28 грудня 2018 р. 20:28

Бюджет Білгорода-Дністровського ухвалили без міського голови

Бюджет Білгорода-Дністровського ухвалили без міського голови

43 сесія Білгород-Дністровської міської ради бере початок від розпорядження секретаря міської ради Ольги Ціпуленко  від 7 грудня про скликання сесії Білгород-Дністровської міської ради VII скликання на 20 грудня. 

Приблизно в цей же час після півторамісячної відпустки повертається міський голова і видає власне розпорядження про проведення  вже 21 грудня 43 позачергової  сесії Білгород-Дністровської міської ради, а  розпорядження від 7 грудня 2018 року постановляє вважати, таким що втратило чинність. Того ж самого 14 грудня, через півгодини, публікується розпорядження про скликання 44 чергової сесії Білгород-Дністровської ради на 26 грудня.

Головним питанням порядку денного було прийняття бюджету міста на 2019 рік. Адже відповідно до п 2. ст.77 Бюджетного кодексу України, місцеві бюджети затверджуються відповідною місцевою радою до 25 грудня (включно) року, що передує плану. І до цієї події готувалися протягом останніх кількох місяців. Розпорядженням  міського голови Алли Гінак від 27 липня 2018 р. №127 було створено робочу групу з питань формування проекту міського бюджету, яку очолила міський голова та до складу якої увійшли посадові особи, депутати міської ради та представники громадських організацій.

Результатом роботи стала презентація проекту бюджету Білгорода-Дністровського на 2019 рік начальником  фінансового управління Оленою Задорожною, яка відбулась 14 грудня. За інформацією начальника фінансового управління доходи міського бюджету на наступний рік складатимуть 498 млн 764,931 тис. грн: загальний фонд - 486 млн 892 тис. грн, спеціальний фонд - 11 млн 872 тис. грн, в тому числі бюджет розвитку - 35 млн грн. Видатки міського бюджету на 2019 рік складатимуть 498 млн 764 тис. грн. Цей проект бюджету був прийнятий виконавчим комітетом Білгород-Дністровської міської ради 6 грудня та винесений на сесію.

21 грудня о 10:00 розпочалася 43 позачергова сесія Білгород-Дністровської ради, до порядку денного якої було винесено проект рішення "Про міський бюджет міста Білгорода-Дністровського на 2019 рік" та ще 20 питань, серед яких: проект рішення  про припинення юридичних осіб комунальних підприємств шляхом ліквідації, про внесення змін до Статуту комунального некомерційного підприємства «Білгород-Дністровський Центр первинної медико-санітарної допомоги» Білгород-Дністровської міської ради, про внесення змін до складу постійних комісій Білгород-Дністровської міської ради та традиційного блоку земельних питань.

Після прийняття порядку денного міський голова Алла Гінак попросила оголосити перерву, аби вона мала змогу ознайомитись із бюджетом міста на 2019 рік, після чого депутати міської ради мали почати роботу лише о 14 годині.  Годину по тому депутатам все ж таки вдалося завершити розгляд правок до бюджету на поточний, 2018 рік. Далі один за одним до трибуни запрошувались голови профільних відділів Білгород-Дністровської  міської ради, аби розповісти про чинні проблеми. Зазначимо, що ані під час засідання виконавчого комітету, ані під час презентації нового бюджету ні у кого не виникало ніяких питань, але вони виникли на сесії.

В технічному плані організації сесії теж було не все гладко. То у депутатів не працювали картки для голосування, то не працювали мікрофони, то по кілька разів виносили на розгляд одне і те ж саме питання. Так, пропозицію про роботу сесії до повного розгляду всіх питань порядку денного було прийнято після третьої спроби. Спочатку це була пропозиція Володимира Сороки («Наш Край»), однак з вище згаданих причин вона не була проголосована. Потім її винесла Юлія Федорова (позафракційна). Остаточно рішення «продавили» після того як зміни до регламенту роботи 43-ї сесії Білгород-Дністровської ради запропонував Денис Кімінчіджі (позафракційний). Міський голова, до речі, теж не дуже поспішала виносити будь-які питання на голосування.

Весь цей час депутати сперечалися один з одним, з міським головою, керівниками комунальних підприємств та профільних департаментів. В якийсь момент ледь не дійшло до фізичного конфлікту між депутатом Юрієм Чередниченком та Ігорем Мальцевим через гострі вислови про діяльність депутатського корпусу.

Першою спробою внести ясність у дійство, яке відбувалось у сесійній залі, став виступ депутата Володимира Красовського (позафракційний).

«Давайте зупинимо цю гру. Давайте називати речі своїми іменами. Той бюджет, над яким працювала комісія два місяці, був водночас тишком-нишком зроблений так званою більшістю. І сьогодні його хочуть протягнути. А тих депутатів, які не хочуть за нього голосувати, звинувачують у небажанні відстоювати інтереси людей. Хлопці, годі «крысятничать», ви розділили бюджет розвитку на 19-20 чоловік. Інші — теж люди. Вони можуть бути вам неприємні як особистості, але вони теж відстоюють інтереси своїх виборців. У нас з Василем Леонтьєвим (ВО «Батьківщина») 4000 виборців, а на нашу вулицю Плавневу, для якої вже розроблено проект, не виділено ані копійки, в той час як на інші вулиці, де навіть проектів немає, — заклали фінансування. Давайте скинемо маски. Бюджет розвитку має бути всенародно обговорений», - зауважив Володимир Красовський.

Далі з’ясувалося, що бюджет розвитку, який був закладений у проект бюджету міста на 2019 рік, не мав виноситися на розгляд сесій і пройшов лише три з п’яти постійних депутатських комісій. Крім того, зі слів депутатів Олександра Скалозуба, Володимира Красовського (позафракційні), Олени Римської ("БПП «Солідарність»), депутатам не дали з ним ознайомитись.  Відтак хвиля обурення в черговий раз захлинула сесійну залу.

Паралельно із цим проходили майже годинні доповіді начальників профільних управлінь, що також обурювало депутатів, зокрема те, що ті не казали ані слова про проблеми у їх сферах на виконкомах на засіданнях комісій.

З невідомих причин у сесійній залі частково зникло світло. Поки депутати між собою сварились, без пояснення причин міський голова покинула приміщення сесійної зали, що спричинило ще більшу ескалацію конфлікту, адже головування на себе взяла секретар Білгород-Дністровської міської ради Ольга Ціпуленко і запропонувала винести проект рішення про міський бюджет Білгорода-Дністровського на голосування  за основу. Депутати почали звинувачувати секретаря у шахрайстві і попросили внести це у протокол сесії. Конфлікт вщух на якийсь час із поверненням міського голови.

«Про що ми тут розмовляємо півгодини? У нас вже закінчилась сесія. Те, що у Вас (звернення до депутатки Юлії Федорової) сесія не закінчилася, це ми вже зрозуміли, Вам міський голова не потрібна, у вас є свій головуючий — секретар. Є регламент, є закон. Ви (опозиція) як поборники закону і священного права публікації проектів за 20 днів зараз порушуєте всі ці норми, продавлюючи такий бюджет розвитку», - заявив Олександр Єрошенко.  

Міський голова, мотивуючи відсутністю світла в залі, запропонувала депутатському корпусу зробити перерву до тих пір, поки не з’явиться світло, або продовжити сесію вже 26 грудня. Цю пропозицію поставили на голосування, але підтримку більшості вона не знайшла. Після закінчення голосування світло зникло остаточно, і міський голова покинула сесійну залу попри пропозицію дочекатися світла і голосувати шляхом підняття рук.

За годину світло вдалося відновити у частині залу, електронна система голосування також запрацювала. В залі залишилися: Ольга Ціпуленко, Віталій Граждан, Василь Садовський, Ніна Прохорова, Інна Гончарова, Наталія Завгороднюк, Юрій Чередніченко, Андрій Кріштопов, Віталій Жнякін («Опозиційний блок»), Володимир Сорока, Сергій Манітенко,  Віктор Грозов («Наш Край»), Ігор Галат, Віталій Кірсей (ВО «Батьківщина»), Юлія Федорова, Денис  Кімінчіджі (позафракційні).

В умовах відсутності міського голови було прийнято рішення обрати головуючим сесії секретаря Білгород-Дністровської міської ради Ольгу Ціпулено, а секретарем сесії  - Василя Садовського.

Впродовж 30 хвилин більшістю депутатського корпусу одноголосно було прийнято всі 22 питання порядку денного. Одним з таких рішень стало внесення  змін  до рішення Білгород-Дністровської міської ради  від 08.06.2017 р. № 353 - VІІ «Про визначення чисельності виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради VІІ скликання та затвердження його персонального складу», з якого були виключені раніше звільнені Василь Кащі та заступники міського голови Людмила Архипенко, Альберт Алтухов, Євгенія Волинець. Також було виключено екс-секретаря Білгород-Дністровської міської ради Олександра Єрошенка. Включили до складу виконкому поновлених на своїх посадах секретаря міськради Ольгу Ціпулено та заступника міського голови Вадима Кесарчука. Сам склад виконкому обмежили  дев'ятьма особами.

Було внесено зміни до Статуту комунального некомерційного підприємства «Білгород-Дністровський Центр первинної медико –санітарної допомоги» Білгород- Дністровської міської ради, затвердженого рішенням Білгород- Дністровської міської ради від 15 травня 2018 року №560-VII, аби мешканці міста могли укладати договори із сімейними  лікарями, а останні, в свою чергу, могли отримати ліцензію.

Також було внесено зміни до складу постійних комісій Білгород-Дністровської ради. Так, відповідно до рішення «Про внесення змін до складу постійних комісій Білгород-Дністровської міської ради, затверджених рішенням від 23.11.2015 р. № 4-VII «Про утворення постійних комісій  Білгород-Дністровської  міської ради VII скликання та затвердження їх персонального складу»  було виключено депутата Білгород-Дністровської міської ради із складу постійної комісії з питань бюджету, фінансів, соціально-економічної політики, інвестицій та ринкових відносин Леоніда Кондратюка ("БПП «Солідарність»), який був головою цієї комісії. Головою ж бюджетної комісії обрали Сергія Манітенка. Зазначимо, що проект рішення було опубліковано 20.12.2018. Також з голосу Василем Садовським була винесено правку про внесення змін до складу комісії з питань містобудування, землекористування, охорони навколишнього середовища та історичної спадщини, головою якої зробили Дениса Кімінчіджі замість Руслана Сулакова.

Крім того, було прийняте рішення «Про припинення юридичних осіб комунальних підприємств шляхом ліквідації», результатом чого має стати ліквідація «Департаменту муніципальної безпеки» та КП «Аккермантурінвест». До речі, цей проект рішення також був опублікований лише 20.12.2018. Також було прийнято ряд земельних питань, що стосувалися проектів землеустрою та передання земельних ділянок в оренду.

Після цього прозвучав гімн і сесію було закрито.

Наступного дня опозиційні депутати, які продовжили сесію без міського голови, пояснили мотивацію своїх дій тим, що Алла Гінак намагалася штучно саботувати розгляд бюджету, а вони лише дотримувалися приписів Бюджетного кодексу. А те, що колеги депутатів по сесійній залі назвали «дерибаном», опозиціонери пояснили  "актом відновлення справедливості", адже протягом року міський голова та її прибічники робили те ж саме. Під кінець мова в черговий раз зайшла про жахливий стан комунальних підприємств.  На думку опозиції, вони діяли відповідно до чинного законодавства, тож їх рішення є абсолютно легітимними, тож проведення наступних пленарних засідань 43 сесії Білгород-Дністровської міської ради є недоцільними, на їх думку.

Однак Алла Гінак з цією позицією не згодна. У своєму пості у Facebook вона написала, що секретар Білгород-Дністровської міської ради перевищила свої повноваження тож, у зв’язку з цим, були направлені листи у відповідні органи. На її думку, правову оцінку подій 43 сесії Білгород-Дністровської міської ради мають дати правоохоронні органи.

Наразі на сайті Білгород-Дністровської міської ради оприлюднено лише одне рішення 43-ї сесії, яке було прийнято ще до вимкнення світла та за присутності міського голови і 30 депутатів Білгород-Дністровської міської ради. А продовження 43 сесії перенесли з 28 грудня 2018 на 10 січня 2019 року .

Поділитися