21 липня 2022 р. 15:48

Ліцензії національних телеканалів Ріната Ахметова анулювали

Ліцензії національних телеканалів Ріната Ахметова анулювали

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії національних телеканалів "Україна", "Україна 24", НЛО TV, "Донбас", Індиго TV, Футбол 1, Футбол 2, Футбол 3.

Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 21 липня.

"Ці анулювання розглядаються одним питанням", - сказав представник Нацради Олег Черниш.

Рішення стосується також провайдерів Медіа Групи Україна – супутникової платформи Xtra TV та Oll.TV.

Також анульовані ліцензії футбольного клубу "Шахтар", регіонального телеканалу ТВ-5 та інших невеликих медіакомпаній Ахметова.

Ліцензії втрачають чинність з 22 липня.

"Таким чином, величезний медійний бізнес закрився. Завтра будуть опубліковані наші рішення, і з завтрашнього дня вважатиметься, що ці ліцензії втрачають чинність. Ці компанії ще працюють у марафоні сьогодні, відпрацьовують свої слоти і завершують", – прокоментувала рішення Нацради її голова Ольга Герасим'юк

Разом з тим Нацрада продовжила ліцензії на мовлення двом мовникам – ТОВ «ТРК "Град" із м. Чорноморська Одеської області і ТОВ "Медіа група «Надія»" із Києва. Радіостанція "FM 1 перше радіо" наступні 7 років далі мовитиме на частоті 95,4 МГц у Ізмаїлі на Одещині, а телеканал "Надія" продовжив свою супутникову ліцензію ще на 10 років.

Раніше олігарх Рінат Ахметов заявив, що Медіа Група Україна, яка йому належить, відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні.

У листопаді 2021 року президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав ухвалений Верховною Радою Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Антиолігархічний закон забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України.

Встановлюються чіткі критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

Поділитися