23 вересня 2022 р. 15:39

Російські поразки на фронті зменшили чисельність фейків в одеських телеграм-каналах — Infocrime Одеса

Фото: Infocrime Одеса

(Фото: Infocrime Одеса)

Основні проросійські наративи в одеському інфопросторі розповсюджуються у Телеграмі, а у традиційних медіа попереднього тижня зустрічалися лише поодинокі приклади порушення журналістських стандартів - політична джинса,  мова ворожнечі, поширення неперевірених даних та оціночних суджень.

Про це заявили аналітики проєкту "Infocrime Одеса" після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору.

Протягом моніторингового періоду з 12 по 16 вересня 2022 року аналітики дослідили 1 тисячу 274 повідомлень у семи місцевих медіа та шести телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні пропагандистські тези про Одесу з російського медіа середовища.

У 12 матеріалах (1%) експерти виявили ознаки інформаційних маніпуляцій, з них три - фейки (минулого тижня було шість). Присутні також деякі постійні теми з десятками однотипних дописів, як от «масова» роздача повісток.

Пропагандистські ресурси цього моніторингового періоду, за спостереженнями команди "Infocrime Одеса" зосередилися на обстрілі дамби у Кривому Розі й подальшому, вірогідному розливі річки Інгулець. Проросійські телеграм-канали Одеси стверджували, що вода у Кривому Розі може піднятися до рівня третього або навіть четвертого поверхів. Такі дописи супроводжувалися мапою можливих затоплень, без будь-яких доказів та посилань на експертні думки.

"Як відомо, ці не обґрунтовані прогнози не збулися.  Інший місцевий телеграм-канал розповсюдив маніпуляцію, що нібито розлив Інгульця через російський ракетний обстріл призвів до блокування одного з підрозділів ЗСУ, внаслідок чого його «розстрілює російська артилерія». Але цілковито заблокувати просування українських військових внаслідок розливу річки у росіян й не вийшло би, навіть якщо це мало місце. Рівень підйому річки почав зменшуватися вже наступного дня після обстрілу. Тож у цьому випадку пропагандисти видавали бажане за дійсне", - наполягають аналітики.

Топ темою також залишається нібито масова роздача повісток до одеських військкоматів. Цього тижня аналітики зафіксували 15 подібних однотипних повідомлень. Звісно, що вони не супроводжувалися фото або відео доказами, посиланнями на інші медіа, дописами реальних осіб у соцмережах тощо.

"Маніпулюють у Телеграмі й інформацією стосовно запуску ракет росіянами у сторону Одеської області. Зустрічаються повідомлення навіть про рух ракети, момент її запуску та місцеперебування над містом або регіоном. Очевидно, що ці інформаційні вкиди засновані на хайпі та  направлені на підвищення відвідуваності каналу. Практично всі ці дописи надалі не корелюються з офіційною інформацією від військових яка зазвичай публікується згодом", - зазначають аналітики.

Аналітики зазначають також, що  поступово відновлюється політичне життя у країні, що підтверджується публікаціями з ознаками політичної джинси.

"Так приховано піарить себе місцевий політик Олександр Дубовий через благодійну діяльність його фонду. Також виявлені повідомлення в інтересах Михайла Поживанова, представника ПП «Батьківщина»", - повідомляють експерти.

Мову ворожнечі аналітики "Infocrime Одеса" побачили у новині "В Одесі поліцейські затримали уродженця Донбасу, який продавав фіктивні довідки".

"Оскільки присутня надмірна фіксація на походженні героя новини, яка може призвести до негативного ставлення у читачів до усіх мешканців Донбасу", - наполягають вони. 

Поділитися