28 липня 2022 р. 18:21

Штраф за мову ворожнечі з одеського телеканалу стягуватимуть через суд

Штраф за мову ворожнечі з одеського телеканалу стягуватимуть через суд

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звернеться до суду з позовом про стягнення штрафів з каналів "Наш" (ТОВ "Наш 365"), "Максі ТВ" (ТОВ "Наша Прага") та "ТРК «Здоров’я»".

Таке рішення Нацрада ухвалила на засіданні 28 липня.

Усі три мовники не сплатили штрафи у 30 денний термін, передбачений законодавством. Через це за кожен прострочений день нараховується пеня у розмірі 1%.

Одеський канал "Здоров’я" оштрафували за результатами перевірки, яка проводилася на підставі моніторингу мовлення телеканалу за 1 і 8 вересня 2021 року.  

1 вересня телеканал транслював передачу "Український формат". У студії ведучі Діана Панченко і Ростислав Сухачов спілкувалися з народним депутатом України ІХ скликання Іллею Кивою. Політик у своїх висловлюваннях не лише поширював пропагандистські меседжі країни-агресора та зневажливі міркування про окремих політиків і людей, які підтримують їхні переконання, а й прямо висловлював радикальні заклики:  

"...Але прийшли такі фундаментальні аферисти, пройдисвіти, а я вважаю їх зрадниками Батьківщини, і рано чи пізно ми поставимо їх до стінки... ні-ні-ні, без применшень, а я говорю порошенки, яценюки, турчинови, які заявили про те, що, виявляється, Україна зобов'язана відмовитися від російського газу, щоб стати енергетично незалежною державою... І ось за сім років цією бездумною, а я вважаю, зрадницькою позицією, ми фактично знищили економіку, ми знищили свій бюджет, ми поставили на межу виживання наш український народ... ".

Такі заяви, на думку Нацради, могли бути сприйняті аудиторією як непрямий заклик до насильницьких дій, погроз і до окремих представників політичних партій, і до інших громадян, які мають переконання і судження, відмінні від тих, які Ілля Кива пропагує.

Ведучі передачі не зробили навіть спроби запобігти чи припинити таку риторику гостя. Ця позиція Іллі Киви не була збалансована репліками, коментарями, критичними запитаннями ведучих, не прозвучало жодної альтернативної точки зору.

"Подібні факти поширення тлумачень, що здатні розпалювати в суспільстві ворожнечу і ненависть, були виявлені в ефірі телеканалу і 8 вересня. В однойменній передачі з тими самими ведучими народний депутат України ІХ скликання Олег Волошин виголосив свою "концепцію" ненависті українців до росіян, поділивши українських громадян за територіальною ознакою.

Він безапеляційно заявив, що ставлення українців до росіян залежить від території проживання громадян України. На його думку, українці, що мешкають у центральних, а тим паче в західних регіонах України, мають "природну", "ментальну", "історичну" ненависть до жителів Російської Федерації. І навпаки – громадяни східних областей, зокрема Донецької і Луганської, жодної неприязні до мешканців північного сусіда не відчувають. Він ще й дивується, чому ж жителі особливо центральної України погано ставляться до свого північного сусіда. Складається враження, що в уявленнях пана Волошина взагалі не існує збройного вторгнення Російської Федерації на українські території", - йшлося в матеріалах перевірки.

У листопаді 2021 року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення розглянула заяви про скасування санкції "оголошення попередження" чотирьом компаніям.

Серед них товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія «Здоров’я»", яке звернулося до Національної ради з клопотанням про скасування попередження, яке було застосоване рішенням регуляторного органу у серпні того ж року.

Телеканал не вперше опинявся у полі зору Нацради. Так, пізніше, 13 жовтня, Нацрада вирішила перевірити діяльність телеканалу "Здоров'я" (ТОВ "ТРК «Здоров’я»", м. Одеса) через поширення мови ворожнечі і ненависті, а також необ’єктивної інформації. 

У травні 2021 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила перевірку ТОВ "ТРК «Здоров'я»" з міста Одеси через ознаки ретрансляції каналу "Перший незалежний". Цей канал створений командою співробітників холдингу Тараса Козака.

Поділитися