01 лютого 2022 р. 11:59

Одещина серед останніх за об'ємом української мови на телебаченні та радіо

Одещина серед останніх за об'ємом української мови на телебаченні та радіо

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення у другому півріччі 2021 року перевірила дотримання мовної квоти у 148 супутникових, регіональних і місцевих телекомпаній, а також у 238 регіональних і місцевих радіостанцій.

Як повідомили у пресслужбі Нацради, загалом в усіх регіонах мовні квоти були додержані та навіть перевиконані.

Моніторинг телеканалів у другому півріччі 2021 року проводився у період із 1 липня по 31 грудня. Дотримання мовної квоти перевірялося в ефірі 5 супутникових, 44 регіональних та 118 місцевих телеканалів. Дев’ять областей України – Вінницька, Волинська, Івано-Франківська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська – стали лідерами за обсягом української мови в телевізійному ефірі. Протягом доби із 7:00 до 22:00 обсяг української, у тому числі в передачах новин, становив у них 100%.  

Телеканали з Одещини – 90%, а мовники з Донеччини – 89%. У Київській області серед усіх регіонів України найнижчі показники української мови, її середній обсяг на телеканалах становив 87%. У загальному ефірі супутникових і регіональних телеканалів вона має становити ≥75% , у місцевих телеканалів ≥60%. Передачі новин мають вестися у всіх мовників ≥75% державною мовою. 

Під час моніторингу регіональних і місцевих радіостанцій Національна рада перевіряла виконання вимог частини другої і п’ятої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».  Цими нормами встановлено обов’язкову частку ведення передач державною мовою ≥60% та добовий обсяг пісень українською мовою ≥35%.

Середній обсяг пісень українською мовою в ефірі 24-х областей України становив 56%, що на 21% більше, ніж вимагає законодавча норма. Зокрема, найвищі показники фіксувалися в ефірі Рівненської області – 82%, а також у Сумській та Івано-Франківській областях – 77%.  Найменше пісні українською звучали в радіоефірі Одеської - 43%, Полтавської і Дніпропетровської областей – 40%.

Державна мова в передачах у цей період перевищила обов’язкову квоту на 36%, її середній обсяг становив 96%.  Найбільший обсяг української –100% фіксувався у передачах радіостанцій Волинської, Полтавської, Рівненської і Чернігівської областей. Водночас, найменше державною передачі вели мовники із Миколаївської області – 82%.

Нагадаємо, секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови опрацював у 2021 році 3 тисячі 574 звернення громадян щодо порушення законодавства про державну мову. Одеська область серед лідерів за кількістю скарг про порушення "мовного" законодавства

Переважна більшість звернень надійшла у першому кварталі 2021 року – 1 тис. 129, та третьому – 1 тис. 96, тоді як у другому та у четвертому – 670 та 679 відповідно.

Южненська міська рада оголосила про завершення голосування щодо зміни назви населеного пункту, повідомивши, що опитала 528 людей, 492 з яких проголосували проти.

Напочатку листопада 2021 року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до керівників низки органів місцевого самоврядування щодо необхідності привести у відповідність до правопису, стандартів державної мови та вимог статті 41 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" назви населених пунктів.

Уповноважений нагадав, що відповідно до частини першої статті 41 мовного закону географічні назви, а також назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів та інших об’єктів топоніміки населених пунктів виконуються державною мовою.

ФОТО згори: language-policy.info

Поділитися