11 вересня 2022 р. 10:11

Російські ЗМІ минулого тижня згадували Володимира Зеленського частіше власного президента, - моніторинг

Фото: ВВС

(Фото: ВВС)

Контрнаступ Збройних сил України, який розпочався минулого тижня на Херсонському напрямку, змусив російські засоби масової інформації активізуватися з виробу різноманітних фейків.

Через це президента України Володимира Зеленського російські журналісти згадували в новинах на 87 разів частіше ніж власного голову держави, зазначають експерти видання "Тексти"

Зокрема з 23 тисяч новин, які промоніторили експерти з 29 серпня по 4 березня, президента Володимира Зеленського згадували, так чи інакше, 577 разів, а володимира путіна - 490 разів. 

Основною темою для дезінформації став контрнаступ, який росіяни назвали "провальним", стверджуючи, що українські військові понесли дуже великі втрати. 

"Попри те, що наш Генштаб не публікує інформацію про щоденні втрати на фронті, ці дезінформаційні вкиди легко спростувати завдяки нещодавньому репортажу британського видання The Economist. Кореспондентам журналу вдалося поспілкуватись із лікарями та волонтерами прифронтового Миколаєва. За словами останніх, потік поранених дійсно зріс від початку нашого контрнаступу, однак вони очікували гіршого", - зазначають "Тексти". 

Окрім цього, як зазначають експерти, майже всі російські дезінформаційні видання знову намагалися розвинути наратив про розкол серед українського військово-політичного керівництва. 

Окрім контрнаступу росіяни, вже традиційно, розповсюджували наративи про те, що Європа замерзне без російського газу та що через майбутні проблеми з опаленням населення європейських країн починає ненавидіти Україну. 

"На тлі пліток і прогнозів про повне відключення Європи від російських енергоресурсів, пропаганда рф укотре запевняє, що Європа замерзне, а москва й далі отримуватиме кошти від інших споживачів. РосЗМІ тиражують тези, що європейці мріють повернутися до політики співпраці з Росією попри політичні негаразди. В інтерпретації російської пропаганди сила російського газу така велика, що навіть здатна змінювати європейські уряди й призвести до масових протестів у країнах", - йдеться в публікації видання.   

Також експерти "Текстів" зазначили ще одну традиційну "мантру" російської пропаганди про те, що в Україні рф бореться із Сполученими Штатами Америки та що росія не винна у війні й "конфлікт спровокували лише англосакси". Тож в умовах санкцій і втрат росії, політичних та економічних, росЗМІ й далі говорять, що рф має сильних союзників, здатних допомогти москві перемогти умовний Захід. По-перше, це - вже неодноразово згадуваний ними Китай, але минулого тижня до цього "союзу" російські медійники стали додавати Індію.

Зазначимо, що в Україні росія намагається розповсюджувати свої наративи та фейки через місцеві ЗМІ. Так правоохоронці у п'ятницю повідомили, що викрили мешканця Одеської області, який разом зі спільником планували створити проросійський канал, назвавши його "Український медіацентр «Таврія»".

Експерти проєкту Infocrime Одеса після аналізу даних зібраних впродовж 29 серпня - 4вересня в місцевих ЗМІ Одещини, зазначали, що дезінформація присутня в інформаційному просторі Одещини лише у телеграмі.

У липні Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки склав перелік зі 100 російських, які мімікрують під українські. У переліку фігурують telegram-канали "Легітимний", "Резидент", "Картель", "Пліткарка" та "Чорний квартал", які, за даними Служби безпеки України, адмініструє одесит-антимайданівець Антон Давидченко.  

Серед адміністраторів окремих каналів – зокрема, "Одеський фраєр" та "Чорний квартал" – у 2021 році СБУ визначали "Шефа", який, за даними слідства, є співробітником спецслужб рф.

Поділитися