19 травня 2021 р. 17:11

YouControl відстежуватиме причетність компаній та осіб до розслідувань в медіа

YouControl відстежуватиме причетність компаній та осіб до розслідувань в медіа

Команда сервісу YouControl зібрала розслідування за 10 останніх років з чотирьох організацій, що проводять антикорупційні розслідування та створила інструмент "Репутація в медіа".

Аналітична система показує причетність фізичних і юридичних осіб до розслідувань у їх досьє, а також будує зв'язки між фігурантами.

Проєкт, за задумкою авторів, має стати дороговказом для всіх, хто хоче дізнатися деталі щодо згадування певних осіб чи компаній в розслідуваннях, оцінити ситуацію на зараз чи "дотиснути" справи.

"Часто резонансні медійні розслідування забуваються, кудись зникають. Є різні способи прибрати "небажані матеріали". Хтось фізично видаляє статті, хтось створює багато інших "хороших" новин і посуває розслідування на 10-ту сторінку в гугл-видачі. Деякі матеріали зникають через закриття сайтів чи видалення матеріалів у зв'язку зі зміною редполітики видання.  Ми створили проєкт "Репутація в медіа" для того, щоб полегшити пошук інформації про фігурування осіб і компаній у журналістських розслідуваннях. На сьогодні виявили понад 47 тисяч таких згадок. Інструмент дозволить вчасно дізнатися, що у контрагента "за плечима". Ці матеріали архівуватимуться в системі та будуть доступні незалежно від існування сайтів, де вони були опубліковані", ‒ розповів засновник та СЕО компанії YouControl Сергій Мільман.

Наразі система містить понад 2,5 тисячі журналістських розслідувань за 10 останніх років від чотирьох партнерів: "Слідство.інфо", "Схеми: корупція в деталях", "Бігус.інфо", "Наші гроші". В планах – доповнення матеріалами з інших авторитетних джерел. 

Дані щодо фігурантів журналістських розслідувань мають доповнити картину при аналізі ризиків співпраці. Інструмент можуть використовувати комплаєнс-офіцери, співробітники служби безпеки, юристи, відділ закупівель, керівники або власники компаній. І звісно,  журналісти та громадські активісти, щоб зрозуміти, які розслідування вже були проведені раніше стосовно героїв їх публікацій. 

Загалом автори проєкту розраховують, що "Репутація в медіа" стане дороговказом для всіх, хто хоче дізнатися деталі щодо згадування певних осіб чи компаній в розслідуваннях, адже дані з журналістських матеріалів часто є приводом для проведення відповідних розглядів та порушення справ правоохоронними органами. 

Для перевірки компанії варто внести її назву чи код ЄДРПОУ в пошук на головній сторінці сайту YouControl. Якщо компанія згадується у розслідуваннях одного або декількох медіа, це відобразиться у її досьє в розділі "Репутація в медіа". Тут же коротко викладена суть публікації і є посилання на першоджерело. Також в розділі "Зв'язки PRO" автоматично будуються зв'язки між фігурантами розслідувань. Щоб перевірити фізичну особу, варто скористатися модулем YouControl People ‒ там достатньо ввести ПІБ. 

Нагадаємо, раніше аналітики YouControl дослідили, чи вплинула пандемія за рік на відкриття або закриття компаній і в яких саме секторах та помітили, що Одеська область опинилася у п'ятірці лідерів за кількістю фізичних-осіб підприємців, які почали бізнес у 2020 році, а також за кількістю тих, що бізнес закрили.

Поділитися