10 серпня 2022 р. 20:20

Одеські телеграм-канали - основні "постачальники" фейків, - експерти

Одеські телеграм-канали - основні "постачальники" фейків, - експерти

Протягом моніторингового періоду з 1 по 5 серпня в одеському інфопросторі були виявлені 15 повідомлень з ознаками фейків та неправдивою інформацією. При цьому традиційні медіа повністю вільні від дезінформації. Зустрічаються поодинокі приклади порушення журналістських стандартів — сексизми, мова ворожнечі, надлишкова емоційність та політична джинса.

Такі висновки можна зробили після аналізу даних, які були отриманих в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thomson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.

З 1 по 5 серпня 2022 року загалом було проаналізовано 1 тис. 813 повідомлень у сімох місцевих медіа та сімох телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні пропагандистські тези з російського медіа середовища. У 34 матеріалах (1,9%) виявлені ознаки інформаційних маніпуляцій. З них 15 являють собою повідомлення з елементами фейків та пропаганди.

Як і в попередніх моніторингах головними ретрансляторами недостовірної інформації в регіональному інформаційному просторі були телеграм-канали. «Курс Одеса» протягом тижня кілька разів публікували репости повідомлень від російського Міноборони без жодних коментарів з боку українських військових, адміністрації або хоча б очевидців «прильотів» в області. Серед повідомлень були не лише дописи про «знищені Гарпуни», які в умовах війни складно перевірити, але й про розміщене ПВО на даху Одеської музкомедії, що було оперативно спростовано заступником Одеського міського голови. Також цю дезінформацію, без спростування від мерії, подав й телеграм канал «Одеса Інфо».

Продовжує розповсюджувати повідомлення в контексті наративу «війни американців проти Росії до останнього українця» телеграм-канал «Типичная Одесса». Це вже стало тенденцією останніх місяців війни. Джерелом цих дописів стають російські медіа. Про маніпуляції та вигадки щодо цієї теми більш детально робив розслідування фактчекерський проект StopFake. На цьому ж каналі нав’язується думка, що війни до перемоги хочуть лише ті, хто нічим не ризикує, а у місті  масово роздаються повістки. Майже щоденно зустрічаються подібні повідомлення із вказанням адрес та районів міста, де нібито затримують чоловіків, у яких ще й перевіряють телефони. В цьому ж контексті розповсюдив неперевірену та провокативну інформацію й телеграм-канал «Х..я Одеса», де на відео зафільмовано людину, що відпливає у морі від пірса з правоохоронцями. У дописі вказується, що чоловік нібито тікає від «військкомату». Хоча для цього відео можна вигадати будь-який контекст. Це міг бути порушник заборони на плавання у морі через мінну небезпеку.

У форматі поширення російської пропаганди був опублікований допис із посиланням на заяву очільника МЗС Дмитра Кулеби, що нібито «ЄС відмовляється створювати спецтрибунал для Росії». Проте наразі країни ЄС та США вже погодили необхідність такого суду і обговорюють тільки його формат. Тож російські ЗМІ маніпулятивно спотворили суть сказаного головою українського МЗС. Також відомо, що ідею створення спецтрибуналу підтримали такі міжнародні організації, як Парламентська Асамблея Ради Європи, Європейський парламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламент ОБСЄ.

Деякі російські ЗМІ опубліковували повідомлення нібито Зеленський наказав місцевій владі розглянути петицію про заміну пам’ятника Катерині II в Одесі на постамент порноактору. Ця «новина» почала з’являтися після того, як на сайті Президента України опублікували відповідь на дві відповідні петиції, які набрали необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Але, очевидно, що петиція не є обов’язковою до виконання. У іншому повідомленні на цю ж тему присутня мова ворожнечі — «Серед українських гомосеків цей персонаж (порноактор, – ред.) користується великою популярністю». Але це й не дивно, бо гомофобія давній супутник рашизму. Це видно по російським ЗМІ та проросійським одеським телеграм-каналам, де, наприклад, співставляється територія поширення віспи та «гомосексуалізму» у Європі.

Емоційні заголовки та мова ворожнечі

У традиційних онлайн медіа фіксувалися поодинокі приклади порушення журналістських стандартів. У вигляді твердження подається назва новини «В серпні росіяни захочуть припинення вогню, щоб провести свої псевдореферендуми», хоча у тексті новини експерт вважає, що це лише «можливо». Нагадаємо, що більш ніж половина читачів звертає увагу лише на заголовки, не читаючи тексту новин.
Політична джинса зафіксована у новині «Лікарня Болградського району отримала гуманітарну допомогу на мільйон гривень» в інтересах депутата Болградської районної ради Артема Булгару. Також у повідомленні про військовослужбовця, який пропонував хабара лікарям за «білий квиток», надмірно фокусується увага на походженні героя новини. Таких подробиць слід уникати, адже вони підсилюють формування негативних стереотипів у суспільстві. У місцевому телеграм-каналі «Одесса как она есть» зафіксовані й випадки сексизмів. У двох дописах жінок, які здійснили економічні злочини, іронічно називають «бізнесвумен».

Поділитися