20 липня 2022 р. 20:25

Експерти знайшли російську пропаганду в одеських telegram-каналах

ФОТО: Inforcrime Одеса

(ФОТО: Inforcrime Одеса)

З 11 по 15 липня в одеських telegram-каналах, які потрапили до моніторингу Inforcrime Одеса, зафіксовані випадки поширення російської пропаганди та публікації інформації, яка базується на анонімних або сумнівних джерелах.

Такі висновки експерти роблять після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту Infocrime Одеса за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.

З 11 по 15 липня загалом було проаналізовано 1,5 тисяч повідомлень у семи місцевих медіа та чотирьох telegram-каналах. Також до моніторингу потрапили основні гучні пропагандистські тези та наративи у російському медіа середовищі стосовно Одещини. 

У  30 матеріалах (2%) експерти виявили ознаки інформаційних маніпуляцій. З них 15 представляють собою повідомлення з елементами фейків та пропаганди. Деякі з наративів, як от масована роздача військових повісток на вулицях містах, об’єднані в один показник, через щоденну багаторазову повторюваність у telegram-каналах. 

В інформаційному просторі одеського регіону, за оцінкою експертів, telegram-канали стали провідними каналами поширення новин. Проте, на відміну від офіційних ЗМІ, вони можуть зловживати своєю анонімністю, ставити швидкість подачі інформації над якістю, користуватися неперевіреними джерелами. За таких реалій команда Inforcrime Одеса щотижнево моніторить чотири популярні telegram-канали Одеси: «Одесса как она есть», «Типичная Одесса», «Ху..ая Одесса», «Одесский фраер». За нещодавнім повідомленням Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, двоє з цих telegram-каналів мають причетність до спецслужб росії — це «Типичная Одесса» та «Одесский фраер». Найгучнішими кейсами розповсюдження дезінформації та фейків, за підсумками моніторингу Inforcrime Одеса, відзначилися саме ці два telegram-канали. 

У telegram-каналі «Типичная Одесса» експерти Inforcrime Одеса визначили купу яскравих, на їхню думку, прикладів поширення російської пропаганди та намагання посіяти інформаційну «істерію» через публікацію постів із посиланням на цілком анонімні джерела інформації. Так за період моніторингу було зафіксовано 12 постів із попередженням про те, що представники військкоматів роздають повістки на вулицях Одеси. При цьому тільки в одному повідомленні було опубліковано фото, яке може підтверджувати цю інформацію. В інших випадках такі повідомлення не містили жодних підтверджень та були отримані із анонімних джерел. У той самий час, у трьох інших telegram-каналах, які потрапили до моніторингу, подібної інформації за звітний період опубліковано не було. Це може вказувати на те, що telegram-канал «Типичная Одесса» використовує емоційно чутливу тему із мобілізацією в Україні для деморалізації населення в Одеському регіоні. 

Інші випадки поширення неправдивої, за оцінкою експертів, інформації на каналі стосуються наративів російської пропаганди. Загалом telegram-канал влучно підхоплює інформаційну повістку російських медіа, яку намагається просувати в Україні. Це простежується на прикладі постів про нібито зниження західної допомоги Україні, нелегальної торгівлі західною зброєю, дискредитації українських військових. У цій публікації «Типичная Одесса» стверджує, що нібито Захід «буде наближати якнайшвидше мир в Україні, хай і ціною територіальних поступок Києва («доктрина Шольца»)». Це твердження є основною тезою Кремля, який намагається переконати українців у беззмістовності подальшого спротиву росії, а західні країни — у тому, що Україна сама не хоче миру і створює цим клопіт для усього світу. Ця ж сама риторика простежується й у пості, який грунтується на анонімному опитуванні європейців, який стверджує, що «більшість не хочуть переплачувати на енергоресурси та їжу через Україну». Джерела, з яких була взята подібна інформація, не вказуються. «Типичная Одесса» також переконувала своїх читачів у тому, що нібито «французькі ЗМІ продовжують у негативному світлі висвітлювати ситуацію в Україні. Цього разу було опубліковано статтю про те, що шанси на те, що західна допомога Україні не буде розкрадена, прагнуть нуля». Жодних посилань на подібні публікації telegram-канал не наводить. 

Щодо торгівлі західною зброєю та корупції в Україні «Типичная Одесса» видала цілу плеяду й інших постів. Так в одній зі своїх публікацій telegram-канал припускає, що Володимир Зеленський нібито віддав приказ «зачистити «кінці та згладити кути» по зброї, переданої Україні, перед тим, як приїдуть західні контролери». Жодних підтверджень цієї інформації не існує. Також на каналі можна зустріти обурення тим, що внесений Володимиром Зеленським законопроєкт про «особливий статус для поляків в Україні» нібито надає полякам більше прав ніж мешканцям ОРДЛО. Але ж, за наявності в останніх українського громадянства, вони мають всю повноту прав на території, підконтрольній Україні. В особливій манері telegram-канал «Типичная Одесса» також коментує тему російських ракетних обстрілів по містам України. Наприклад, у поцілених військовими рф продовольчих складах у Миколаєві «Типичная Одесса» розгледіла «блоки для некерованих авіаційних ракет». Також на телеграм-каналі опублікували фейк російської пропаганди про те, що нібито заступник представника генсека ООН Фархан Хак заявив про засудження обстрілів цивільної інфраструктури у Новій Каховці. Цей фейк нещодавно було спростовано українськими фактчекерами зі StopFake. Насправді Фархан Хак відмовився коментувати вибухи у Новій Каховці. Більше того, він не говорив про те, що ЗСУ нібито обстрілюють «громадянську інфраструктуру» у тимчасово окупованому російськими військами місті. Насправді ця помилкова заява належала першому заступнику постпреда росії при ООН Дмитру Полянському.

На відміну від «Типичная Одесса», telegram-канал «Ху..ая Одесса» минулого тижня більше відзначився публікацією матеріалів із ознаками сексизму та «мемів» про мобілізацію в Україні. Так у telegram-каналі була висміяна петиція про заборону на блокпостах, АЗС та на вулиці, а також мобілізація, яку нібито проводять в примусовій формі. Щодо сексизму, то таких публікацій за звітний період було зафіксовано три. В них розповідається про такі «суто жіночі явища», як помста чоловіку, жадібність, безпринципність, що звичайно свідчить про об'єктизацію жінок та наділення їх негативними якостями, на відміну від чоловіків. 

Тelegram-канал «Одесский фраер» опублікував інформацію, яка явно містила перебільшення реальних даних, заявляючи про «величезні обороти наркотиків в Україні». До того ж, у публікації про рішення Печерського суду Києва щодо передачі активів чотирьох одеських готелів, які знаходилися у власності росіян, «Одесский фраер» припускається судження, яке подає, як факт, називаючи сам суд «кишеньковим», а його рішення «віджимом бізнесу». На іншому telegram-каналі, «Одесса как она есть», знаходимо приклад поширення чорного піару: пишуть про те, як «на Одещині силовики пресують стратегічне підприємство». Пост містить посилання на статтю, яка, проте, не містить фактичних доказів про корупційну складову у цій справі. Також у статті бракує балансу думок та коментарів сторону, яку обвинувачують у «пресингу». Такі публікації більше походять на «чорний піар», який не відповідає дійсності. 

Окремими прикладами розповсюдження дезінформації є згадки про Одесу у російських telegram-каналах. Після завдання ракетного удару по промисловим складам в Одесі 16 липня, російська пропаганда почала писати про враження «військових цілей», «об’єктів ЗСУ» та «ударах по оборонних об’єктах» в Одесі. Прокремлівські інформаційні ресурси намагалися переконати свою аудиторію у тому, що на складі в Одесі знаходилися боєприпаси. Зокрема, російські видання Pravda.ru, РИА ФАН, Русская весна повідомили, що «зс рф вдарили крилатими ракетами Х-101 по складам ЗСУ в Одесі». Прокремлівські telegram-канали також просувають версію про те, що на одеських складах нібито були паливно-мастильні матеріали або техніка для ЗСУ. Але склади, які вразила російська крилата ракета Х-101 в Одесі 16 липня, не були військовим об’єктом. Характер пожежі, швидкість її ліквідації та відсутність супутніх вибухів свідчать про те, що в цьому місці не знаходилися зброя і боєприпаси. Відео та фотодокази, опубліковані вже за три години після обстрілу, підтверджують, що склади були цивільним об’єктом. Це наглядно показали фактчекери StopFake у своєму спростуванні. 

Ще одним цікавим кейсом стало поширення дезінформації, що нібито консульство США в Одесі припинило свою роботу нібито через надзвичайний ризик для життя американських службовців. Проте, як показав StopFake та підтвердив одеський історик Олександр Бабич, консульства США в Одесі ніколи не існувало від проголошення незалежності України. Таким чином прокремлівські ЗМІ та telegram-канали намагаються посіяти паніку та деморалізувати населення Одеського регіону. 

Стосовно офіційних одеський ЗМІ, то минулого тижня командою Inforcrime Одеса було зафіксовані приклади публікацій з елементами політичної джинси, яка стосувалася діяльності «Фонду Добра та Любові» екснардепа Олександра Дубового. Також було присутнє використання мови ворожнечі та сексизму у деяких публікаціях. Одне з одеських ЗМІ сфокусувало увагу на тому, що велосипед у одесита вкрав саме мешканець Кривого Рогу, що у цьому випадку є зовсім недоречним. Також походження героя статті згадується і в матеріалі про продаж зброї українськими військовими, за що вони отримали обвинувачувальний вирок суду. В іншому матеріалі, присвяченому двом жінкам, у заголовку та тексті новини використовуються формулювання «дами», що виглядає досить іронічно та принижує гідність героїнь публікації. В інших одеських ЗМІ, які потрапили до моніторингу, не було зафіксовано істотних порушень доброчесності, ознак маніпуляцій та фейків у висвітленні новин. 

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та командою Infocrime Odesa і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Поділитися