07 липня 2022 р. 17:23

В Одеських медіа поменшало проросійської пропаганди

Фото: sova.news

(Фото: sova.news)

Проросійська пропаганда, дезінформація та приховані спроби маніпулювання громадською думкою вже набагато рідше зустрічаються на сайтах українських медіаресурсів взагалі та одеських сайтах, зокрема.

Такого висновку дійшли експерти за результатом дослідження регіональних ЗМІ, соціальних мереж Одещини, окремих ЗМІ рф, яке проводили протягом січня-червня 2022 р. експертна група спільно із виданням ІзбірКом та Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України" з метою виявлення ворожих інформаційних операцій, дезінформації, прихованих спроб маніпулювання громадською думкою.

Дослідження ЗМІ та Telegram-каналів здійснювалось за допомогою програми «Краля», створеної виданням ІзбірКом в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Дослідження Facebook-сторінок здійснювалось за допомогою сервісу CrowdTangle, що належить фірмі «Мета». До аналізу текстів долучались також авторські модулі на Python.

Я зазначили експерти, наразі сумнівну першість в питанні просування пропагандистських та маніпулятивних наративів отримують Facebook-спільноти та Telegram-канали. Це пов’язано з більшою прозорістю діяльності медіаресурсів, а також посиленням відповідальності за зміст інформації, що оприлюднюється. 

"Прокремлівські наративи запозичуються одеськими медіа зрідка, однак все ж на окремі випадки треба звернути увагу. Так, у Facebook боти можуть використовувати клікбейтні заголовки одеських ЗМІ. А деякі Telegram-канали запозичують інформаційні приводи від міністерства оборони рф. І як правило, чим більш «неймовірною» є вигадка міністерства, тим більше перепостів вона отримує. 

Очевидним є також намагання російської пропаганди подавати Одещину як нібито частину російської сфери впливу, вимагаючи від України здійснити певні кроки. Також бачимо, що стосовно нашого регіону постійно здійснюються інформаційні атаки: «Одеса має бути з рф», «Одесу скоро захоплять», «в Одесі нацисти, що тероризують мирне населення, але рф знищує їхні бази та зарубіжне озброєння «високоточною зброєю» та ін. 

Тим часом деякі одеські медіа можуть долучатися до поширення цих наративів, оскільки не мають практики збалансовувати прокремлівські заяви або ж перевіряти інформацію від дописувачів", - зазначається в дослідженні. 

Нагадаємо, в березні-квітні 2022 року нами було зафіксовано помітне зниження відверто пропагандистських публікацій в одеських регіональних пабліках. В той період ворожі інформаційні операції були достатньо прихованими: «м’яка пропаганда спільного минулого», поодинокі проросійські висловлювання в коментарях до, як правило, нейтральних постів, висміювання дій керівництва країни та регіону тощо. Порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, всі ці публікації були досить обережними та демонстрували, що проросійська пропаганда тимчасово «затаїлася» та шукає моменту для переходу до відкритого наступу.

Матеріал створено за сприяння Black Sea Trust for Regional Cooperation та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю видання ІзбірКом і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Поділитися