прийняли з формулюванням: «З метою належного висвітлення діяльності Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету, посадових осіб апарату Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету, й депутатів міської ради у засобах масової інформації». І треба підкреслити, що у Роздільній всього одне періодичне видання — газета «Вперед», яка раніше належала райраді і РДА. Тепер газета є самостійним комунальним підприємством, та першочергово все одно друкує матеріали райради, для міських новин не вистачає ні площі, ні ресурсів — «Вперед» виходить тричі на тиждень.

Тож у міської ради лишалося єдине джерело інформування громади — сайт. На жаль, недосконалий, з заскладною навігацією, але більш-менш активно наповнюваний. Та далеко не всі містяни можуть вправно користуватися інтернет-ресурсами, 50% роздільнянців віддають перевагу надрукованій .газеті. Про це свідчить соцопитування, проведене працівниками «Вперед», яка має електронну версію, крім паперової.

Рік тому Роздільнянська міськрада ухвалила рішення про друк власного інформаційного бюлетеня, який справно виходив кожні 2 місяці, але не міг вмістити всього об’єму інформації. І, крім того, постійно викликав суперечки депутатів з приводу — хто має відповідати за випуск, та як це робити правильно. І ось, врахувавши побажання і дослухавшись до порад у тому числі і ОООКВУ, яка проводить моніторинг роботи Роздільнянської міської ради, юридичний відділ апарату міськради та її виконавчого комітету розробив програму, метою якої « є забезпечення відкритості і прозорості у діяльності міської ради, її виконавчого комітету, депутатів міської ради, посадових осіб апарату Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету через залучення засобів масової інформації до висвітлення їх діяльності, сприяння безперешкодній реалізації конституційного права громадян на інформацію і свободу слова». 

Перелік завдань, які ставляться, величезний. Тут і інформування мешканців міста про діяльність міської ради, її виконавчого комітету, депутатів міської ради, посадових осіб апарату Роздільнянської міської ради та її виконавчого комітету, та їхньої взаємодії з установами, організаціями, підприємствами, органами самоорганізації населення та громадою міста Роздільна. І організація процесу висвітлення діяльності міської ради через засоби масової інформації та соціальні мережі (!). І забезпечення подання інформації на засадах своєчасності, систематичності, повноти, всебічності та об’єктивності. І забезпечення впровадження нових ефективних форм взаємодії міської ради з територіальною громадою міста.

Серед заходів по реалізації програми є оприлюднення проектів та прийнятих рішень та розпоряджень міського голови, інформування про діяльність міського голови, його заступників, посадових осіб апарату міської ради та її виконавчого комітету, про підготовку, перебіг та результати сесій і пленарних засідань міської ради, висновки та рекомендації постійних комісій, про культурне життя міста і про реалізацію соціально-культурних проектів. Тішить і те, що нарешті щорічні плани і звіти про діяльність міської ради, депутатів міської ради, виконавчого комітету міської ради, членів виконавчого комітету, та посадових осіб апарату міської ради та її виконавчого комітету будуть опубліковані в повному обсязі і доступні пересічним членам громади. Програма це передбачає окремим пунктом.

У результаті виконання Програми очікується налагодження ефективної системи інформування громади про роботу міської ради, створення діалогу міської влади з громадою міста, підвищення результативності виконання міською владою своїх завдань та збільшення відповідальності у її представників перед громадою міста. І нарешті — створення об’єктивної суспільної думки стосовно Роздільнянської міської ради, і підвищення рівня довіри громади.

Тож на які конкретні кроки слід розраховувати найближчим часом. Міський голова Валерій Шовкалюк прокоментував їх так: «Будуть внесені зміни до штатного розкладу апарату міської ради — у загальному відділі з’явиться спеціаліст, який відповідатиме конкретно за висвітлення діяльності Роздільнянської міської ради і міського голови. Конкурс на посаду спеціаліста І категорії загального відділу буде оголошено відразу після свят».

Вже сьогодні у Положення про загальний відділ апарату Роздільнянської міської ради внесені міни, там з’явилися рядки про організацію процесу висвітлення діяльності ради і забезпечення впровадження нових ефективних форм взаємодії міськради з територіальною громадою міста.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми поки що складає    264 тисячі гривень на 2 роки. «Це сума лише на випуск газети», — підкреслив міський голова. Валерій Шовкалюк сподівається, що для розвитку програми кошти можна буде віднайти.

Нагадаємо, на останній в цьому році сесії Роздільнянської міської ради депутати прийняли рішення про збільшення розмірів матеріальної допомоги малозабезпеченим, стипендії кращим учням міста, надали пільги батькам, діти яких відвідують дошкільні заклади.

ФОТО: В.Бондаренко

Поділитися