17 лютого 2022 р. 14:40

В Україні проведуть загальнонаціональний урок з медіаграмотності

В Україні проведуть загальнонаціональний урок з медіаграмотності

Протягом двох днів, 17 та 18 лютого, в українських школах проведуть загальнонаціональний урок з медіаграмотності, який має привернути увагу молодого покоління до розвитку критичного мислення. Під час заняття учням розповідатимуть, що таке фейки, як їх розпізнавати, як не вестися на маніпуляції тощо.

Цього року Всеукраїнський урок з медіаграмотності проводиться вперше, повідомляє "Детектор медіа".

Його організатори — Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики спільно з Міністерством освіти та науки України. Урок вирішили провести у рамках заходів з консолідації українського суспільства, затверджених президентом Володимиром Зеленським 14 лютого.

«Урок має відбутися у школах по всій країні, але самі школи обирають в який саме день можуть його провести. Такий урок є більш, ніж символічним в час, коли інформаційні атаки з боку Росії відбуваються фактично щодня. Ми знаходимося в епіцентрі дезінформації, яку нам наш сусід подарував. Медіаграмотність — один із найважливіших інструментів, яким можуть користуватися люди з малечку для того, щоб запобігти поширенню маніпуляцій, фейків. Для того, щоб розвивати навички елементарної інформаційної гігієни. Ми сподіваємося зробити такі уроки постійними і розширити мережу шкіл, які вже проводять уроки з медіаграмотності», — сказав міністр культури Олександр Ткаченко.

За словами директора Інституту з модернізації змісту освіти Євгена Баженкова, всеукраїнський урок з медіаграмотності — знакова подія для Міністерства освіти України. 

«Ми працюємо над тим, щоб в наступному навчальному році провести в школах тиждень медіаграмотності. Ведеться велика робота, ми підготували значну кількість матеріалів для учнів і вчителів. Усі вони пройшли експертизу й рекомендовані для використання в школах. Медіаграмотність — це не тільки визначення й орієнтація в медіапросторі, це набагато ширше питання. В часи відкритого доступу до інформації не завжди навіть дорослі можуть відрізнити фейк від правди, тому ми маємо на меті розвинути критичне мислення в учнів, щоби вони, у свою чергу, могли навчити цьому своїх батьків», - каже Євген Баженков.

Задля створення програми уроку вчителі можуть користуватися навчальними матеріалами з медіаграмотності на онлайн-платформі національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр». За словами керівниці проєкту Валерії Ковтун, на платформі можна знайти різноманітні ігри з медіаграмотності, квести, посібники для вчителів та учнів.  

Як розповіла старша менеджерка проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» IREX Марина Дорош, вчителі можуть самі обирати, який урок їм проводити: чи інтегровувати вправи з медіаграмотності в уроки української мови, географії, історії тощо, чи проводити власне урок лише на тему медіаграмотності.

«Наприклад, на уроках з української мови є чимало простору, щоби аналізувати медіатексти, досліджувати, чи є в них фейки та маніпуляції. На деяких уроках ми пропонуємо проаналізувати заголовки сюжетів новин, подумати, в якому порядку пріоритетності вони б їх розташували. Це допомагає учням зрозуміти, що будь-який новинний випуск складений журналістами, редакторами, які теж мають свої дискусії щодо того, що в першу чергу подати аудиторії. Також з учнями можна аналізувати пряму та непряму мову в медіатекстах», - каже Марина Дорош.

Медіатренерка, ведуча та редакторка YouTube проєкту «По той бік інфи» Альона Романюк радить вчителям використовувати на уроках з медіаграмотності квести та ігри, адже у такий спосіб, на її думку, складні до теми та поняття пояснити учням значно простіше.

«Ігри — це те, що допомагає освоїти навички критичного мислення та основ медіаграмотності. Наша мета — навчити розрізняти фейки широку аудиторію. Серйозні кейси розглядати важко і люди втомлюються від цього. А у форматі квестів, ребусів, ігор — сприймати серйозну інформацію легше. Також у такий спосіб простіше пояснити, що медіаграмотність — це не уявна дефініція, а навички, які допомагають нам вберегти себе і своїх рідних», - каже Альона Романюк.

Нагадаємо, Одеський муніципалітет пояснив недопуск журналістів на прийом до віцемера тим, що мерія є режимним об'єктом.

25 січня напередодні засідання постійної комісії Одеської міської ради з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин журналісти "7 каналу" заявили про те, що охоронець на вході в будівлю міської ради не допускав журналістів за їхніми службовими посвідченнями. 

Нагадаємо, що за позовом ІзбірКома Одеська ОДА скасувала обмеження по допуску журналістів.

Поділитися