24 серпня 2022 р. 18:33

За пів року повномасштабної війни росія скоїла 435 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

Фото: ІМІ

(Фото: ІМІ)

Кількість вбитих російськими військовими журналістів станом на 24 серпня сягає 37 осіб, вісім з них загинули під час виконання професійних обов'язків. 

За даними Інституту масової інформації, за пів року повномасштабної війни росія скоїла 435 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Також 14 журналістів були поранені. 

Досі зниклими вважаються четверо журналістів – троє маріупольських та журналіст всеукраїнського інформагенства УНІАН Дмитро Хилюк, який зник на Київщині під час російської окупації. 

Щодо восьми журналістів, загиблих під час виконання ними професійних обов’язків, з них троє українських та п’ять іноземних.

Протягом шостого місяця війни росії проти України ІМІ зафіксував обстріли журналістів, погрози, блокування доступу, захоплення редакцій медіа та поширення російської пропаганди під українським брендом.

Також з початку широкомасштабного вторгнення рф щонайменше 215 телерадіомовників, онлайн- та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність через бойові дії та окупацію. Серед них, наприклад, ТРК "Odesa. Live". 

На початку липня Національна спілка журналістів України започаткувала Фонд підтримки українських медіа. Він покликаний сприяти економічному розвиткові медіа різних масштабів і напрямків.

У червні генеральний директор видавництва "Бліц-інформ" та шеф-редактор журналу "Бізнес" Володимир Чеповий зник безвісти під час бою з російськими загарбниками, однак спочатку у медіа поширилася інформація, що видавець загинув. 

Раніше Україні створили Фонд пам’яті загиблих журналістів.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися