15 липня 2022 р. 16:43

У переліку 100 російських телеграм-каналів, що маскуються під українські, опинилися й одеські

У переліку 100 російських телеграм-каналів, що маскуються під українські, опинилися й одеські

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки склав перелік зі 100 російських телеграм-каналів, які мімікрують під українські.

У переліку є два канали, які мають відношення до Одеси: "Типова Одеса" та "Одеський фраєр" (переклад ІзбірКома). 

Також у переліку фігурують телеграм-канали "Легітимний", "Резидент", "Картель", "Пліткарка" та "Чорний квартал", які, за даними Служби безпеки України, адмініструє одесит-антимайданівець Антон Давидченко.  

Серед адміністраторів окремих каналів – зокрема, "Одеський фраєр" та "Чорний квартал" – у 2021 році СБУ визначали "Шефа", який, за даними слідства, є співробітником спецслужб рф.

Між тим Служба безпеки України, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Рада національної безпеки та оборони України, Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство цифрової трансформації та Головне Управління розвідки Міноборони зробили спільну заяву, в якій згадали ці канали та закликали українців ними не користуватися.

"В умовах, коли Україна успішно протистоїть російському нападу, вкрай актуальним є питання інформаційної безпеки. Адже не маючи можливості перемогти на полі бою, ворог намагається посіяти "зраду" та розхитати українське суспільство. Зокрема, на це працює низка нібито незалежних телеграм-каналів, роботу яких насправді координує Кремль.

Причетність таких каналів до російських спецслужб встановила раніше і Служба безпеки України в рамках відповідних кримінальних проваджень. 

Так, мова йде про Легетимный, Сплетница, Картель, Резидент, Наблюдатель, MediaPost, Женщина с косой та інші телеграм-канали, список яких час від часу доповнюється

Закликаємо вас не користуватися цими каналами, адже їх роботу фінансує і координує росія. У жодному разі не довіряйте їм, оскільки такі майданчики поширюють фейки та маніпуляції і є частиною інформаційної війни проти України.
 
Також відзначаємо, що низка цих каналів для власної розкрутки замовляє рекламу в українських пабліках. Звертаємо увагу власників і редакторів всіх українських видань, що підтримка таких ресурсів є пособництвом ворогу та буде переслідуватися відповідно до законодавства", - йдеться в цій заяві. 

Поділитися