04 лютого 2022 р. 12:34

Одеська мерія проголосила свою будівлю режимним об'єктом

Одеська мерія проголосила свою будівлю режимним об'єктом

Одеський муніципалітет пояснив нещодавній недопуск журналістів на прийом до віцемера тим, що мерія є режимним об'єктом.

Відповідну заяву оприлюднила пресслужба мерії.

Інцидент стався 2 лютого охоронці Одеської міської ради у черговий раз відзначилися недопуском журналістів у будівлю муніципалітету на офіційний захід.

«Адмінбудівлі Одеської міської ради включено до переліку режимних об’єктів міста. Згідно із законодавством України тут діють Правила пропускного режиму (ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»; ЗУ «Про боротьбу з тероризмом»; Порядок організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 939)», - йдеться в повідомленні мерії. 

Через це, за заявою муніципалітету, вхід до адмінбудівлі здійснюється  системою контролю та управління доступом «STOP NET» за допомогою магнітних карток або гостьових перепусток. У разі необхідності персонал охорони повинен перевірити службове посвідчення або інший офіційний документ, що засвідчує особу. При одноразовому відвідувані - ведеться запис осіб в журналі реєстрації відвідувачів адмінбудівлі Одеської міської ради.

Далі в мерії зазначають, що до інциденту з недопуском на прийом інші особи, які мали посвідчення журналіста, після запису в журналі реєстрації відвідувачів адмінбудівлі мали безперешкодний доступ до Одеської міської ради.

«Декілька осіб, які представилися журналістами «7-го каналу», відмовились почекати декілька хвилин поки йдеться облік осіб, та розпочали хуліганські дії стосовно комунального майна та охоронців КУ «Муніципальна варта». Стосовно цього правопорушення була складена відповідна заява та передана до правоохоронних органів», - йдеться в повідомленні.

Як зазначив ІзбірКому юрист Віталій Матвєєв, Одеська мерія не є режимним об'єктом.

«Є перелік режимних об'єктів, затверджений Кабміном, Одеська мерія до цього переліку не входить», - зазначив він.

В свою чергу юристка Юлія Лісовая прокоментувала ІзбірКому заяву мерії так: «Порядок організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2013 № 939 - з обмеженим доступом. З ним неможливо ознайомитись. Відповідно ним не може встановлюватись перелік об'єктів, тільки заходи безпеки. Мерія не повідомила, яким рішенням мерію віднесено до режимного об'єкту». 

Щодо інших законів, на які посилаються у мерії, то ЗУ «Про боротьбу з тероризмом», як зазначає юристка, не містить правил доступу журналістів до адміністративних будівель. Так само як і закон «Про місцеве самоврядування в Україні».

«Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» навпаки містить обов'язок мерії проводити засідання відкрито та гласно. І не лише з допуском журналістів, але і інших громадян. Тому така заборона і обмеження не ґрунтуються на законі», - зазначила юристка.

Між тим, стаття 25 Закону України «Про інформацію» визначає, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

Зазначимо, що 25 січня напередодні засідання постійної комісії Одеської міської ради з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин журналісти "7 каналу" заявили про те, що охоронець на вході в будівлю міської ради не допускав журналістів за їхніми службовими посвідченнями. 

Нагадаємо, що за позовом ІзбірКома Одеська ОДА скасувала обмеження по допуску журналістів.

Головний редактор видання Валерій Болган напочатку листопада 2021 року звернувся до П’ятого апеляційного адміністративного суду із відзивом на апеляційну скаргу, подану Одеською обласною державною адміністрацією на рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо пропускного режиму у будівлю ОДА.

Одеський окружний адміністративний суд 19 серпня частково задовольнив вимоги головного редактора ІзбірКома Валерія Болгана та визнав незаконними обмеження доступу журналістів до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.

Поділитися