07 липня 2022 р. 15:07

Росія постійно інформаційно атакує Одещину за допомогою своїх ЗМІ, - дослідження

Росія постійно інформаційно атакує Одещину за допомогою своїх ЗМІ, - дослідження

Одеська область залишається в орбіті інформаційних атак кремля, які не є поки що інтенсивними, але все ж вплив здійснюється постійно. 

Про це свідчать дані дослідження експертної групи спільно із ІзбірКомом та Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України".

Дослідження ЗМІ здійснювалось за допомогою програми "Краля", створеної виданням ІзбірКом в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Експерти визначили групи джерел, які ворог використовує для інформаційного впливу на регіон через російські засоби масової інформації.

Перша група - анонімні (нібито залякані українськими нацистами одесити або ж представники російських спецслужб). За їхньою допомогою вкидаються потрібні для кремля свідчення від одеситів, які нібито "чекають на приєднання до рф".

Друга група – це державні зрадники України та колаборанти.

"Як бачимо, для рф важливо створювати альтернативне політичне середовище таких собі правильних українських політиків та чиновників, що за задумом кремля мають формувати правильну суспільну думку про "дружні наміри братньої росії", - зазначають експерти.

Третя група – це російські топчиновники, які підключаються в тому випадку, якщо Одещина фігурує у резонансних темах, на кшталт продовольчої кризи, чи воєнних злочинів рф. І четверта група – це так звані ліберальні російські ЗМІ, поширюють кремлівські наративи. 

"Однак, ретельний аналіз пропагандистського контенту все ж дозволяє виявити не дуже якісну роботу. Вигадки, які продукують пропагандисти щодо Одеси, легко піддаються перевірці. Адже одесити на власні очі можуть пересвідчитися, що на подвір’ї шкіл, садочків, поліклінік, які згадують у зведеннях міністерства оборони, немає важкого озброєння чи ж РСЗВ. Наслідки ж влучань "високоточної зброї" по цивільних об’єктах взагалі зводять нанівець будь-які потуги пропагандистів представити «альтернативну картину". 

Проте все ж кремлівські наративи можуть становити загрозу інформаційному полю Одещини, бо, по-перше, до повномасштабного вторгнення наші попередні дослідження показували наявність прокремлівських наративів у ЗМІ регіону. А, по-друге, у шаленому потоці новин, який значно збільшився з 24 лютого, через неуважність деякі пропагандистські меседжі все ж можуть потрапляти вже й у регіональні джерела", - йдеться в дослідженні.

Нагадаємо, раніше протягом травня 2022 року експертами здійснювався моніторинг публікацій російських медіа для оцінки способів подачі ними інформації про війну в Україні, частоту згадувань Півдня України та, зокрема, Одеси та Одеського регіону, порівняння цих характеристик з попередніми періодами, а також виявлення дезінформації та методів маніпулювання громадською думкою. Було проаналізовано 47 тисяч 782 дописи у шістнадцяти російських медіа, що публікують новини.

В березні-квітні 2022 року експерти зафіксували помітне зниження відверто пропагандистських публікацій в одеських регіональних пабліках. В той період ворожі інформаційні операції були достатньо прихованими: "м’яка пропаганда спільного минулого", поодинокі проросійські висловлювання в коментарях до, як правило, нейтральних постів, висміювання дій керівництва країни та регіону тощо.

Порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, всі ці публікації були досить обережними та демонстрували, що проросійська пропаганда тимчасово "зачаїлася" та шукає моменту для переходу до відкритого наступу.

Матеріал створено за сприяння Black Sea Trust for Regional Cooperation та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю видання ІзбірКом і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Поділитися