22 вересня 2022 р. 19:28

Редактори чотирьох видань просять в керівництва области припинити тиск на видавництво "Чорномор'я"

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Редактори чотирьох одеських видань звернулися до голови Одеської обласної ради Григорія Діденка та начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка з відкритим листом до керівництва області про фактичне знищення видавництва "Чорномор'я" в Одесі.

Головний редактор газети "Прес-кур’єр" Йосип Бурчо, редактор газети "Чорноморські новини" Іван Мельник, редактор газет "Вечерняя Одесса" і "Реклама «Вечерней Одессы»" Олег Суслов, головний редактор газет "Одесская жизнь", "На пенсії", "Пенсионная телепрограмма" Геннадій Чабанов, наполягають, що перепони в організації випуску газет, які останнім часом з’явилися у роботі Одеського обласного комунального підприємства "Видавництво «Чорномор’я»" загрожують самому існуванню одеської друкованої періодики, повідомляє "Детектор медіа".

Проблеми видання редактори пов’язують з перевіркою діяльності видавництва робочою групою комісії обласної ради.

"Якщо у першій половині 2022 року у видавництві кожного тижня друкувалося понад 40 газет, то сьогодні вже залишилося трохи більше 10. І газети продовжують іти з "Чорномор’я". 20 липня нам повідомили: віддруковані у «Чорномор’ї» того дня тиражі всіх газет Одеської області заборонено відвозити у газетну експедицію «Укрпошти» і, відповідно, доставляти передплатникам та читачам, — повідомили редактори. — При цьому комісія не вказала, що своїми діями вона порушила право на свободу слова журналістів понад двадцяти одеських газет, а їх читачів — права на своєчасне одержання інформації", - йдеться в листі.

Раніше заступниця редактора обласної газети "Чорноморські новини" Ольга Сіра звинуватила Одеську обласну раду у блокуванні роботи видавництва "Чорноморські новини", через яке передплатники газет не можуть отримати примірники видань.

За словами журналістки, комісія облради, яка намагається навести лад в обласному комунальному підприємстві "Видавництво «Чорномор’я»", виявила, що в угодах з редакціями є пункт про те, що факт виконання послуг з друку кожного окремого тиражу оформлюється Актом надання послуг. Видавництво, за словами Ольги Сірої, таких актів редакціям не надавало, то комісія заблокувала видачу вже віддрукованих газет і, відповідно, їх доставку в газетну експедицію "Укрпошти".

В Одеській обласній раді натомість наполягають, що працюють в законному руслі.

Поділитися