10 травня 2021 р. 19:02

Верховна Рада може винести на голосування закон про ЗМІ вже травні

Верховна Рада може винести на голосування закон про ЗМІ вже травні

Законопроєкт про медіа можуть винести на голосування у Верховній Раді в середині або в кінці травня.

Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Я сподіваюся, що, можливо, в середині, можливо, наприкінці. Принаймні ми ставимо собі це за мету», – сказав він.

При цьому він зазначив, що закон необхідно терміново доопрацювати: «За цей час, поки обговорюється закон про медіа, він вже трішки відстає від реалій, закон вже перезрів, його потрібно доопрацювати якомога швидше, вносити до Верховної Ради, тому що він створює рівні права для всіх гравців на медіаринку».

«І врешті решт всі дискусії зводяться до того, що не треба нас регулювати взагалі. Такого вже не буде. Тому що світ не стоїть на місці. І така регуляція існує в Європі і така регуляція започатковується в Америці. Тому, перепрошую, будемо рухатися разом із цивілізованим світом, не таким, як така регуляція, як ми бачимо зараз відбувається в Росії, коли шановане видання, типу «Медуза», оголошують іноземним агентом. Це зовсім іншого роду регуляція. Цивілізована, європейська і за європейськими стандартами», – сказав міністр.

Впродовж І кварталу 2021 року слідчі Національної поліції України розпочали досудове розслідування за 48 кримінальними правопорушеннями, пов’язаними з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

У першому кварталі 2021 року українська медіаспільнота випустила сім заяв, що стосувалися ситуації зі свободою слова в Україні, та дві заяви на підтримку білоруських журналістів. Окрім того, окремі медіа та журналісти зробили два публічних звернення до влади щодо утиску їхніх прав. Влада публічно відреагувала на чотири таких заяви. 

Журналісти місцевих медіа скаржаться на закритість місцевої влади і вибірковість допуску на заходи під час пандемії COVID-19. 

У березні експерти Інституту масової інформації зафіксували 22 випадки порушення свободи слова в Україні, причому 15 з них стосувалися саме фізичної агресії проти журналістів. В Одеській області такий випадок нарахували один. Йдеться про інцидент із фотографом Євгеном Нікіфоровим, якого підозрюють у скоєнні смертельного ДТП в Одеській області. Нещодавно його відправили під цілодобовий домашній арешт. 

Нагадаємо, що міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що продає свою частку акцій Одеської кіностудії, щоб уникнути конфлікту інтересів. 

Поділитися