17 серпня 2022 р. 19:40

Рада ухвалила закон, що зобов'язує провайдерів транслювати ефірні нацканали під час пандемії

Рада ухвалила закон, що зобов'язує провайдерів транслювати ефірні нацканали під час пандемії

Верховна Рада прийняла у другому читанні закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій», який вносить зміни до складу універсальної програмної послуги на час карантину.

Депутати підтримали законопроєкт 16 серпня, повідомляє "Детектор медіа".

Універсальна програмна послуга — це перелік каналів, які провайдери обов’язково мають включати у свої пакети на території України. Її склад затверджений 2017 року. Цей унікальний для кожної області список формує Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Зокрема, у пункті 31 розділу Х "Прикінцеві положення» закону йдеться про те, що на час карантину, зумовленому COVID-19 до складу універсальної програмної послуги входять інформаційні, інформаційно-аналітичні, інформаційно-пізнавальні загальнонаціональні канали, які здійснюють ефірне мовлення.

"Провайдери програмної послуги забезпечують включення таких телепрограм до всіх пакетів програм, які вони пропонують абонентам, та забезпечують отримання таких телерадіопрограм усіма абонентами без стягнення будь-якої плати з телерадіоорганізацій, крім випадків коли телерадіоорганізація подала до Національної ради заяву про невходження та/або вихід зі складу універсальної програмної послуги та повідомила про це провайдера програмної послуги", – йдеться у законі.

Раніше ця норма була прийняла у так званому антиковідному законі "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)" щодо продовження строку дії у зв’язку із загрозою зростання захворюваності населення на коронавірусну хворобу (COVID-19)".

"Однак вона не працювала через неточне формулювання, яке створювало колізію. У цьому законі йшлось про те, що до універсальної програмної послуги включають організації, які  є користувачами радіочастотного ресурсу.  А під цю категорію потрапляли оператори, а не самі мовники. Тому у новому законі йдеться про включення до УПП компанії, які «відповідно до ліцензій на мовлення здійснюють ефірне телевізійне мовлення або цифрове мовлення з використанням радіочастотного спектра»", - зазначає видання.

Поділитися