18 серпня 2017 р. 11:21

На відлов і стерилізацію 70 безпритульних собак у Доброславі витратять 20 тисяч бюджетних коштів

На відлов і стерилізацію 70 безпритульних собак у Доброславі витратять 20 тисяч бюджетних коштів

Депутати Доброславської селищної ради підтримали програму «Поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах Доброславської селищної ради на 2017-2018 роки»

Депутати Доброславської селищної ради в кінці липня підтримали програму «Поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах Доброславської селищної ради на 2017-2018 роки».

Як повідомляє кореспондент ІзбірКому, народні обранці одностайно підтримали програму, крім депутата Анатолія Голубовича, який заявив, що грошей виділили забагато: на 2017 рік – 20 тис. грн і на 2018 рік – 30 тис. грн.

З доповіддю щодо цієї програми виступив заступник селищного голови з питань благоустрою та житлово-комунального господарства Максим Калюжний. Він повідомив, що у 2016 році виловом безпритульних собак займалися волонтери, які виловили на території селища 24 безпритульних собаки і доправили їх до притулку для захисту і допомоги безпритульним тваринам Німецького союзу захисту тварин, що розташований у місті Одесі. За словами М. Калюжного, на ці заходи було витрачено з бюджету 3000 грн - на бензин волонтерам, але в цьому році, за його словами, добровольці відмовилися виловлювати собак через особисті причини.

Крім того, заступник селищного голови нарікав на те, що притулок утримує тварин після стерилізації та щеплення тільки два тижні, здорових тварин повертають назад на усталене місце проживання, якщо для них не знайдуть господарів. У зв`язку з цим, за інформацією доповідача, стало необхідним укласти договір з фірмою, яка займається виловом собак та має для цього спеціальну техніку. Вилов однієї собаки, пояснив Максим Калюжний, коштує 183 грн, а один приїзд такої спецмашини обійдеться у 730 грн. До кінця цього року, за підрахунками селищної ради, планується виловити 70 собак і передбачається 7 виїздів, тому з бюджету пропонується направити на ці цілі 20 тис. грн (втім, якщо скористатися розрахунками селищної ради, виходить дещо менша сума).

Зазначимо, що у додатку до програми є кошторис видатків:

Також зауважимо, що наразі невідомо, з яким саме підприємством буде укладено відповідний договір.

Як розповіли ІзбірКому волонтери, вони неодноразово зверталися до селищної ради з пропозиціями щодо того, як оптимально та економно витрачати бюджетні кошти для стерилізації безпритульних собак, зробити їх чисельність контрольованою та звести її зрештою до мінімуму. Звісно, при цьому вони повинні бути щеплені від сказу та стерилізованими. Крім того, волонтери надавали свої пропозиції керівництву селищної ради та пояснювали, чому не потрібно укладати договір з одеським комунальним підприємством «Центр екологічних проблем та ініціатив», яке займається виловом собак (з цією фірмою вже укладало договір попереднє керівництво селищної ради), оскільки результат не помітний, а собак не доставляли до притулку, а позбувалися їх в інших населених пунктах, просто лишаючи їх там напризволяще, де вони ставали проблемою уже тамтешніх мешканців. Але при цьому собаки, які приходили на місце вивезених, розмножувалися ще швидше, таким чином лише загострюючи проблему.

У свою чергу, волонтери запропонували укласти договір з німецьким притулком «Благодійна установа – притулок для захисту та допомоги безпритульним тваринам»:

«Згідно зі ст. 16 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», регулювання чисельності, в даному разі собак, здійснюється методом біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, в крайньому випадку – методом евтаназії (тварини, хворі на сказ, інші небезпечні хвороби, агресивні тварини, що можуть загрожувати людині, для припинення страждань тварини, яку неможливо врятувати). Щодо стерилізації на місці, то, по-перше, для селищного бюджету це досить серйозні витрати, по-друге, в місцевій ветеринарній клініці наркозу не бачили дуже давно і навряд чи побачать. Натомість німецький притулок пропонує свої якісні послуги безкоштовно. Крім стерилізації, там проводять обробку тварин від паразитів, а також щеплення від сказу, а варто зазначити, що німецькі вакцини діють до п’яти років. Це дуже важливо, особливо для нашої місцевості, де ситуація щодо сказу є досить напруженою. Крім того, самостійно вирішити питання доставки до цього притулку буде набагато дешевше, ніж за участю зазначеного КП. В ідеалі треба буде витратитись тільки на пальне (біля 200 грн на одну поїздку), тоді як зазначене КП бере кошти в розмірі 150 грн за одну собаку (станом на минулий рік. - Ред.», - пояснили волонтери.

Однак попри це активісти продовжували відловлювати собак і доставляти їх до притулку власним коштом, а також займатися пошуком для тварин нових господарів, причому доволі успішно. Хоча волонтери взяли на себе основний клопіт і з бюджету було витрачено невеликі кошти лише на пальне для автомобіля, у вересні 2016 року заступник голови селищної ради Максим Калюжний запросив одну з волонтерів - Людмилу Костенко - на нараду щодо безпритульних собак. Під час цієї наради низка депутатів та представників селищної ради, а також ветслужби заявили, що стерилізація не є вирішенням проблеми і ухвалили рішення проводити евтаназію тварин на базі місцевого ЖКГ. Таким чином, як стверджують волонтери, вони не відмовлялися допомагати у вирішенні проблеми, а відмовилися сприяти незаконним та жорстоким діям стосовно тварин, які до того ж будуть безрезультатними. 

Тим часом нещодавно у селищі Доброславі невідомі отруїли стерилізованих собак, які помирали у важких муках декілька днів. Чи займатиметься селищна рада роз’яснювальною роботою серед населення, поясняюючи, що стерилізація собак є єдиним перевіреним на досвіді європейських країн дієвим способом подолання безпритульності тварин, а також яка відповідальність встановлена українським законодавством за жорстоке поводження з тваринами, наразі невідомо.

Поділитися