19 грудня 2022 р. 18:44

Регіональні медіа України уникають мови ворожнечі в новинах про війну

Фото: zmina

(Фото: zmina)

Онлайн-медіа Одеси присвячують війні лише 28% своїх новин, тобто майже найменше серед регіональних засобів масової інформації в Україні й незважаючи на всі дії окупантів регіональні ЗМІ майже не вдаються до мови ворожнечі щодо них. 

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, що було проведене в 10 регіонах України в листопаді цього року.

Взагалі у межах дослідження із 7 по 11 листопада 2022 року експерти проаналізували 6 тисяч 940 публікацій, з них 3 тисячі 492 новини про війну в новинних стрічках 50 регіональних онлайн-медіа 10 регіонів України (Волинь, Дніпро, Донецьк (неокупована частина), Кропивницький, Львів, Одеса, Рівне, Харків, Херсон, Черкаси). До моніторингу потрапили новинні публікації з новинних стрічок онлайн-медіа.   

За даними ІМІ, менше ніж на Одещині про війну пишуть лише у ЗМІ Кропивницького де їй присвячують 23% публікацій. Для порівняння медіа Херсону та Донецьку присвячують війні по 95% своїх новин, а журналісти Харкова 74%. 

Взагалі ж 50% новин у регіональних онлайн-медіа стосуються повномасштабного вторгнення росії в Україну. Водночас понад половину з них присвячено бойовим діям, обстрілам і руйнуванню цивільної інфраструктури та соціальним наслідкам війни. 

При цьому у новинах про війну в Україні зафіксовано низький рівень мови ворожнечі – всього 0,3% новин з мовою ворожнечі із загальної кількості новин про війну.

За даними експертів, новини з мовою ворожнечі публікували в п'яти регіонах: Дніпрі (1,3% новин про війну), Львові (1%), Волині (0,6%), Рівному (0,4%) і Донецьку (0,2% новин про війну з мовою ворожнечі).

Інфографіка: Інститут масової інформації

В ІМІ зауважили, що, спираючись на рекомендації Комісії з журналістської етики, до виявів мови ворожнечі не зараховувалися слова типу "рашисти", "орки", якщо вони застосовувалися в значенні "російсько-окупаційні війська", "російські загарбники", "військові країни агресора", а також правопис із маленької літери назви країни-агресора і її очільника. Втім, наголосили, що медіаексперти й експертки наполягають на тому, щоб уникати в новинах евфемізмів на кшталт "орки" і використовувати точні назви воєнних злочинців.

Зазначимо, що за даними Міжнародної федерації журналістів (МФЖ), найбільша кількість журналістів серед 21 країни, де зареєстрована загибель працівників ЗМІ цього року, задокументована на Україні - 12.

А за даними Національної спілки журналістів України, через війну в країні станом на жовтень загинули щонайменше 39 медійників. У спілці врахували не лише тих, хто займався безпосередньо виконанням професійних обов'язків, але й цивільних журналістів, загиблих в результаті обстрілів, та тих,  які мобілізувалися для захисту країни у лавах Сил оборони України.

Кирило Бойко

Поділитися