01 лютого 2022 р. 20:32

Одещина у 2021 році залишилася лідером за кількістю нападів на журналістів

Одещина у 2021 році залишилася лідером за кількістю нападів на журналістів

Сто працівників українських засобів масової інформації постраждали під час інцидентів із застосуванням сили у 2021 році, а провідні місця в антирейтингу проявів фізичної агресії стабільно посідають столичний регіон (20 випадків у Києві та Київській області) і Одещина (вісім випадків).

Про це повідомили у Національній спілці журналістів України за результатами дослідження «Індекс фізичної безпеки журналістів». 

Загалом минулого року трапилося сімдесят випадків  фізичної агресії щодо українських журналістів. Ця цифра майже дорівнює показникам попереднього року, коли в 77 епізодах насильства постраждав 101 журналіст. Певне зменшення рівня агресії експерти Спілки пояснюють, зокрема,  з адаптацією суспільства до карантинних обмежень, запровадження яких спричиняло психологічну напругу та провокувало додаткову агресію на працівників ЗМІ.

Доволі високим залишається рівень фізичної агресії щодо жінок-журналісток: у 2021 році постраждали 25 медійниць (у 2020 році – 36).

Представники правоохоронних органів торік застосували силу щодо журналістів у 4 епізодах (позаторік – у 6), а посадовці депутати й чиновники – у 12 (позаторік – лише в 4). Два випадки трапилися із застосуванням зброї.

За даними Національної спілки журналістів, в Україні кожні 5 днів трапляється інцидент із застосуванням сили до журналістів: це побиття, спалені машини, пошкоджена апаратура. Експерти НСЖУ, на жаль, констатують певну зневіру медійників у дієвості звернень по допомогу до правоохоронних та судових органів.

Водночас, НСЖУ констатувала певний прогрес у реагуванні правоохоронної системи на злочини проти журналістів, поліція оперативно розпочинає розслідування та кваліфікує перешкоджання і напади саме за «журналістськими» статтями Кримінального кодексу.

Нагадаємо, Одеські поліцейські розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів на будівельному майданчику, зокрема правоохоронці внесли відомості за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). 

Йдеться про інцидент, що стався зі знімальною групою телеканалу Odesa.LIVE.  

В грудні 2021 року відбулося два засідання з приводу нападу на знімальну групу ТК "Думська.TV" восени на Лузановці.

Також у грудні журналісти телеканалу "Думська ТВ" повідомили про напад з боку продавця піротехніки, який продавав її неповнолітнім, та погрожував журналістам ножем.

Одеські поліцейські розслідують обставини перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. 

Нагадаємо також, що за позовом ІзбірКома Одеська ОДА скасувала обмеження по допуску журналістів.

 

Поділитися