02 серпня 2022 р. 22:34

СБУ ліквідувала мільйонну ботоферму

СБУ ліквідувала мільйонну ботоферму

Служба безпеки знешкодила організоване угруповання, яке створило потужну ботоферму для дискредитації керівництва нашої держави та розхитування суспільно-політичної ситуації.

Як повідомили в пресслужбі СБУ, зловмисники масово поширювали через інтернет дезінформацію, у тому числі щодо діяльності вищого військово-політичного керівництва країни.

Пропагандистські "потужності" цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії.

Серед останніх "операцій" зловмисників: поширення контенту про нібито конфлікт між керівництвом ОП і Головнокомандувачем ЗСУ, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді.  

Для "розгону" деструктивного контенту ділки адміністрували більше 1 млн власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тис. користувачів.

В ході багатоетапної спецоперації викрито керівника злочинної групи. Ним виявився громадянин рф, який проживав у Києві і позиціонував себе як "політичний експерт".

За даними слідства, він організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з вітчизняних політсил. Для координації злочинних дій був на "зв’язку" з нинішнім народним депутатом, що входить до близького оточення колишнього керівництва нашої держави.

Між тим Інститут демократії імені Пилипа Орлика за допомогою програми "Краля", дослідили матеріали російськомовне латвійське онлайн-видання Meduza, яке багато хто у світі загалом і в Україні зокрема вважає незалежним і вартим довіри. 

Водночас через анонімні телеграм-канали в одеський медіа простір просуваються російські пропагандистські наративи та дезінформація, а традиційні, зареєстровані та публічні медіа повністю вільні від фейків. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки склав перелік зі 100 російських телеграм-каналів, які мімікрують під українські. У переліку є два канали, які мають відношення до Одеси: "Типова Одеса" та "Одеський фраєр" (переклад ІзбірКома).  

Поділитися