07 жовтня 2022 р. 15:20

Проросійські наративи в Одесі розповсюджують лише у Telegram - дослідження

Фото: Infocrime Одеса

(Фото: Infocrime Одеса)

В Одесі проросійські наративи в інфопросторі розповсюджуються лише у Telegram-каналах. В традиційних медіа попереднього тижня зустрічалися лише поодинокі приклади порушення журналістських стандартів, головним чином поширення неперевіреного контенту.

Про це, після аналізу даних свого щотижневого моніторингу, повідомили експерти проєкту "Infocrime Одеса"

Протягом моніторингового періоду з 26 по 30 вересня 2022 року експерти прочитали 1 тисячу 561 повідомлення у семи місцевих медіа та шести Telegram-каналах. Також до моніторингу потрапили основні пропагандистські тези про Одесу з російського медіа середовища.

Аналітики знайшли ознаки інформаційних маніпуляцій у 33 матеріалах (2%), з них дев'ять - фейки. Також експерти відзначили, що зникли масові однотипні повідомлення про роздачу повісток у регіоні, що очевидно відбувається через провал мобілізації в росії. 

"Пропагандисти цього тижня зосередилися на поширенні російської версії вибухів на газогонах у Північному морі. У перший же день в одеських проросійських пабліках публікувалися дописи з твердженнями, що те, що відбулося, вигідно "англо-американському союзу" та їх сателітам. Інший проросійський канал впевнений, що вибух стався через бажання відновити міграцію з Європи до Америки. Як пише автор цього пабліку  — "Це можна вже спостерігати, тому що деякі компанії, включаючи Volkswagen, вже переїхали до штатів разом зі своїми кваліфікованими робітниками", - зазначається в дослідженні. 

Аналітики "Infocrime Одеса" зазначають, що тема "Північного потоку" настільки важлива для кремлівських пропагандистів, що вони розповсюджують свої конспірологічні вигадки навіть у регіональних каналах. Рівень фейків, за спостереженням експертів, дійшов до того, що одеський Telegram-канал впевнено поширив дезінформацію про відкритий доклад з інформацією про "британських підводників", які проводили навчання у регіоні Балтійського моря, та нагородження днями англійських моряків, які виконали важливі завдання "у чужих територіальних водах".

"Звісно повідомлення не супроводжуються жодними посиланнями. Та й здоровим глуздом", - відзначають експерти.

Всі ці хвилі міжнародних новин, за спостереженням "Infocrime Одеса", йдуть у поряд з тезами про зменшення зацікавленості світу до України та війни. А Захід при цьому, ще й засіяв всю Херсонщину "глянцевими овочами", які несуть велику загрозу здоров’ю людини.

Продовжують пропагандисти, за даними моніторингу, й постійні вкиди із звинуваченнями у бомбуванні ЗСУ Донбасу протягом восьми років, а також конспірології з роздумами про альтернативний хід історії і про те,  що життя було би інакше, якщо замість Януковича був би Азаров, Кірпа або Кушнарьов.

Для легалізації "референдумів" проросійські телеграм канали в Одесі поширили відео нібито із Запорізької області, де натовп людей присутній на виборчій дільниці. Хто ці люди, та чи місцеві вони мешканці, не зрозуміло. А як "добровільно" проходив референдум під дулами автоматів, чудово вже знають в усьому світі.

Також пропагандисти поширили неперевірену інформацію та фейк про позаштатну ситуацію на Запорізькій АЕС, який згодом було спростовано. В цьому ж каналі також опублікували допис про те, що саме українські війська обстріляли колону мирних мешканців біля Запоріжжя.

"Нагадаємо, що перед цим обстрілом російські ЗМІ за день до цього розганяли фейк про «обстріл ЗСУ колони на Харківщині»", - зазначають експерти.

У Telegram-каналах міста також стали популярними дописи невідомих чоловіків, які розповсюджують аудіозаписи з повідомленнями про ракетні та дронні атаки на місто. При цьому багато підписників впевнені, що це роблять саме військові з ППО, які таким чином вирішили самостійно попереджати містян про небезпеку. На цих аудіозаписах чутно роботу механізмів та звуки, які можуть викликати у цивільних осіб асоціацію з роботою військового обладнання.

"Такі повідомлення дуже походять на розповсюдження неперевіреної інформації, яка ґрунтується на інформації з місцевих чатів, форумів та дописів очевидців з місць подій. Також деякі канали повідомляють про маршрути пересування дронів по всьому регіону. Ця інформація залишається неперевіреною. Нещодавно один такий канал нарахував п’ять збитих «мопедів», хоча в ОК «Південь» підтвердили лише три. Цей же канал повідомив про міни у морі, які нібито наближаються до міста після шторму. Нагадаємо, що довіряти можна лише офіційним джерелам", - зазначили аналітики.

Поділитися