23 травня 2022 р. 11:08

З початку вторгнення в Україні видано понад 8 тисяч воєнних прес-карт

ФОТО: itvua.

(ФОТО: itvua.)

Засоби масової інформації з початку повномасштабного вторгнення рашистів в Україну подали в Міністерство оборони України майже 9 тисяч заявок на акредитацію. 

Про це розповів речник Міністерства оборони України, полковник Олександр Мотузяник в інтерв'ю Національній спілці журналістів України. 

Він зазначив, що наразі видані 8 тисяч 207 воєнних прес-карт, з них 4 тисячі 829 – іноземцям.

"Станом на сьогодні від ЗМІ подано майже 9 тисяч заявок на акредитацію. З них перевірку не пройшли лише 94 особи, ще 21 позбавили акредитації. Це невеликі показники порівняно із загальною кількістю запитів", - зазначив Олександр Мотузяник.

Порядок акредитації ЗМІ під час правового режиму воєнного стану наразі визначено наказом Головнокомандувача ЗС України. Алгоритм доволі простий – після надходження запиту від журналіста прес-служба Міноборони надає цю інформацію до Службі безпеки України для перевірки. Там перевіряється передусім приналежність особи до засобу масової інформації, а також інші необхідні відомості. Після позитивного рішення СБУ представникам ЗМІ надсилається прес-карта, на звороті якої зазначено правила роботи у районі ведення бойових дій. За порушення цих правил журналіст може бути позбавлений акредитації.

Нагадаємо, патрульні поліцейські Одеси затримали 11 травня в Київському районі міста чоловіка, який фотографував місце, куди днями влучила російська ракета. В нього знайшли прескарти, які виявилися підробленими. Тож фальшивого журналіста затримали до встановлення особистості. 

Пулітцерівська премія оголосила про спеціальну відзнаку для українських журналістів: "За відвагу, витривалість та відданість правді". 

Уродженець Болграда журналіст Максим Мединський, який повернувся до лав Збройних сил України одразу після початку повномасштабного вторгнення росії в лютому, загинув в бою з окупантами.

4 травня стало відомо, що від обстрілів окупантів загинув журналіст, військовий кореспондент Олександр Махов.

В Україні створили Фонд пам’яті загиблих журналістів.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися